foto: profimedia
Ljudska prava Politika Saopštenje

Dvadeset dve godine od akcije “Oluja” – etničko čišćenje i zločini nemaju opravdanje

U vojno-policijskoj akciji „Oluja“, pre 22 godine, proterano je više od 200.000 srpskih civila sa teritorije na kojoj su živeli. Njihove kuće su spaljene, uništene da se nikada ne vrate. Hrvatske snage su ubile gotovo 2.000 ljudi. Ovaj zločin je do danas ostao nekažnjen, odgovorni naredbodavci i počinioci nisu kažnjeni. Žrtve nisu obeštećene i hrvatska država im uskraćuje dostojnu počast. Tribunal u Hagu je utvrdio da je to bio „zločinački poduhvat“, ali propustio da osudi počinioce.

Negiranje zločina je njegovo ponavljanje, a proslava zločina je poništavanje svega ljudskog i civilizacijskog u jednom društvu. Država koja je svoje građane druge nacionalnosti proterala sa svoje teritorije, ubijala civile, starce, žene i decu ne može taj zločinački akt pravdati nikakvim ratnim ciljevima, jer se takvi zločini u civilizovanom svetu ne mogu ničim opravdati.

Zločini počinjeni tokom akcije „Oluja“, kao i svi drugi zločini na teritoriji bivših jugoslovenskih republika moraju biti istraženi do kraja, odgovorni kažnjeni, a žrtve obeštećene. Činjenica da je od ovog velikog zločina proteklo 22 godine još više obavezuje nadležne tužilačke i sudske institucije da utvrde činjenice i kazne krivce. U suprotnom, institucije ne postoje.

Stranka „Dosta je bilo“ poziva sve države, vlade, političare i medije u regionu da jednom zauvek odustanu od negiranja sopstvenih zločina, pokažu osnovnu ljudskost i saosećanje sa porodicama žrtava. To im neće ugroziti državnost. Upravo suprotno.

Stranka „Dosta je bilo“ poziva sve države regiona da odustanu od relativizacije sopstvenih zločina i pronalaženja izgovora za njih. Ni jedna žrtva nije “sama kriva”. Krivi su isključivo počinioci i nalogodavci zločina, bez obzira koliko “uzvišeno” kvalifikovali svoj cilj.

Svaki zločin je individualan. Svaki zločin zahteva da se pronađe i kazni krivac. I to ne samo zbog porodica žrtava, nego i zbog samog društva. Da biste se uopšte zvali društvo, morate da procesuirate zločine, inače niste društvo. Ako sakrivate zločin i to je zločin. A ako to ne znate, onda niste čovek.

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar