Ауторски текст Политика

Хлеб наш насушни

За последњих 12 година Родољуб Шабић је изградио институцију Повереника за слободан приступ информацијама од јавног значаја од нуле, и изградио ју је добро. Свој посао радио је одговорно и у интересу грађана. Лично сам се у то уверила док сам се, пре уласка у политику, као грађанка дописивала с институцијама система државе Србије.

Небројено пута тражене информације добила сам тек након интервенције канцеларије Повереника по мојој жалби. Уживала сам читајући та решења и с радошћу црвеном оловком подвлачила моју омиљену правничку фразу: Жаљиља је у праву. Пре искуства с канцеларијом Повереника, нисам у Србији наишла на институцију која је законске одредбе о мојим грађанским правима читала на исти начин као и ја, тј. у духу у коме су и писане. Изнова сам наилазила искључиво на креативна тумачења, по правилу у корист државних органа, а на штету моје маленкости.

Због те доследности у заштити права грађана на приступ информацијама које поседују државни органи, Родољуб Шабић је стекао моје безрезервно поштовање, а институција Повереника за слободан приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности за мене је постала ретка светла тачка у нашој држави и друштву. Самим својим постојањем и бескомпромисним и храбрим обављањем повереног посла уливала ми је наду да смо као друштво способни целу државу да уредимо да функционише на сличан начин.

Управо због тога су ми недавне изјаве Повереника о позицији, опозицији и размишљањима о могућем политичком ангажману запарале уши. Идуће, 2018. године, Поверенику истиче и други, последњи мандат. Надам се да ће Родољуб Шабић и пре тога преломити да се политички ангажује, пошто би то сигурно допринело јачању опозиције. Међутим, све док не донесе коначну одлуку да то и уради, сматрам да би требало да се уздржи од политичких изјава било које врсте. Позиција Повереника за информације од јавног значаја неспојива је с политичким изјавама, размишљањима и најавама.

Несумњиво је да би српска политичка сцена од поновног политичког ангажовања Родољуба Шабића могла имати само користи. Међутим, откада је Родољуб Шабић сасвим неспретно политички обојио своје изјаве док је још увек на челу важне независне институције Повереника, осетила сам разочарање које никако не успевам да отресем, нарочито ако се узме у обзир чињеница да сам слично разочарање већ доживела пре једва шест месеци.

Независне институције су важне за свако друштво, а за наше су насушна потреба. Оне су нам једино преостало оружје у контроли подивљале партократије на власти. Међутим, да би уопште могле бити ефикасне, оне не смеју имати ни најмању примесу политике у себи. Мада Родољуб Шабић има право на политичке коментаре у јавности, Повереник то право нема. Не зато што му закон то забрањује, већ зато што је он Повереник свих грађана, без обзира на то да ли подржавају, симпатишу и гласају за странке тренутне позиције или опозиције.

Политичке изјаве, политичка размишљања и политичке најаве нису примерене ниједној независној институцији система. Као што смо већ видели у Скупштини, такве изјаве наносе штету и опозицији. Оне омогућавају владајућој већини да грађанима пошаље поруку да смо сви исти, као и да данашња опозиција, једнако као и позиција пре 2012. године, политизује независне институције система. А нама је, пре свега, потребна баш та независност, с обзиром да се она у последњој деценији показала као хлеб наш насушни.

Бранка Стаменковић
народни посланик
члан Главног одбора ДЈБ, Нови Београд

Бранка Стаменковић

Покретaч грaђaнске иницијaтиве “Мaјкa хрaброст” зa побољшaње условa у српским породилиштимa, зa штa је добилa четири нaгрaде.

Кaо стипендистa бритaнског Софијa центрa зa проучaвaње космологије у култури стеклa је звaње дипломираног културологa нa Велшком универзитету Тринити Сент Дејвид у Великој Бритaнији.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=07&dd=23&nav_category=12&nav_id=1285702

    Poštovani,
    Najlepše Vas molim da se organizujete i sredite neku pomoć detetu.Kada ovi iz vlasti neće ajde pokažite da ste drugačiji.Pošto oni finansiraju LGBT izopačenike i bacaju naše pare na promene polova itd. aj’te Vi nešto pametno pokrenite.Ima da skupite poene samo tako.Naravno ne očekujemo ništa više nego pomoć u okviru Vaših mogućnosti, kakva-takva biće dobrodošla.A kad dođete na vlast ovo ćete morati redovno da radite.Ako ste već pomogli a niste objavili zahvaljujemo se od srca!

    • Konkretno delovanje je ono što privlači pažnju. I ranije sam pisao da DJB treba više da eksploatiše neke stavke iz programa, a koje sadrže konkretne brojeve: recimo univerzalna socijalna pomoć od 15.000 dinara i 5.000 dinara po svakom dodatnom članu porodice.
      Pokušavam da sagledam poziciju i jedne i druge stane. Stavim se u ulogu DJB i promovišem transparentnost, i izgleda mi sasvim ok. Zatim se stavim u ulogu nekoga ko nema posao i sluša o transparentnosti i ne izgleda mi ok, jer imam konkretne probleme, nemam novca za hranu. Ali ako čujem da bi mi neka politička opcija garantovala 15.000 dinara (ma koliko je iznos nizak) dok sam nezaposlen i 5.000 po dodatnom članu porodice, onda bih to itekako dobro razumeo!!!

      DJB mora da shvati kome se obraća. Ako kažem da su nizak stepen ili nepostojeća korupcija karakteristike zemalja blagostanja, to našem čoveku ne znači ništa, IAKO JE JEDINA ISTINA: ne bi značilo ni meni da sam gladan u Srbiji. Dakle, primenjujte program, pričajte o transparentnosti, antikorupciji, ali konkretno delujte REZULTATIMA SISTEMA koji želite da sprovedete: na sav glas govorite KONKRETNO, U DINARIMA! To se razume!

      Neka vas ljudi razumeju, manje akademskog “zamumuljenon i zašušuljenog”, više konkretnog. Govorite jezik NARODA!
      Ono što ste uradili u Vršcu sa penzionerima je jedna od konkretnih stvari. Ali to se u Srbiji nije čulo! Dakle, trubite, galamite, borite se brojevima.

      Više izlazaka i gostovanja po gradovima kao i pred izbore 2016. Neka skupite i po stotinjak zainteresovanih po nastupu, oni će preneti to što čuju drugima. Moraju ipak biti zainteresovani. Pitaju vas da li će dobiti posao ako glasaju za vas, odgovarate da NEĆE! To ja razumem, ali oni NE! Trebalo bi dodati: NEĆETE, ali ĆETE dobiti UNIVERZALNU SOCIJALNU POMOĆ, koja je dovoljna da preživite do zapošljavanja! I kao što rekoh,, KONKRETNO i koliko!