Autorski tekst Poljoprivreda

Suša u Abu Dabiju

Država Srbija se zakonima obavezala da sprovede mere na smanjenju posledica suše. Te obaveze proizilaze iz Zakona o budžetu, ali i iz Zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Vlade Republike Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za finansiranje razvoja sistema za navodnjavanje. To su Zakoni koje je usvojila Narodna skupština, a koje Vlada ne sprovodi. Suša, dakle ima svog krivca.

Zakon o budžetu Republike Srbije za 2017. godinu donet je na maratonskoj prednovogodišnjoj sednici Narodne skupštine. Tekst zakona i prateći materijali odštampani su na oko 1.300 strana. Poslanici su imali nepuna dva dana da sve to prouče. Većina, doduše nije bila za to ni zainteresovana.

Razdelu 23 – Ministarstvo poljoprivrede opredeljen je ćup vrednosti 43,8 milijardi dinara (oko 365 miliona evra), što je 2,24% ukupnih rashoda budžeta. Ako znamo da poljoprivreda nosi 10 – 12% srpskog BDP – a, onda možemo oceniti da li je ona zakinuta pri izradi budžeta ili nije.

Za navodnjavanje je Zakonom o budžetu predviđeno nekoliko stavki. U okviru glave 23.4 – Republička direkcija za vode, sektor 04 – Zaštita životne sredine, program 0401 – integralno upravljanje vodama, programska aktivnost 5001 – izgradnja sistema za navodnjavanje – prva faza, budžetirano je (samo!) 68.415.000 dinara za izgradnju sistema za navodnjavanje po osnovu Zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Vlade Republike Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za finansiranje razvoja sistema za navodnjavanje – I faza, 2014.

U opisu projekta, koji je sastavni deo Zakona, navedeno je da će se formirati Jedinica za implementaciju projekta koja će njime upravljati u skladu sa dobrom inženjerskom i finansijskom praksom, da će se primenjivati principi međunarodnog javnog nadmetanja i da će se izgradnja sistema ugovarati sa lokalno nadležnim vodoprivrednim preduzećima. Za ovaj projekat u 2017. godini Zakonom o budžetu propisani su ciljevi: izgrađeno 80 pumpnih stanica; 14% kanala izgrađeno i rekonstruisano; 92% projektovanih radova na izgradnji sistema za navodnjavanje realizovano.

U izveštaju Ministarstva poljoprivrede za prvi kvartal 217. godine nema ni reči o napretku u realizaciji ovog projekta. Nigde nije navedeno:

  • da li je formirana Jedinica za implementaciju projekta
  • da li je pokrenuto ili sprovedeno neko međunarodno javno nadmetanje za realizaciju dela projekta
  • da li je sa nekim vodoprivrednim preduzećem zaključen ugovor o izgradnji, koliko je bunara napravljeno
  • koliko je kanala izgrađeno i koji procenat projektovanih radova je realizovan

Ili nešto ipak jeste realizovano, ali Ministarstvo ne smatra da o tome treba u izveštaju nešto da napiše?

Naša država donosi propise i planove koje ne sprovodi i o kojima ne obaveštava javnost. Građani zaslužuju da budu informisani kako se planira i realizuje trošenje njihovog novca. Ovogodišnja suša smanjiće prinose. Posledice će osetiti svi građani, jer svi zavisimo od poljoprivrede. Za navodnjavanje je planirano premalo, a čak ni to nije realizovano.

Propustili smo planiranje, isplanirali smo propuste. Suša je ugrađena u sam budžet kroz sve propuste koji su u njegovoj izradi i kasnijoj realizaciji učinjeni.

Javnost ima pravo da o tome bude detaljno informisana. Naši državni činovnici smatraju da nisu dužni da pruže konkretne informacije kojima bi se sa realizacijom uporedio svaki konkretan plan. Zašto bi, kada se građani sa samog vrha države svakodnevno nazivaju lenštinama?

Vladimir Đurić
Dosta je bilo Novi Sad

 

Povezani tekstovi:

Sasušeni BDP

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ma, nije njih briga što je u Srbiji suša. Naročito nije briga onog njihovog Vučića, lažova nad lažovima u siromašnoj Srbiji. Da li on ima dušu? (ima tek kad mu žandarmerija bije brata, jer mu je brat ponižavao policiju na zadatku)
    Umesto da su proglasili stanje elementarne nepogode (vanrednu situaciju) i da su se još u proleće potrudili da makar nešto urade na izgrađivanju sistema za navodnjavanje, ne! – Vučiću je bitno da čita lekcije opoziciji kao da je ona kriva što on i njegova bulumenta ništa ne rade za dobrobit naroda, već je samo željna vlasti da bi nepošteno došla do para i kapitala za ulaganje u buduće poslove kada ne budu više bili na vlasti. Baš kao što je to radio Čeda Jovanović koji je sada bogataš, a nekada je kukao kako živi sa ženom u stanu sa svojim roditeljima na Novom Beogradu. To su ti naši lažni predsednici i nikakve vođe naroda. Samo lažu, kradu i nije ih briga za narod.
    Smeta im pošten svet i ljudi koji misle svojom glavom. Smeta im i ova kritika. Gordom Vučiću najviše.
    Želim im svako dobro, samo neka odu odavde.
    Ništa dobro nisu uradili.

  • Nemam ništa protiv teksta, sve je to tako. Međutim trebate malo pisati za običnog čovjeka, a bez da uvredim nekoga, ali prosječan glasač u Srbiji ovo teže razumije. Pisao sam Vam prije predsjednički izbora, posjetite malo Rusiju i pošaljite slike iz Rusije. Iza ovog stojim i danas. Nije Putin Rusija. Putin ima sigurno elemenata diktature u svojoj vladavini. Međutim imali Amerika sada za predsjednika blaže rečeno “debila”. Evropske “samozvane demokrate” Merkelova i sava ta “Mraka”, čeka da od Srbije AV napravi Venecuelu i Koreju, a zanima ih njihov interes. Pogledajte recimo Vuk Jeremić, slike iz Rusije na Twiteru: https://twitter.com/jeremic_vuk . Borko Stefanovic‏ , preporučuje čitanje knjige “Romanovi 1613-1918” Sajmon Sibag Montefjore : https://twitter.com/BorkoStef . Vuk Jeremić i Borko Stefanovic nisu u vrijeme Tadića i DS bili na tom fonu. Nema ih u skupštini, a vidjećete, družim se sa narodom i tako je. Vuk Jeremić po povratku osniva stranku. Zašto nije poslao slike iz Amerike, Njemačke ili… Iz Rusije, narod zna nikada nas nisu bar bombardovali ili ubijali i strijeljali za jednog stotinu. Pozdrav svima i svako dobro želim.

  • Ako je steta od suse 1 milijarda e, sto je minimalno, onda ce nam BDP biti kraci za 3%, toliko ce pretrpeti drzava a koliko ce stete pretrpeti poljoprivrednici nikoga ne zanima. Kanalska mreza koju planiraju da izgrade ici ce do velikih kompleksa koje su zakupili arapi i tajkuni od toga mali paori nece imati nikakve koristi. Zamolite vladu da dobro upamti ovu susu da nebi iduce godine govorili da je suza nezapamcena.

  • Vladimire bravo za tekst. Postavlja se pitanje gde će završiti tih opredeljenih 365 miliona evra. Gde će završiti i kako pare iz buđeta ostalih ministarstava. Kao i kod svake mafije, treba samo pratiti tokove novca, i znati ćemo gde i kako nestaju milijarde evra iz Srbije. Ovaj problem nemožemo rešiti sami jer naše buđetske kontrole i revizije su proforma.
    Sve ovo treba dobro elaborirati i jasno i glasno tražiti pomoć od EU institucija – da nam pomognu u borbi protiv kriminala u najvišem vrhu države./ pisati Merkelovoj na primer/.
    Isto tako i ne manje važno, ovo je jedna od retkih tema oko koje možete ujediniti opoziciju u Srbiji./i narod/
    Molim gospodu opozicione lidere da se sastaju i pričaju o ovome makar i u onim malim i još uvek slobodnim medijima da vidimo debate vođa opozicije./sa nepresušnom temom pljačka državnih para/