Ауторски текст Образовање

Куповина уџбеника је прави подвиг

Почетак школске године већина родитеља у Србији дочекује са зебњом и питањем – како и са којим новцем припремити једног или више школараца за нову школску годину. У Србији, где велики број становника живи од минималца и где сваки трећи радник сања просечну плату која према Републичком заводу за статистику износи 49.238 динара, то представља прави подвиг.

Тржиште уџбеника је високопрофиталан бизнис. То је довело до великог броја издавача. У Србији тренутно постоји 79 лиценцираних издавача од којих 11 са лиценцом за све нивое образовања, а 68 са лиценцом за поједине нивое и области образовања.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је коначну листу уџбеника за основну школу. Ради се о пријављеним уџбеничким комплетима на Јавном конкурсу Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Ове године за предмет српски језик пријављено је 14 комплета, за математику 10, за предмет Свет око нас 9, Ликовну културу 6, Музичку културу 10 и Физичко васпитање један комплет. За наставу српског језика у основној школи на тржишту постоји чак 52 различита буквара, читанки и књига.

Оправдање за оволики број уџбеника не постоји. Било би добро када би развој науке био такав да постоји потреба да се нова научна достигнућа сваке године уносе у уџбенике, али није тако. Могло би се очекивати да због толике конкуренције цена уџбеника буде нижа али, на жалост, то није случај.

Мајка сам два школарца. Млађе дете може да наследи од старијег обућу и одећу, али уџбенике не може. За комплет уџбеника за 5. разред потребно је издвојити 13.122, 90 динара, а за седми 15.885,90 дин. Ове цифре нису коначне. За ранац, перницу, фломастере, бојице, свеске, блокове, вежбанке, опрему за физичко и остале потрепштине, потребно је издвојити још десетак хиљада динара.

Kао просветни радник свесна сам чињенице да је за наставни процес квалитетан уџбеник веома битан, али не одобравам велики број потребних уџбеника за један предмет. То је посебно случај код предмета српски језик где ученици нижих разредна свакодневно у школу носе четири уџбеника.

И овог септембра радост због школе замењена је стрепњом и бригом. Још само да неко у власти прихвати реалност и престане да школство у Србији назива – бесплатним.

 

Сања Мајдак
Чланица ОО Палилула ДЈБ

 

Повезани текстови:

Сања Мајдак – Биографија
Образовање на рате
Образовање је право детета

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Jako je tesko danas biti roditelj djaka i studenta sa finansijske strane. Udzbenici, pribor, majice, gradski ili prigradski prevoz, uzina i jos neka vod-sok kada je vrucina i dugo se ostaje… Bas veliki trosak. Plus ako je aktivan u nekom sportskom, kulturnom, rekreativnom, drustvu sve se placa. Neki studenti jos moraju davati za skolarine i takse. Neizdrzivo!

    Uvek su se kod nas i kupovali udzbenici.

  • Zar ovaj konkurs nije završen prošle godine i zar knjige nisu izabrane za period od tri školske godine? O kakvoj konačnoj listi govorite kad je ona formirana još prošle godine.Ako je u međuvremenu nešto promenjeno,onda molim Vas objavite o čemu se radi.