Ауторски текст Београд Енергетика

Београдске електране после пет година раде свој посао

Поставићу чудно питање – како да угрејемо наше домове када дође зима и хладни дани? Разним грејним телима, како другачије. Већи део грађана Чукарице има даљинско тзв. централно грејање, дакле, греју их топлане. Али, шта ћемо када радијатори неколико година узастопно усред зиме и на великом минусу веома често остану хладни? Тада на сцену ступа огорченост грађана радом запослених у топланама и Београдској електрани, партијским руководством, али и општинским које се не укључује у решавање проблема. 

У ствари, грејна сезона 2016. године у Београду је стартовала пре званичног почетка 15. октобра, због хладних дана. Према важећим одредбама Одлуке о снабдевању топлотном енергијом у граду Београду, члан 43 каже да “уколико температура падне испод 12 степени Целзијуса, радијатори морају бити топли, па чак и ван грејне сезоне”. У Одлуци такође стоји и да “У периоду од 1. до 14. октобра и од 16. априла до 3. маја објекти ће се грејати у дане за које у задњој прогнози претходног дана или у првој прогнози тог дана Републички хидрометеоролошки завод прогнозира средњу дневну темепратуру 12 Ц скале или нижу”.

Међутим, то није важило и за грађане Бановог брда и Церака где су грађани редовно, уместо топлих радијатора и домова, имали прокопане улице и поправке топловода. Драстичан пример је Мајданска улица на Бановом брду, где се, на пример, редовно три дана поправљао топловод у једном делу улице, а онда већ након пар дана дође до квара неколико метара даље, и онда наново – три дана поправке, итд. Ова агонија потрајала је до краја октобра.

Поправке и реконструкције на топловодној мрежи на Бановом брду вршене су, према подацима сајта ЈП Београдске електране, дана 18. октобра 2016. године у улицама: Петра Мартиновића, Васе Стајића, Паштровићева, Мајданска, Зрмањска, Висока, Осијечка и Гогољева, на Цераку у улицама: Снежана Хрепевник, Видиковачки венац, Ратка Митровића, Спасовданска, Репишка, Аце Јоксимовића. На терену су проблеми били још видљивији, јер су и све околне улице биле без грејања. Љешка, Кировљева, део Пожешке, неке улице на Цераку, а најкритичније је било у улицама Зрмањска, Васе Стајића, Висока, Паштровићева и у већ поменутој Мајданској улици. Најстрашније је то што се агонија наставила до самог краја грејне сезоне.

Грађани су плаћали рачуне, неумањене, а грејање нису имали. Грејали су се на струју или како се ко снашао. С правом су били љути јер је овај проблем трајао пет година.

Зато сам, као одборница ДЈБ у СО Чукарица, започела борбу. Грађани би из свог искуства рекли да је то борба са ветрењачама, јер су већ небројено пута позивали све могуће службе, и у току и ван грејне сезоне, и апеловали да се проблем реши, али их нико није чуо. Ипак, моја борба се исплатила.

Борбу сам започела већ у октобру, на самом старту сезоне. Најпре сам посетила све критичне локације, разговарала са великим бројем грађана који су ми се пожалили да проблем траје предуго и да је неиздрживо. Такође, жалили су се да њихове вапаје нико не чује. Проблем сам представила на Фејсбук страници Општинског одбора Доста је било Чукарица, са фотографијама радова на топловоду усред грејне сезоне, 19. октобра 2016, а потом и 3. новембра, када се у истој улици десио квар.

На терену сам од радника Београдских електрана сазнала да проблем у улицама Зрмањска, Мајданска и Васе Стајића, Висока и Паштровићева нису дотрајале цеви. Разлог су цеви веома лошег квалитета добијене из донације а које су постављене пре пет година. Наравно, не зна се одакле је стигла донација, нити каквог је квалитета.

Уследио је текст “Хладни радијатори на Чукарици” који је 19. октобра обљављен на сајту Доста је било.

Следећи корак било је моје одборничко питање у СО Чукарица, где сам 29. децембра на 6. седници скупштине изложила проблем. Моје питање прослеђено је Београдским електранама, о чему сам обавештена пред наредну 7. седницу СО Чукарица 30. јануара 2017. године. 

Од тада није стизао никакав одговор од електрана. Грађана предлажу писање петиције, неки чак и мирне протесте, јер ближи се грејна сезона и оправдан страх због старог проблема. И заиста, припремам даље кораке: обраћање надлежнима путем дописа, као и следећи – писање петиције. Али, најзад!

Пре десетак дана на улицама је освануло обавештење: “Молимо да не паркирате возила у близини, јер ће почети да се изводе радови на реконструкцији топловода почев од 4. августа 2017. године”, у потпису Београдске електране. Први пут су почели радови на време, па се надам да ће бити решен и овај велики проблем. Опет обилазим улице, фотографишем радове, али још важније је што срећем грађене, озарена лица који се надају да ће напокон живети као сав нормалан свет и неће стрепети за топле домове на минус десет.

 

 

 

 

 

 

Радови још трају у улицама Зрмањска, Љешка, Васе Стајића и Мајданска. Разговарам са радницима који изводе радове, питам зашто се толико чекало кад се знао разлог кварова у овим улицама, где је запело, иако одговор већ знам и наслућујем. Кажу: “Ми се не питамо, ми смо само извођачи на терену, питајте руководство”. И тачно је.

И, ево, питам руководство Београдских електрана, руководство топлане Баново брдо, функционере Града Београда и функционере општине Чукарице: докле мисле да проблеме грађана гурају под тепих, докле мисле да са новцем грађана располажу како је њима воља, неодговорно, ненаменски и нетранспарентно? Докле мисле да занемарују захтеве грађана? Докле ће проблеме грађана решавати тек кад се исти јавно изнесе са неке опозиционе политичке функције, у овом случају одборничке? И кључно питање, докле мисле на овај начин да управљају јавним предузећима, да постављају неспособне, а подобне партијске кадрове са изузетним примањима на чело тих предузећа, а на штету свих нас грађана?

Биљана Андрић Миловановић
одборница Дјб Чукарица