Beograd Saopštenje

Dosta je bilo isterao glisere sa Ade

Deset dana pošto je Beogradski odbor Dosta je bilo podneo zahtev JP Ada Ciganlija i Odeljenju za vodnu inspekciju da preduzme sve mere iz svoje nadležnosti te spreči vožnju glisera na jezeru i tako zaštiti bezbednost građana na Adi Ciganliji i omogući neometano korišćenje ovog kupališta – gliseri, pa i bilbordi koji su ih reklamirali su uklonjeni. DJB je takođe zatražio sankcionisanje odgovornih za ovakav propust kako bi se sprečila bilo kakva tragedija.

Međutim, iako su odgovorni iz JP Ada Ciganlija na oko brzo reagovali i postupili po zakonu, DJB ima saznanja da partijsko rukovodstvo ovog Javnog preduzeća ne odustaje od dalje otimačine gradskog jezera i protivzakonitog zarađivanja novca. Oni su zbog toga jezero bovama pregradili po širini, obezbeđujući tako siguran deo za glisere, za koje će dozvola moći da se iznajmi za 800 dinara. Bove, koje bi inače trebalo da služe da zaštite plivače od velike dubine jezera, JP Ada Ciganlija je zloupotrebila tako što je otela trećinu jezera od Beograđana.  

Rukovodstvo JP Ada Ciganlija očigledno ne odustaje od namere da na još jedan način komercijalizuje prostor koji pripada svim stanovnicima Beograda te tako dozvoli glisiranje na jezeru u kome tokom kupališne sezone vikendom boravi i više stotina hiljada posetilaca. Bahatost ove odluke je uvećana činjenicom, kako je DJB nezvanično saznao, da su se na otvaranju kupališne sezone gliserima lično provozali gradonačelnik Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić.

Beogradski odbor je reagovao i zatražio da odgovorni iz JP Ada Ciganlija postupe po svom pravilniku i zabrane vožnju glisera sa propelerima u prepunom jezeru, gde im ni po zakonu, a naročito zbog bezbednosti građana i kupača, nije mesto, kao i da bi se sprečila još jedna tragedija od koje bi se nadležni ovog javnog preduzeća kasnije samo ogradili suvoparnim saopštenjem. U slučaju da se na jezeru na Adi ponovo pojave gliseri, DJB će ponovo podneti zahtev inspekciji.

Ponašanje partijskog rukovodstva JP Ada Ciganlija samo dokazuje da je vladajućoj većini važnije punjenje partijske kase, ovoga puta čak i na račun bezbednosti Beograđana.  DJB će nakon beogradskih izbora, prema tački 19 našeg plana za Beograd, pokrenuti javni konkurs za izbor nepartijskog menadžmenta svih javnih komunalnih preduzeća koje će imati odgovornost ne prema strankama već isključivo prema stanovnicima Beograda.

U prilogu:

Fotografija jezera ograđenog bovama

Povezani tekstovi:

DJB podneo zahtev inspekciji da zaštiti Beograđane od glisera na Adi
Gliseri na Adi: da li je potrebna još jedna tragedija?
Plan DJB u 20 tačaka za Beograd

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar