Ауторски текст Енергетика Источна Србија

Зајечар на четвртом месту по стандарду становништва

 

Долази нам грејна сезона па је локалани тим странке „Доста је било“ направио мало поређење цене грејања по градовима у Србији.

Статистика је неумољива, па грађани Зајечара са стрепњом очекивати долазећу зиму.

Зајечарци плаћају  једну од најскупљих цена грејања у Србији. Градски челници одредили су цену грејања,  вођени статистиком да је просечна плата у Србији  50.000 динара. То што је у Зајечару у другој половини 2016. она била мања за 19% од просека, није утицало на одлуку о цени грејања.

Да ли су зато повећали своје коефициjенте, да им не буде хладно преко зиме? То им је једна од првих одлука, повећања коефициjената на максимум, без стида и срама, академски.

Испред Зајечара, што се тиче цене грејања,  су само  Београд, Рума и Ковин. Измаче нам бронзана медаља за длаку. Надам се да ће градски челници препознати шансу за медаљу и подићицене још мало. Што да се не нападне и прво место? Ипак, живимо у граду са малом стопом незапослености, инвестиције пристижу на дневном нивоу, увозимо радну снагу.

Кога занима реалност? Да ли градски челници имају информацију да је најредовније примање у Зајечару пензија (ко је дочекао) и социјална помоћ. Да је стопа незапослености у Зајечару огромна, запосленима касне плате месецима, враћају део плате власницима-газдама, раде на црно-сиво-зелено-црвено, на бело се ради најмање. Да ли неког занима миграција становништва из Зајечара у свим правцима, или рецимо број беба рођених ове и прошле године? Да ли се било који академик из градског већа запитао зашто је то тако?

Наравно да не, они мисле само како да најбрже себи, својој фамилији, кумовима, а и страначким колегама,  првоборцима и саборцима, напуне џепови и среде разне шеме.

Зато драги моји суграђани, живите Ви и даље најскупље и најелитније, и изгласавајте исте поново и поново. Они ће Вам подизати намете, а  сами да живе лепо – преко Ваших леђа. Кога брига за транспарентност, за увођење послова у легалне токове, попис имовине града, ревизију дуга који су претходне власти (исти људи) направили?

Њих интересује само да  Вас деру и даље.

Табелу са ценама грејања по градовима можете погледати на следећем линку:

https://drive.google.com/open?id=0B10ByS4KQz4oallMYk5UUDhOSHc

 

Аутор:

Дејан Хинда