Београд Екологија Саопштењe

Доста је било ђубрета на Чукарици

Након многобројних захтева, жалби и притужби које су нам грађани упутили на рад комуналних предузећа на општини Чукарица, општински одбор Доста је било Чукарица направио је на Фејсбуку нову страницу под називом “Доста је било – ђубрета на Чукарици” и покренуо акцију под истим називом. 

Циљ акције је да се кроз ефикаснију комуникацију са грађанима Чукарице и заједно са њима, скрене пажња јавности, општинских челника и руководиоца јавних предузећа на један од највећих проблема општине – нехигијену јавних површина, паркова, улица, тротоара, паркинга, дивљих депонија, запуштених локација, препуних контејнера и канти.

Након више неуспешних покушаја на заседањима скупштине општине да се општинским функционерима скрене пажња на овај проблем, те након сазнања да су за чишћење јавних површина на општини задужена два градска јавна предузећа ЈКП Градска чистоћа и ЈКП Градско зеленило, која на терену раде као две засебне државе и да је, незванично, само 10 чистача улица ангажовано за целу територију општине, то је била кап која је прелила чашу. Зато смо се одлучили на овај корак.

На овај начин сви заинтересовани грађани могу активно да се укључе у наш рад. Позивамо све грађане Чукарице, њеног језгра и свих околних насеља, да нас на дневном нивоу обавештавају о проблемима које имају са нечистоћом и прљавштином у свом крају.

Будите слободни да нам пишете на Facebook страници Доста је било ђубрета на Чукарици, а ми ћемо сваку вашу пријаву, фотографију или снимљен видео запис ђубрета објавити на нашој новој страници, и о томе обавестити надлежне, како би проблем био решен. За сваки конкретан случај обратићемо се надлежним институцијама, а пре свих, онима који воде општину и који су обавезни да надзиру и контролишу рад ових јавних предузећа.

Следећи корак биће организовање уличних акција, али не акција чишћења, јер то није посао грађана, већ акција које би анимирала грађане да и даље брину о средини у којој живе, као и да пријављују уочене проблеме на терену. На крају ћемо приказати резултате нашег заједничког рада, пре и после целокупне акције ’’Доста је било – ђубрета на Чукарици’’.

И најважније, заједно са грађанима ћемо упутити званичан захтев надлежнима за системско решавање проблема нехигијене на нашој општини. Нећемо шминкање, хоћемо промене.

ОО Доста је било Чукарица