Beograd Ekologija Saopštenje

Dosta je bilo đubreta na Čukarici

Nakon mnogobrojnih zahteva, žalbi i pritužbi koje su nam građani uputili na rad komunalnih preduzeća na opštini Čukarica, opštinski odbor Dosta je bilo Čukarica napravio je na Fejsbuku novu stranicu pod nazivom “Dosta je bilo – đubreta na Čukarici” i pokrenuo akciju pod istim nazivom. 

Cilj akcije je da se kroz efikasniju komunikaciju sa građanima Čukarice i zajedno sa njima, skrene pažnja javnosti, opštinskih čelnika i rukovodioca javnih preduzeća na jedan od najvećih problema opštine – nehigijenu javnih površina, parkova, ulica, trotoara, parkinga, divljih deponija, zapuštenih lokacija, prepunih kontejnera i kanti.

Nakon više neuspešnih pokušaja na zasedanjima skupštine opštine da se opštinskim funkcionerima skrene pažnja na ovaj problem, te nakon saznanja da su za čišćenje javnih površina na opštini zadužena dva gradska javna preduzeća JKP Gradska čistoća i JKP Gradsko zelenilo, koja na terenu rade kao dve zasebne države i da je, nezvanično, samo 10 čistača ulica angažovano za celu teritoriju opštine, to je bila kap koja je prelila čašu. Zato smo se odlučili na ovaj korak.

Na ovaj način svi zainteresovani građani mogu aktivno da se uključe u naš rad. Pozivamo sve građane Čukarice, njenog jezgra i svih okolnih naselja, da nas na dnevnom nivou obaveštavaju o problemima koje imaju sa nečistoćom i prljavštinom u svom kraju.

Budite slobodni da nam pišete na Facebook stranici Dosta je bilo đubreta na Čukarici, a mi ćemo svaku vašu prijavu, fotografiju ili snimljen video zapis đubreta objaviti na našoj novoj stranici, i o tome obavestiti nadležne, kako bi problem bio rešen. Za svaki konkretan slučaj obratićemo se nadležnim institucijama, a pre svih, onima koji vode opštinu i koji su obavezni da nadziru i kontrolišu rad ovih javnih preduzeća.

Sledeći korak biće organizovanje uličnih akcija, ali ne akcija čišćenja, jer to nije posao građana, već akcija koje bi animirala građane da i dalje brinu o sredini u kojoj žive, kao i da prijavljuju uočene probleme na terenu. Na kraju ćemo prikazati rezultate našeg zajedničkog rada, pre i posle celokupne akcije ’’Dosta je bilo – đubreta na Čukarici’’.

I najvažnije, zajedno sa građanima ćemo uputiti zvaničan zahtev nadležnima za sistemsko rešavanje problema nehigijene na našoj opštini. Nećemo šminkanje, hoćemo promene.

OO Dosta je bilo Čukarica

DJB Čukarica

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar