Ауторски текст Одбрана

(Не)радо Српкиња иде у војнике илити Два једноставна корака за ефикасну одбрану земље

Сваких десетак дана актуелна власт пласира неку небулозну тему којом изазове гнев дела јавности, али и истовремено скрене пажњу с реалних проблема за које немају никаква решења. Тако смо недавно имали причу у вези са преко потребним и надасве неопходним јарболима који ће још додатно наружити престоницу, затим причу око промене заставе, а најновија тема која, додуше, лагано јењава, јесте наводна обавезна војна обука за све радно способне жене до 50 година старости. Друштвене мреже су експлодирале, бројне жене су бурно реаговале, а министар одбране је тврдио како је неопходно увек бити спреман за одбрану земље. Какве су му се то непогоде и који то непријатељи провејавали кроз мисли, није прецизирао.

Ноам Чомски, један од највећих мислилаца данашњице, годинама је истицао како је један од најбољих метода за потчињавање народа – контрола страхом. Она подразумева наводну сталну претњу спољашњим непријатељима који само што не ударе. Непрестаним понављањем овога изазива се страх код људи, а кад су људи уплашени, тада пристају на много тога. Неки чак и да њиховом земљом управљају најгори, без икаквих стручних знања, квалификација, али и упитних људских и етичких квалитета.

За својих тридесетак година живота у Србији, увидела сам да је једини истински непријатељ који је наносио огромну штету овој земљи и мом народу увек била неспособна власт и њени представници. Тај исти непријатељ постоји од деведесетих година, и упорно и веома ефикасно упропаштава нашу земљу. За случај да актуелна власт није упозната, подсетила бих да су најгори непријатељи једне земље и њених грађана корупција, незналице и лупежи на одговорним позицијама, пљачкашке приватизације, суманути кредити који ће враћати наши чукунуци, тајни уговори, бесмислене субвенције, уништено здравство, упропаштена привреда, девастирано школство, згажена култура и ућуткани медији. Ово је само мали део истинских непријатеља, а нешто ми се чини да актуелна власт нема никакве намере да се против њих бори. Јасно је и зашто – тада би се борили против самих себе.

Како бих помогла власти, предлажем најделотворнији програм ефикасне одбране земље у само два једноставна корака. Отаџбина се од непријатеља пре свега брани знањем и памећу, развијањем позитвних људских особина, подстицањем најбољих и неговањем талената и интересовања. Ово све креће од породице и вредности које у њој усвојимо, а након тога у школама које похађамо. Уколико имамо среће, те имамо посвећене професоре какве сам ја имала велику срећу да имам, онда научите да препознајете добро од зла, истину од лажи, научите да разликујете интерес за друштво и себичну корист за појединца, као и да доносите интелигентне политичке одлуке и бирате посвећене и стручне људе за представнике власти. Схватите да је први корак у одбрани вредности, па и саме земље, управо у знању које се може применити за решење било ког проблема, а још боље за његову превенцију. То знање које могу применити стручни, школовани, најбољи, а не незналице, интересџије, лупежи и шарлатани који и изазивају огромне проблеме успешно бежећи од последица и одговорности.

То су само нека од знања за одбрану наше земље, за чија стицања су, поред породице, одговорне школе, медији и култура, која нам помажу у превенцији незналица, партијских паразита и непријатеља које сам навела у претходним редовима. Тако то раде одговорна, стабилна и успешна друштва и њихове владе. Други корак у ефикасној одбрани земље у којој је сама власт највећи непријатељ народа којим влада, јесте наизглед једноставн, логичан, а често изостаје – то је јавни глас свакога од нас, непристајање на овакво друштво и наметнути систем вредности, то је бунт на сваком кораку, у свакој прилици, у свакој речи коју говоримо, сваком слову које откуцамо, у сваком разговору који водимо. Тај корак се више не тиче толико храбрости, колико непристајња да живимо у изопаченом друштву гледајући како најгори доносе погубне одлуке које имају страховите последице на наше животе. Наша борба тад захтева бескомпромисно и непрестано указивање на све сумануте одлуке, на корупцију, урушавање система, пљачке, злоупотребе и вређање здравог разума јер они који су у то уплетени – истински су непријатељи наше земље и једини против којих морамо и треба да се боримо уколико желимо да живимо у нормалном, уређеном и цивилизованом друштву. Не постоји ништа више него оваква борба и ова два корака која треба да направимо.

Стога, у војнике засигурно нећу отићи јер та обука не представља суштину одбране моје земље. А министрима предлажем да примене ових пар корака које сам навела за борбу против истинског непријатеља чији сам детаљни опис пружила у тексту. Но, како га они не препознају и не сматрају за непријатеља, већ годинама чврсто иду с њим под руку, и више је него јасно да стојимо са две суротне стране фронта. С тим, што ћемо ми уместо оружја носити знање, вредности и неутољиву жељу да од ове земље, једине коју имамо, створимо место у којој се лепо живи. И то је могуће, али тек након што се непријатељ ефикасно победи, као и они који га хране готово три деценије. Заиста, доста је било.

Др Ана Стевановић
народна посланица у Народној Скупштини Републике Србије

 

Повезани текстови:

Врло добро!

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Neću da ulazim u detalje ičega što omiljeni Gospodarov Člankolizac ispljune, osim da čovek nije za džabe svaki drugi put pobednik “Gada Nedelje” na Tarzaniji.

  Ono što mene zanima je, od kada je ovu našu liberalnu partiju opsela gomila buržoarskih levičarskih neo-komunjara? Te “besplatni” javni prevoz u jednom članku, te citiramo Čomskog kao “jednog od najvećih mislilaca današnjice”. Za koju god vladu da je taj čovek rekao da je dobar primer levičarenja, ta zemlja se raspala u plamenovima par godina kasnije. Samo pogledajte koliko je hvalio Čaveza i sistem u Venecueli sve do prošle godine, pun YouTube njegovih intervjua o tome.

  Bukvalno ako radiš sve suprotno od toga šta kaže Drug Čomski, možeš da znaš da nisi mnogo promašio.

  Ja sam mislio da smo ovde za slobodno tržište i da volimo kapitalizam, a ne da nam je Komunistički Manifest program partije.

  • Strategije manipulacije o kojima Čomski govori svojstvene su i kapitalističkim zemljama sa manjkom demokratije. Oved ga niko ne citira za ekonomski deo programa. A besplatan javno prevoz uveden je u kapitalističkim metropolama. Najrazvijenije kapitalisticke zemlje, upravo zahvaljujući velikom višku vrednosti, pokazuju visok stepen društvene odgovornosti. Ona je i preduslov da kapitalizam nastavi da se razvija i prilagodi svoj društveni ugovor građanima i 21. veku.

  • Dule! Gde pokupi takva znanja, boga ti. Samo si jedno zaboravio – ne može gladan čovek, opljačkan i bez nade biti slobodan već samo očajan, kako u kapitalizmu, komunizmu,diktaturi i svim drugim oblicima društvenog uređenja.

  • Uvaženi gospodine Dule,
   koliko god da podržavamo neke teorije, pravce, društvene pokrete i mislioce, teško da će nam se baš sve dopasti što se tu navodi, tvrdi, podrazumeva ili citira. Šta god mislili o bilo kome – tako je. Što se Noama Čomskog tiče, posebno sam proučavala njegove stavove o strategijama manipulacije medijima i s time se mogu u potpunosti saglasiti, tim pre što se gotovo svaka od tačaka strategije do najsitnijih detalja može pronaći u našoj zemlji. S nekim drugim njegovim stavovima se pak, ne mogu složiti, ali u ovom tekstu, njegove misli su mi služile kao osnova.
   Hvala na komentaru i svako dobro!

 • Ana je apsolutno u pravu i dala je svoje pragmatično rešenje koje je suština onoga za šta se DJB zalaže a g-din Dule je samo običan filozof (kakvih ima na hiljade), koji besmisleno filozofira umesto da daje konkretne ideje i rešenja za probleme.

  • Tako je Dragane,filozofa imamo i previse, a ovih sto nude konkretne ideje i resenja za probleme,kao sto je DJB premalo.
   Ja bih to nazvala “jalovim” filozofiranjem,odslušala sam ih i iščitala onoliko i uvek mi ostane takav utisak,jalovo

  • Dragi Dragane, nemoj da se vređamo i da se nazivamo nekim imenima, nisam nikakav filozof ni dramaturg.

   S druge strane, koje je to konkretno rešenje Ana za našu vojsku? Sve što je rekla su par tautologija koje lepo zvuče kao govor a u praksi može da znači bilo šta.

   Ima dosta lepih, pametnih, bogatih i dobro uređenih zemalja sa direktnom demokratijom poput npr. Švajcarske gde je služenje vojnog roka obavezno za sve, iako itekako oni mogu da priušte isključivo profesionalnu vojsku. Isto tako nisu ratovali ni sa kim već 500 godina.

   Šta fali da se malko više ugledamo na njih?

   Opet, ne pričam ovo zato što podržavam Vučka i njegov člankolizački entourage na bilo koji način.

   O Čomskom neću više da trošim reči, sve što je taj čovek napisao van lingvistike su ili nešto što je svima jasno ili razni pokušaji odbrane socijalizma/komunizma kao najboljeg izuma od točka. Sve što je pohvalio se obično vrlo brzo posle toga raspalo, tako da bi prosto bio malo oprezniji sa time da je on “jedan od najvećih mislilaca današnjice”.

   Svako dobro!

  • Hvala na komentaru gospodine Dragane. Uvažama i poštuijem mišljenje gosn Duleta, svakako. No, kako sam pre ovog posla godinama radila kao profesor, uverila sam se da se samo znanjem, razvijanjem kritičkog mišljenja, integritetom, hrabrošću, nepristajanjem na nenormalno i pameću zaista može sve promeniti.
   Prijatan dan želim!

 • A pa znamo svi da je to obično Vulinovo prdenje između dve doze antipsihotika. Naravno da od toga nema ništa, samo je kritično špto je takav psiho uopšte na čelu vojske. Nikad mi neće biti jasno, šta će on zapravo Vučiću? Kakvu mu to korist donosi da ga drži tu gde ga drži?

  • Pa isto kao Sloba, okružio se ljudima koji će da ga drže u paralelnoj stvarnosti i da mu pričaju kako je sjajan i kako je u Srbiji sve 100x bolje od kada je on tu.

  • Šta će Vučiću Vulin? Vrlo jednostavno. Dok god se Vulin pojavljuje svakodnevno u medijima dajući izjave za javnost i povlačeći poteze kao visoki funkcioner – sigurno je da će taj Vulin biti najomraženija ličnost u Srbiji. Njega u tome niko ne može nadmašiti.

  • Evo na našem primeru odgovor na Vaše pitanje – Vulinov pokret malo malo pa objavi neko nebulozno saopštenje u kome pokušaca da ponizi i omalovaži rad odbornika, poslanika DJB, kao i naš Pokret u celini. Onda njihovi ”mediji” to saopštenje vrte do besvesti i na taj način utiču na javno mnjenje. I ovo je samo jedan od primera.

  • Ma jasno je da svaki ozbiljan vladar ima svoju dvorsku ludu da zabavlja narod. Ali ne daje se ludi jedna od 4 najbitnije funkcije u vladi nego kapa s praporcima i šarena odeća. Priznajem da bi mi Vulke bio mnogo zabavniji tako. Možda bih ga gledao i sa simpatijama. Može i male petokrake umesto zvončića i malo maskirno odelce da mu se dodeli.

  • A kada bismo prestali da ukazujemo, ovi bi postali još gori. Verujte, veoma ih nerviraju pametni ljudi koji vide sve gluposti koje ovi rade. Inteligenciju ne mogu da podnesu jer je ne mogu izmanipulisati.

 • Србија светиња! Све тиња! Шта рећи о “способној” власти кад имамо ситуацију да је ратни хушкач из 90-их година сада главни заговорник мира, претећи да ће за једног србија убити 100 муслимана. Не чуди ме Он, него господин Љајић који је био у Влади са њим. што наводи на познату изреку “с ким си такав си”. Председник који свој народ вређа тиме да су нерадници, ленштине, да треба још више да раде, да је просечан доходак преко 400 евра и шта не све још. Нека пита оне који раде за 25-26 хиљада динара, нека ради као они што раде па ће му можда бити јасније. И то нам говори Он који нема ни један једини дан радног стажа изузев бављења политиком. Пореди се са Титом…. па Тито је бар био металски радник пре него бави што се почео да бави политиком.
  Министар војске нам је особа (намерно не користим термин ЧОВЕК) министар из редова ЈУЛ-а који није служио војни рок! Заменица председника Скупштине града Београда је особа која не зна да састави две реченице а да не направи кардинане грешке у изговору! Држава у којој је све мање зидара, керамичара, столара и др., јер су преко ноћи докторирали на појединим “факултетима”.
  Земљо, има ли те игде. Уосталом, Србијо – то си и заслужила. Шта си гласала то си и добила!

 • Čemu huka i halabuka oko dovođenja firme IKEA? Koliko me sećanje služi, ona je postojala u Beogradu pre raspada bivše SFRJ. Nalazila se na potezu između mosta Gazela i starog savskog mosta kojeg sada hoće da ruše. Firma koja se bavi trgovinom i koja će od svih naših proizvoda prodavati u ovom trenutku samo OKLAGIJE, a od oktobra i DASKE za sečenje mesa. To je najbolji dokaz ko smo i šta smo! Daske i oklagije! BLAM ZA DRŽAVU I JOŠ VEĆI BLAM ZA ONOGA KO IH JE DOVEO. Ali, On to ne želi da razume. Normalna država će pomagati svoj privredni potencijal, a ne strani. Zašto se krije pod kojim uslovima je IKEA došla u Srbiju, osim činjenice da je uložila 70 miliona evra? Zna se i da je zbog nje morala da se sruši stara naplatna rampa u Bubanj potoku i sagradi nova desetak kilometara dalje u Vrčinu. Koliko to košta? Opšte je poznato da investitori dolaze u Srbiju jer imamo najjeftiniju radnu snagu i veoma loše zakone kojima se uređuju prava radnika. Gospodin AV se svojevremeno zalagao za transparentnost u investicijama, tj. da se zna pod kojim uslovima je FIAT doveden u Srbiju (a kada je došao na vlast, ućutao je!). Sada je situacija da On krije uslove uslove koje je država dala za Beograd na vodi, a evo vidimo i slučaj sa Ikeom.
  Šta znači izjava gospodina predsednika AV da IKEA dolazi samo u uređene zemlje? Da li je Slovenija neuređena, jer u njoj ne postoji IKEA? Samo, slovenci su mnogo pragmatičniji i ne daju ovakve uslove. Šta više – da li smo mi to od danas 10.8.2017. postali uređena (po meni smo UVREĐENA zbog oklagija i dasaka!) država jer nam je došla IKEA, pri tom apstrahujući činjenice da nam je “nezavisno” pravosuđe, elektronski i pisani mediji, policija koja ne izlazi na poziv građana ili okreće glavu na drugu stranu, situacija da se još uvek “nezna” ko je rušio Sava malu (osim činjenice da je reč o “idiotima” kako je AV izjavio, a potom je rekao da bi i sam hteo da uzme bager i ruši – novi Džo bagerista!), Ustavni sud koji se ne oglašava po pojedinim predstavkama ili tužbama (na primer, nezakonito smanjenje penzija), itd, itd, itd…..
  Koji je to predsednik države koji opoziciju naziva najgorim pogrdnim imenima, a onda od tih istih “idiota” traži izjašnjavanje u vezi Kosovskog pitanja (pre bi se reklo PRIZNANJA). Ako se na nešto ukaže da nije u redu u državi, ta osoba je “mrzitelj” Vučića (po principu “država to sam ja”) i kao odgovor od njega dobiće salvu najprizemnijih izraza koji ne priliče ni na pijaci u Marinkovoj bari (figurativno rečeno).

 • Кажите ми молим вас како ћете те ваше вештине да примените следећи пут када се друга држава намерачи на део ваше територије, охрабри терористе и помогне им политички, финансијски и логистички? Затим вас нападне са стотинама авиона и хиљадама ракета.