Извор: Википедиа
Ауторски текст Источна Србија

Јавни позив локалној власти: Спасимо Рготско језеро!

Локални одбор ДЈБ Зајечар, подстакнут високим температурама у граду и ниским водостајем реке Тимок, позива градску власт да се што пре уозбиљи и приступи решавању неких конкретних проблема у граду и селима ( уместо што свакодневно позирају у кафићима у центру града).

Овим путем желели бисмо да подстакнемо суграђане да нам помогну у реализацији спасавања Рготског језера које је занемарени бисер нашег краја.

О лепоти Рготског језера и квалитету воде у њему не треба причати. То знају многобројни наши суграђани који често спас од врућине траже на његовим обалама.

Оно што је проблем о коме треба да се прича је како средити обалу, како регулисати власништво над језерима и пре свега помоћи становницима Рготине да у околностима затварања рудника кварцног песка не остану без икакве перспективе развоја подручја.

Питање власништва над језером је од виталног значаја, јер је услов без кога је немогуће учешће у пројектима прекограничне сарадње, као и учешће у конурсима за доделу донација.

Градски одбор предлаже да се што пре формира тим који ће регулисати проблем власништва над језером, како би се оно дало на управљање селу и његовим мештанима. То би омогућило развој туризма у том крају, кроз формирање туристичке „задруге“ коју би чинили мештани који би били заинтересовани да развију сеоски туризам и своју будућност вежу за језеро. Задруга би пружала подршку у виду едукације мештана, обављање промотивних активности и постепени развој инфраструктуре.

Свесни смо страха да би велики број посетилаца угрозио мир и хармонију природе који су препознатљиви елементи боравка на језеру, али брижљиво и систематско развијање капацитета и инфраструктуре не би угрозило овај бисер природе.

Помоћ у изградњи инфраструктуре могли би да пруже “СТРАБАГ”, око санације клизишта “Шумско газдинство” и други привредни субјекти који би својом стручношћу, али и друштвено одговорним понашањем могли да допринесу да се од Рготског језера направи туристичка атракција за праве љубитеље природе.

Поред језера и љубазних и гостопримљивих Ргоћана, у понуди би се нашле и пешачке стазе, излети до Рајачких пимница и слично, што би задовољило сегмент малог породичног одмора у трајању од три до пет дана.

Сматрамо да би оваква акција допринела јачању села Рготине, решавању егзистенције бар десетак породица у селу, а да са друге стране не захтева помпезно довођење инвеститора, субвениције државе и било шта што нисмо у могућности да решимо сами.

Александра Стојковић

Ознаке
ДЈБ Зајечар

ДЈБ Зајечар

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар