Ауторски текст Пољопривреда

Суша у Абу Дабију

Држава Србија се законима обавезала да спроведе мере на смањењу последица суше. Те обавезе произилазе из Закона о буџету, али и из Закона о потврђивању Уговора о зајму између Владе Републике Србије и Фонда за развој Абу Дабија за финансирање развоја система за наводњавање. То су Закони које је усвојила Народна скупштина, а које Влада не спроводи. Суша, дакле има свог кривца.

Закон о буџету Републике Србије за 2017. годину донет је на маратонској предновогодишњој седници Народне скупштине. Текст закона и пратећи материјали одштампани су на око 1.300 страна. Посланици су имали непуна два дана да све то проуче. Већина, додуше није била за то ни заинтересована.

Разделу 23 – Министарство пољопривреде опредељен је ћуп вредности 43,8 милијарди динара (око 365 милиона евра), што је 2,24% укупних расхода буџета. Ако знамо да пољопривреда носи 10 – 12% српског БДП – а, онда можемо оценити да ли је она закинута при изради буџета или није.

За наводњавање је Законом о буџету предвиђено неколико ставки. У оквиру главе 23.4 – Републичка дирекција за воде, сектор 04 – Заштита животне средине, програм 0401 – интегрално управљање водама, програмска активност 5001 – изградња система за наводњавање – прва фаза, буџетирано је (само!) 68.415.000 динара за изградњу система за наводњавање по основу Закона о потврђивању Уговора о зајму између Владе Републике Србије и Фонда за развој Абу Дабија за финансирање развоја система за наводњавање – I фаза, 2014.

У опису пројекта, који је саставни део Закона, наведено је да ће се формирати Јединица за имплементацију пројекта која ће њиме управљати у складу са добром инжењерском и финансијском праксом, да ће се примењивати принципи међународног јавног надметања и да ће се изградња система уговарати са локално надлежним водопривредним предузећима. За овај пројекат у 2017. години Законом о буџету прописани су циљеви: изграђено 80 пумпних станица; 14% канала изграђено и реконструисано; 92% пројектованих радова на изградњи система за наводњавање реализовано.

У извештају Министарства пољопривреде за први квартал 217. године нема ни речи о напретку у реализацији овог пројекта. Нигде није наведено:

  • да ли је формирана Јединица за имплементацију пројекта
  • да ли је покренуто или спроведено неко међународно јавно надметање за реализацију дела пројекта
  • да ли је са неким водопривредним предузећем закључен уговор о изградњи, колико је бунара направљено
  • колико је канала изграђено и који проценат пројектованих радова је реализован

Или нешто ипак јесте реализовано, али Министарство не сматра да о томе треба у извештају нешто да напише?

Наша држава доноси прописе и планове које не спроводи и о којима не обавештава јавност. Грађани заслужују да буду информисани како се планира и реализује трошење њиховог новца. Овогодишња суша смањиће приносе. Последице ће осетити сви грађани, јер сви зависимо од пољопривреде. За наводњавање је планирано премало, а чак ни то није реализовано.

Пропустили смо планирање, испланирали смо пропусте. Суша је уграђена у сам буџет кроз све пропусте који су у његовој изради и каснијој реализацији учињени.

Јавност има право да о томе буде детаљно информисана. Наши државни чиновници сматрају да нису дужни да пруже конкретне информације којима би се са реализацијом упоредио сваки конкретан план. Зашто би, када се грађани са самог врха државе свакодневно називају ленштинама?

Владимир Ђурић
Доста је било Нови Сад

 

Повезани текстови:

Сасушени БДП

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ма, није њих брига што је у Србији суша. Нарочито није брига оног њиховог Вучића, лажова над лажовима у сиромашној Србији. Да ли он има душу? (има тек кад му жандармерија бије брата, јер му је брат понижавао полицију на задатку)
    Уместо да су прогласили стање елементарне непогоде (ванредну ситуацију) и да су се још у пролеће потрудили да макар нешто ураде на изграђивању система за наводњавање, не! – Вучићу је битно да чита лекције опозицији као да је она крива што он и његова булумента ништа не раде за добробит народа, већ је само жељна власти да би непоштено дошла до пара и капитала за улагање у будуће послове када не буду више били на власти. Баш као што је то радио Чеда Јовановић који је сада богаташ, а некада је кукао како живи са женом у стану са својим родитељима на Новом Београду. То су ти наши лажни председници и никакве вође народа. Само лажу, краду и није их брига за народ.
    Смета им поштен свет и људи који мисле својом главом. Смета им и ова критика. Гордом Вучићу највише.
    Желим им свако добро, само нека оду одавде.
    Ништа добро нису урадили.

  • Nemam ništa protiv teksta, sve je to tako. Međutim trebate malo pisati za običnog čovjeka, a bez da uvredim nekoga, ali prosječan glasač u Srbiji ovo teže razumije. Pisao sam Vam prije predsjednički izbora, posjetite malo Rusiju i pošaljite slike iz Rusije. Iza ovog stojim i danas. Nije Putin Rusija. Putin ima sigurno elemenata diktature u svojoj vladavini. Međutim imali Amerika sada za predsjednika blaže rečeno “debila”. Evropske “samozvane demokrate” Merkelova i sava ta “Mraka”, čeka da od Srbije AV napravi Venecuelu i Koreju, a zanima ih njihov interes. Pogledajte recimo Vuk Jeremić, slike iz Rusije na Twiteru: https://twitter.com/jeremic_vuk . Borko Stefanovic‏ , preporučuje čitanje knjige “Romanovi 1613-1918” Sajmon Sibag Montefjore : https://twitter.com/BorkoStef . Vuk Jeremić i Borko Stefanovic nisu u vrijeme Tadića i DS bili na tom fonu. Nema ih u skupštini, a vidjećete, družim se sa narodom i tako je. Vuk Jeremić po povratku osniva stranku. Zašto nije poslao slike iz Amerike, Njemačke ili… Iz Rusije, narod zna nikada nas nisu bar bombardovali ili ubijali i strijeljali za jednog stotinu. Pozdrav svima i svako dobro želim.

  • Ako je steta od suse 1 milijarda e, sto je minimalno, onda ce nam BDP biti kraci za 3%, toliko ce pretrpeti drzava a koliko ce stete pretrpeti poljoprivrednici nikoga ne zanima. Kanalska mreza koju planiraju da izgrade ici ce do velikih kompleksa koje su zakupili arapi i tajkuni od toga mali paori nece imati nikakve koristi. Zamolite vladu da dobro upamti ovu susu da nebi iduce godine govorili da je suza nezapamcena.

  • Vladimire bravo za tekst. Postavlja se pitanje gde će završiti tih opredeljenih 365 miliona evra. Gde će završiti i kako pare iz buđeta ostalih ministarstava. Kao i kod svake mafije, treba samo pratiti tokove novca, i znati ćemo gde i kako nestaju milijarde evra iz Srbije. Ovaj problem nemožemo rešiti sami jer naše buđetske kontrole i revizije su proforma.
    Sve ovo treba dobro elaborirati i jasno i glasno tražiti pomoć od EU institucija – da nam pomognu u borbi protiv kriminala u najvišem vrhu države./ pisati Merkelovoj na primer/.
    Isto tako i ne manje važno, ovo je jedna od retkih tema oko koje možete ujediniti opoziciju u Srbiji./i narod/
    Molim gospodu opozicione lidere da se sastaju i pričaju o ovome makar i u onim malim i još uvek slobodnim medijima da vidimo debate vođa opozicije./sa nepresušnom temom pljačka državnih para/