Autorski tekst Južna Srbija Politika

Dosta je bilo zastupa žene Bujanovca

Pre nekoliko nedelja sam, na poziv grupe volonterki iz Bujanovca pod nazivom “Heroine”, bio u poseti tom gradiću na jugu Srbije. 

Bujanovac se nalazi na oko dvadesetak kilometara južno od Vranja. U svom jezgru ima dvadesetak hiljada stanovnika i nešto više od toga u ruralnim područjima. Dominantno je multinacionalna sredina – u Bujanovcu žive Srbi, Albanci i Romi.

Centar je jako lepo sređen, sa mnoštvom kafića, Američkim kutkom, kao i Kancelarijom državnog zaštitinika građana.

“Heroine” su me upoznale sa poražavajućim statističkim podacima, koji govore da bujanovačka opština zvanično ima skoro 6.000 nezaposlenih i da stopa nezaposlenosti premašuje 27 procenata. Spomenule su i da je veliki problem masovan odlazak iz Bujanovca u druge gradove Srbije, ali i inostranstvo.

Jedino što sam mogao da konstatujem u vezi sa time je da su problemi Bujanovca zapravo isti kao i cele Srbije – nezaposlenost je skoro svuda zabrinjavajuće visoka, a iseljavanje nešto po čemu smo neslavno visoko kotirani na svetskom nivou.

“Heroine” su predložile neka rešenja za koja smatraju da bi pomogla ozdravljenju zemlje. Neka od njih su smanjenje poreza na rad i pojednostavljenje administrativinih procedura. Interesantno je bilo da je veći deo njihovih predloga kao iskopiran iz programa “Dosta je bilo”, iako one zapravo i nisu toliko upoznate sa radom naše organizacije.

Ja sam im detaljno predstavio aktivnosti poslaničke grupe DJB u parlamentu, kao i sam program.

Takođe, i Bujanovčani su primetili da Maja Gojković uporno izbegava zasedanja poslednjeg četvrtka u mesecu, kada članovi Vlade treba da odgovaraju na pitanja poslanika, te su organizovali skupljanje potpisa u vezi sa tim. Na njihovu molbu, potpisao sam zahtev predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, kojim u ime građana Bujanovca, tražim zakazivanje termina za postavljanje pitanja članovima republičke Vlade.

Na kraju, mislim da sam našim dvočasovnim razgovorom uspeo da građanima Bujanovca približim rad Skupštine, aktivnosti DJB, kao i da predložim potencijalne modele njihovog angažovanja u našem radu.

Drago mi je što sam bio gost Bujanovčana i nadam se da će biti još prilika za druženje u drugim gradovima na jugu Srbije.

Miloš Bošković
narodni poslanik
član pokreta „Dosta je bilo“, Niš

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Jedino ovako treba raditi,na terenu,medju narodom,na citavoj teritoriji Srbije.Upoznati gradjane sa DJB,omasoviti stranku jer su drustvene mreze slabog dometa.Cim prodju odmori nastaviti sa tribinama,akcijama na otvorenom.Cestitam Boskovicu,sakupio si 100 glasova sigurno,i to na tvrdom terenu!