VIDEO Govor Skupština

Poslanička pitanja Saše Radulovića

Poslanici Dosta je bilo danas su 17. put postavili pitanja predsednici Narodne skupštine i 25. put predsedniku Republike na koja su po zakonu dužni da odgovore. Sva pitanja su do danas ostala bez odgovora. Predsednik DJB Saša Radulović je danas postavio pitanja i nekolicini ministara:

“Pitanje za ministra rada Zorana Đorđevića – ko je vlasnik Goše? Da li je Ministarstvo rada pokrenulo inspekciju u Goši? Da li Zakon o radu predviđa da zaposleni primaju plate ili ta odredba Zakona ne važi za radnike Goše?

Pitanja za ministra prosvete Mladen Šarčevića – da li zna da su prosečna primanja u Srbiji 57.000, a da je za opremanje đaka potrebno između 15 i 20.000 dinara? Da li zna da ozbiljne države u svetu vode računa o natalitetu i obrazovanju i da deci nabavljaju udžbenike? Zbog čega toga nema u Srbiji iako to nije velika stavka u budžetu?

Pitanje za ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović – da li zna da je Er Srbija od 2014. godine do 2016. dobila preko 160 miliona evra subvencija iz budžeta, i da je to višestruko više nego što je JAT ikada dobio? Da li zna, da nije dobila taj poklon, da bi Er Srbija napravila gubitke od preko 150 miliona evra? Da li zna da i Aerodrom Nikola Tesla, pored ovog novca, indirektno subvencioniše Er Srbiju tako što je oslobađaju od plaćanja taksi, plaćanja dugova? Kada će ovu praksu prekinuti?

Pitanje za predsednika Odboru za bezbednost Srbije. Poslanička grupa Dosta je bilo je podnela zahtev za hitnu sednicu Odbora za bezbednost na koju bi bili pozvani ministar inostranih poslova Ivica Dačić i direktor BIA Bratislav Gašić gde bi se diskutovalo o bezbednosnim pretnjama koje stižu iz Makedonije a o kojima čujemo samo iz medija. Odakle dolaze pretnje, koliko su ozbiljne, zbog čega je Vlada povukla tako ozbiljan potez kao što je povlačenje cele ambasade iz Skoplja?

Pitanje za ministra odbrane Aleksandra Vulina, nakon čitanja njegove biografije, u kojoj kaže da je bio pomoćnik direktora marketinga u firmi Super Pres, pa isto to u firmi Kolor Pres, pa odgovorni urednik nedeljnika Pečat i kolumnista u više dnevnih i nedeljnih novina, završio je Pravni fakultet u Kragujevcu. Kada je završio Pravni fakultet u Kragujevcu? I šta ga, po njegovom mišljenju, kvalifikuje po ovoj biografiji koju je sam dostavio, za mesto ministra odbrane?

Šesto pitanje ide ministru trgovina Rasimu Ljajiću. Da li je istina da je vlasnik Informera suvlasnik u firmi za preprodaju malina? Da li ministar zna da prekupci i nakupci ubijaju malinare i šta će uraditi da spreči da sav profit koji malinari ulažu ide prekupcima i nakupcima?

Sedmo pitanje je za ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića. Poljoprivrednike u Srbiji je pogodila velika suša koja će imati nesagledive posledice po njih. Mnogi su uzeli kredite, zadužili se, imaće velike probleme da nastave da posluju nadalje. Šta je sa velikim projektima koji su najavljivani za navodnjavanje koji je trebalo da dođu od arapskih investitora? Šta će uraditi po pitanju suše i pomoći našim poljoprivrednim gazdinstvima?

Osmo pitanje je za ministra finansija Dušana Vujovića. Koliko je dana od početka godine ministar bio u Srbiji na svom radnom mestu? A koliko je bio u inostranstvu? Privredni rast je u prvih šest meseci ispod 1.3 posto, budžet je najavio 3 posto. Kako očekuje da do kraja godine rast bude oko 5 posto, iz kojih sektora i koje su nove projekcije rasta budžeta Republike Srbije?

Zatim – 24 puta do sada smo postavili pitanja predsedniku Republike, bivšem premijeru, i 16 puta predsednici Skupštine Srbije, a nijednom nismo dobili odgovor. Član 287 kaže da se odgovori dostavljaju u pismenom obliku. Pitanje za predsednicu Skupštine je kada će zakazati sednicu o svojoj smeni. Hvala.”

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Divim se Vasim nastojanjima da na legalan nacin vodite diskusiju i prepiske sa aktuelnom vlascu. Bojim se da je to ipak uzaludan posao, jer se i kroz ovo sto se sami u tekstu naveli, jasno vidi da vladajuca koalicija i pre svega SNS nemaju nameru da postuju zakon i poslovnik. Nikada necete dobiti odgovore, jer su Vase prepiske verovatno zavrsile u nekoj fioci skupstinske arhive, i prosto ne zanimaju nijednog od uzurpatora vlasti. Mozete ih ponoviti i po 1000 puta, rezultat ce biti uvek isti. Pokrenite rad na terenu, animirajte siroke mase, posebno one koje ne prate skupstinska zasedanja, jer u ovom egzistencijalnom sivilu gledaju samo kako da prezive i da se snadju od danas, do sutra. Ne mislim da ti ljudi, a ima ih u ne tako malom broju, gledaju uopste televizijske emisije, posebno ne skupstinske sednice. Srbiji je potreban jedan masovan pokret koji ce se zasnivati na vecini ideja koje propagirate, ali je neophodno da im se te ideje, po sistemu razgovora: “od vrata, do vrata” priblize, pojednostavljeno obrazloze i da ih animiraju da o tome razmisle. Jedan masovan pokret sa idejama socijalne pravde, postovanja pravila, ostre osude uzurpiranja pravodudja, ekonomije, dnevne i dugorocne unutrasnje i spoljne politike, mogao bi nesto da promeni. Takve ideje se nalaze u Vasem programu i vidim ih i kod nekih drugih opozicionih partija. Siroki front za pravednije drustvo i pomeranje zemlje sa periferije Evrope u red uredjenih drustava je krajnje neophodan. Ovako se uzaludno rasipa energija pre svega Vas i Vaseg Pokreta na jalove skupstinske rasprave. Mislim da bi cak bilo i pametnije da u jednom trenutku u znak revolta, bojkotujete rad skupstine, jer se protiv hegemona ne moze ovakvim sredstvima. U suprotnom, nastavice se sve po starom sa jos vecim socijalnim katastrofama i izmisljenim aferama koje sluze da “zamazu oci” svima nama, uz dalje sve intenzivnije vredjanje inteligencije nas, obicnih gradjana. Ishod je poznat: ko bude imao i minimum resursa da se odavde povuce i nastavi u nekoj od uredjenih zemalja koje cesto navodite za primer, ucinice to, i postati jedan od “apstinentskih” izbornih listica.