Izvor: Vikipedia
Autorski tekst Istočna Srbija

Javni poziv lokalnoj vlasti: Spasimo Rgotsko jezero!

Lokalni odbor DJB Zaječar, podstaknut visokim temperaturama u gradu i niskim vodostajem reke Timok, poziva gradsku vlast da se što pre uozbilji i pristupi rešavanju nekih konkretnih problema u gradu i selima ( umesto što svakodnevno poziraju u kafićima u centru grada).

Ovim putem želeli bismo da podstaknemo sugrađane da nam pomognu u realizaciji spasavanja Rgotskog jezera koje je zanemareni biser našeg kraja.

O lepoti Rgotskog jezera i kvalitetu vode u njemu ne treba pričati. To znaju mnogobrojni naši sugrađani koji često spas od vrućine traže na njegovim obalama.

Ono što je problem o kome treba da se priča je kako srediti obalu, kako regulisati vlasništvo nad jezerima i pre svega pomoći stanovnicima Rgotine da u okolnostima zatvaranja rudnika kvarcnog peska ne ostanu bez ikakve perspektive razvoja područja.

Pitanje vlasništva nad jezerom je od vitalnog značaja, jer je uslov bez koga je nemoguće učešće u projektima prekogranične saradnje, kao i učešće u konursima za dodelu donacija.

Gradski odbor predlaže da se što pre formira tim koji će regulisati problem vlasništva nad jezerom, kako bi se ono dalo na upravljanje selu i njegovim meštanima. To bi omogućilo razvoj turizma u tom kraju, kroz formiranje turističke „zadruge“ koju bi činili meštani koji bi bili zainteresovani da razviju seoski turizam i svoju budućnost vežu za jezero. Zadruga bi pružala podršku u vidu edukacije meštana, obavljanje promotivnih aktivnosti i postepeni razvoj infrastrukture.

Svesni smo straha da bi veliki broj posetilaca ugrozio mir i harmoniju prirode koji su prepoznatljivi elementi boravka na jezeru, ali brižljivo i sistematsko razvijanje kapaciteta i infrastrukture ne bi ugrozilo ovaj biser prirode.

Pomoć u izgradnji infrastrukture mogli bi da pruže “STRABAG”, oko sanacije klizišta “Šumsko gazdinstvo” i drugi privredni subjekti koji bi svojom stručnošću, ali i društveno odgovornim ponašanjem mogli da doprinesu da se od Rgotskog jezera napravi turistička atrakcija za prave ljubitelje prirode.

Pored jezera i ljubaznih i gostoprimljivih Rgoćana, u ponudi bi se našle i pešačke staze, izleti do Rajačkih pimnica i slično, što bi zadovoljilo segment malog porodičnog odmora u trajanju od tri do pet dana.

Smatramo da bi ovakva akcija doprinela jačanju sela Rgotine, rešavanju egzistencije bar desetak porodica u selu, a da sa druge strane ne zahteva pompezno dovođenje investitora, subvenicije države i bilo šta što nismo u mogućnosti da rešimo sami.

Aleksandra Stojković

Oznake

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar