Ауторски текст Медији

Нећете веровати ко се држи за руке и лети на метли! (ФОТО/ВИДЕО)

Данас је прес служби Покрета стигао мејл новинарке блатоида Ало у коме жели да провери “информацију” да посланици покрета Доста је било пред свако скупштинско заседање у свом посланичком клубу обављају ритуал који подразумева да се пар минута сви држимо за руке стојећи у кругу. Једини прикладан одговор на ову ноторну будалаштину пружио нам је један твитераш написавши: ‘’Да, тачно је. Једном смо тако призвали оног ко вам смишља питања.’’

Како већ пет година живимо у друштву које има застрашујуће сличности с фашизмом, подсетимо се речи једне од најупечатљивијих личности тог времена Јозефа Гебелса, Хитлеровог министра пропаганде, који је говорио: ‘’Дајте ми медије и ја ћу од једног народа направити крдо свиња.’’ Оно што већ пола деценије раде медији под контролом актуелне власти, јесте управо то. Из медија је протерана и последња реч критике, смислене и аргументоване дебате више не постоје, укинуте су емисије, попут Утиска недеље, које су биле симбол сучељавања мишљења, али  и место озбиљног презнојавања појединих политичара. Телевизије са националном фреквенцијом користе се за вишесатну и свакодневну промоцију политичких актера из владајуће коалиције, а нарочито су корисне за увредљиве, приземне и простачке обрачуне с политичким неистомишљеницима.

И пре  него што смо постали посланици били смо свесни медијске каљуге у коју су увучени сви грађани ове земље. Очекивали смо измишљотине, бруталне нападе лажима и дискредитацију свих нас измишљотинама какав здрав разум не може ни да смисли, а камоли да изрекне. Примера ради, посланице покрета Доста је било биле су називане вештицама с метлама и врачарама. Знали смо да ће се та машинерија покренути сваки пут кад укажемо на махинације, преваре и злоупотребе актуелне власти. Дакле – свакодневно. И једино оружје које имамо јесте истина.

Питање које нам је данас упућено из “листа” Ало засигурно ће се појавити у форми измишљеног текста, чији садржај нема никакву вредност за читаоце, на сутрашњој насловној страни горе поменутог блатоида. Њиховим насловним страницама у којима доминирају гнусни детаљи црне хронике или обнажени опскурни ликови из ријалити емисија. То је њихов допринос медијској (не)култури у Србији и једино по чему ће бити упамћени.

Многи теоретичари медија деценијама су се бавили питањем да ли насиље у медијима утиче на пораст насиља у друштву. Након последњих пет година владавине актуелног режима, немам више никакву дилему да је то неспорна истина али и да ће време одговорности веома брзо осванути.

До тада, онај ко смишља овако бизарна питања с почетка овог текста, користиће и даље све медије које уређује за обрачун са нама. Колико год да је непријатно, неправедно, сумануто, бизарно, недопустиво и страшно, ми не желимо нити можемо да одустанемо од борбе за пристојну Србију јер живот у оваквом наопаком друштву изопаченог система вредности нико не заслужује. Наша борба биће заснована искључиво држањем за аргументе. Ритуале у круговима ћемо ипак, оставити другима, онима чије су руке неповратно испрљане.

Др Ана Стевановић
народна посланица

 

Повезани текстови:

АЛО – нови СНС блатоид
Како медији могу да сруше актуелни режим?

Др Ана Стевановић

Др Ана Стевановић

Матурирала у Петој београдској гимназији. Дипломирала 2008. године менaџмент и продукцију у позоришту, рaдију и култури нa Фaкултету дрaмских уметности, у Беогрaду. Докторирaлa нa теми психологије менaџментa и лидерствa, оргaнизaционих иновaцијa устaновa културе и психологије креaтивности на истом факултету.

Од 2004. године aктивно учествује у оргaнизaцији истaкнутих културних догaђaјa, а понaјвише се бaвилa комуникaционим стрaтегијaмa и односимa с јaвношћу сaрaђујући сa нaјвећим филмским фестивaлимa у земљи. Као један од најбољих студената билa је стипендистa Министaрствa просвете и нaуке РС, Скупшине Грaдa Беогрaдa, Републичког зaводa зa рaзвој нaучног и уметничког подмлaткa, Еуробaнке ЕФГ и Влaде Републике Грчке нa Аристотеловом Универзитету у Солуну.

Објaвилa око петнaест нaучних рaдовa у домaћим и међунaродним нaучним чaсописимa у којимa је истрaживaлa теме попут медијске цензуре и етике медијa, психологије лидерствa и комуникaционих стрaтегијa. Преко 13 годинa у облaсти културе и уметности нa позицији менaџер зa комуникaције.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Ma opusteno ljudi, znate i sami da je u sustini svaka reklama dobra. Ko cita alo sumnjam da glasa za djb, samo mogu da dovedu nove glasace ako odluce da otvore oci.

  • Hvala Vam na komentaru. Radije bismo umesto budalaština poput ove u ALO, voleli reklame koje će biti zasnovane na istini i vrednostima koje zastupamo. Otvaranje očiju kod ljudi je ključno. Čudi me samo kako ne otvore oči nakon što otvore novčanike..
   Prijatan dan Vam želim!

  • Hvala mnogo draga Tanja. I ja bih volela, kao i moje kolege. Demokratska društva neguju kulturu debate, a autokratska su ova poput našeg – samo jedno mišljenje i tako beskrajno. No, znamo da će se uskoro i ovo promeniti. Borimo se svom snagom. ž
   Svako dobro!

 • Podrška gospođi Ani i pokretu.
  Imam gotovo 60 godina, advokat sam 30-tak, imam odraslu decu, putovao sam, svašta video i doživeo … zaista nisam mogao da sanjam da ću živeti u državi na čijem čelu je lik kojeg sam odmah, istog časa, čim se pojavio početkom 90-tih zamrzeo, isto kao i onog gada miloševića. Mrzeti je, naravno, znak izvesne slabosti duha, nije pristojno, kontraproduktivno je … No, niko ne može da nam uskrati pravo na takvo osećanje prema apsolutnim zlotvorima… postoje naravno takvi homenoidi, bez ikakve vrline, dobrote, empatije… čini mi se da je av takav oblik života da ne zaslužuje ni promil razumevanja za giga tone zla i laži koje emanuje svake sekunde…
  E, to je bio mali uvod za ono što sam, ustvari, hteo da kažem; U ovakvom stanju entropije, jedini izlaz je pojava novih komunista, partizana; u svekolikoj poznatoj istoriji, kada se dobro razmisli, jedini su partizani sudili izdajnicima, fašistima, kvislinzima .. i oduzimali im imovinu… po meni to je jedina moguća zemaljska pravda i satisfakcija za “prezrene na svetu”.
  Zato, pozovimo se na načela pravde izvornih proletera i ostvarimo zemaljsku pravdu na taj način što ćemo suditi veleizdajnicima (vođama srpskih stranaka od 1990: srs, sps, jul, sns, ds, tajkunima, državnim službenicima koji su opljačkali zemlju); njima i članovima rodbine konfiskovati svu imovinu;
  Sve ostalo su uzaludne tlapnje…
  SF SN
  PS: nisam bio član SKJ

  • Dragi gospodine Budimire, hvala Vam na komentaru.
   Mi u DJB verujemo u pravdu, ali i u odgovornost. Svako delo i postupak, pogotovo onih koji su na čelu države, koji usmeravaju njen put, koji donose odluke koje imaju direktne posledice na živote građana, mora biti vrednovano. Posledice koje su iza takvih postupaka ostale jeste ono na osnovu čega možemo vrednovati i procenjivati postupke i odluke drugih. Shodno tome, volela bih da se pozitivne stvari pamte i utiču dalje na naše odluke prilikom budućih glasanja, a da one loše, protivzakonite, nemoralne i pogubne isto tako moraju da budu zapamćene, ali i zakonski procesuirane. To je lako uraditi i jedino bi bilo logično i pravedno. I ti dani svakako dolaze.
   Prijatan dan Vam želim!

 • Pozdrav Vama Ana i svim ostalim.
  – Vec duze vreme je nas Dosta Je Bilo je veoma zanemaren u medijima, pa ako se pomene i ovako nezgrapno, meni je “nekako drago” sto nas je neko pomenuo, makar i ovako. Vi koji pratite medije, uvek reagujte i kao i do sada nam to prikazite.
  – Mozda naivno verujem da bi neki autorski tekst, objavio neki medij i poveo se razgovor kao:
  – Finansijske analize da se na berzu izvuku Fabrike u problemima, Gosa, i jos mnoge druge.
  Koliko kosta podmiriti dugove, povezati staz, preracunatu u akcije nasparam, dovodjenja “spasitelja” kome mi placamo sve i koji je tu dok ga placamo.
  – Zastava je ocigledno jos katastrofalnija. Kolike subvencije, kolika dobit, Pa jel se strajk sveo, na 9,nesto% pa 320EVRAx1.09=350 EVRA (valjda bruto) 30 ECRA pa jos pocetkom 2018te. Strajkacc Zastave je izjavio da se ne boji da ce FIAT napustiti Zastavu posto nema nigde jeftinije placene radinike? Nakaradni sistem je verovatno postenog radnika naterao da se hvali da je najmanje placen, a strajkuje za 30EVRA (valjda bruto, i to od Februara 2018te).
  – Kosovo se svodi na nebitno “priznavanje ili ne”, a “idealno bi bilo da je Kosovo srpsko, bez albanaca, ili ako vec mora, oni naravno moraju biti obespravljeni”. Pa tekst o ovako nakaradnom razmisljanji o kome nas teraju da se opredelimo, bi mozda neko objavio.
  Kao sto sam napisao mozda sam previse naivan, ali zahvaljujuci nasem DJB-u sam postao ponosan na moju naivnost.
  Pozdrav svima od jednog Zike.

 • Draga Ana ajde po ko zna koji put da vam pisem isto. Ne gubite vreme tj nase vreme. Pokrenite info internet portal nesto kao Sutnjik ali da to bude opzicioni portal bez stranackog imena. Nadjite emitere u zemljama u okruzenju uz granicu i zakupite TV i radio frekvencije. Reemitujte taj program. Obratite se dijaspori za pomoc. Pokrenite vesti, razgovore,intervjue, reagovanja potrudite se da se vidi da opozicija postoji. Razotkrivajte lazi i pljacke. Zivoti su nam kratki i ne mozemo da cekamo AV ode u penziju ili vlada na Milov nacin jos 22 godine a za to vreme da zivotarim radeci svakojke poslove na crno jer za platu od 200e ne bi mogao da platim infostan a ne i patike mojim cerkama. Ne mogu u SNS jer mi je to ispod časti da budem deo udruzene kriminalne organizacije koja radi protiv interesa gradjana Srbije.

  • Занимљиво, за почетак, звучи Ваш предлог.
   Вероватно је да сте рекли веома битну ствар о начину да се пробије медијски мрак, иако мени сада још увек то не делује довољно уверљиво.
   Надам се да ће за овај Ваш предлог више слуха бити у ДЈБ-у и у још неким квалитетним политичким опцијама.
   Срдачан поздрав!

  • Ja to ponavljam od aprila ali nikako da dopre do njih. Tri meseca bacena u nadi da ce tri minuta pred kamerama u skupstini srusiti medijski horor. Hocu bre da dok vozim da pustim stanicu i slusam neke druge vesti a ne ove njihove psiholazomanijakalne vesti. Gladni smo toga. Ne citam njihove novine niti gledam njihove TV kanale, ne citam ni maliciozni Danas kao i N1. Jedino 021 pratim na tw.

 • Napravite predlog, da se pod hitno uradi razdvajanje bankinom na Ibarskoj magistrali razlicitih pravaca, na ovaj nacin bi ste spasili mnogo zivota.
  pozdrav.