VIDEO Mediji Politika Saopštenje Skupština

Zašto mediji ćute o kršenju zakona u Skupštini?

Poslanici Dosta je bilo danas su 17. put postavili pitanja predsednici Narodne skupštine i 25. put predsedniku Republike na koja su po zakonu dužni da odgovore. Sva pitanja su do danas ostala bez odgovora. Zašto zakon ne važi za nosioce najviših državnih funkcija?

Za poslednjih godinu dana DJB nije dobio nijedan odgovor iako po Poslovniku (član 287) imaju obavezu da odgovor pismenim putem dostave u roku od 15 dana. Prećutno odbijanje da se odgovori na poslanička pitanja je kršenje zakona i osnovnih pravila parlamentarizma i grubo ignorisanje i arogancija prema građanima Srbije koje u Skupštini predstavljaju poslanici i u čije ime se postavljaju pitanja.

Razumemo da se boje pitanja koja im postavljamo. Upravo zbog toga i ne smeju da izađu na TV duel i drže se monologa. Koje je moguće objašnjenje predsednika Republike što, baš kao i Tadić, krši Ustav, ne podnosi ostavku na mesto predsednika SNS- i šefa Biroa za kontrolu službi bezbednosti? Koje je moguće objašnjenje Maje Gojković što ne zakazuje sednicu skupštine za raspravu o svojoj smeni iako je još pre pola godine javno, pred kamerama, sa same skupštinske govornice i u mnogobrojnim intervjuima, izjavila da će je zakazati u roku od mesec dana? Ili: zašto nije predložila godišnji plan rada Skupštine, iako joj je to obaveza u skladu sa članom 28. već Skupština već duže od godinu dana radi stihijski bez plana? I mnoga druga.

Činjenica da se ovako bahato ponašala i prethodna vlast nije ni za utehu ni za opravdanje. Poštovanje zakona i pravila moraju da važe za sve građane. Ono što ne možemo da razumemo je zašto mediji ne izveštavaju građane o ovome? Radi se o očiglednom kršenju zakona od ljudi koji zauzimaju najviše državne funkcije. Zašto to nije interesantno za medije? Zašto misle da građani to ne treba da znaju?

Povezani tekstovi:

U strahu od poslaničkih pitanja
Ignorisanje poslaničkih pitanja vodi u diktaturu
Maja Gojković beži od pitanja poslanika DJB
Premijer krši Ustav kad ne odgovara na pitanja poslanika
Poslanička pitanja šest meseci bez odgovora

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike..
    Na zalost, manjina nas u nasoj zemlji je svesna medijskog mraka. Siguran sam da mnogi od nas kako znaju i umeju sire ideje da treba pokusati razmisliti i o drugacijim opcijama i politikama, (pa malar ne bile i nase DJB).
    – Svesni smo da se mediji nece “otvoriti”
    – Svesni smo da je tesko (skoro nemoguce) ici od vrata do vrata i siriti ideje o uredjenom sistemu.
    – Nadam se da ce se neki od autorskih tekstova oko Gose, malina, Zastave, pojaviti negde, i skrenuti paznju na drigacije vidjenje situacije.
    – Zato i konacno resenje oko poreza u Americi, ocekujem kao vest koja ce odjeknuti i osvetliti medije i sto kasnije dodje jace ce odjeknuti (nazalost).
    A danas bejahu i skupstina i mekalister.
    Pozdrav svima iz sve snahe os kednog Zike.

  • Kako ćute političari isto tako se ponašaju i institucije kad im se građanin orbrati. Primera radi pitao sam emailom Privrednu komoru kako je moguće da je otvoren konkurs za profesionalne upravnike 15. maja 2017 i da je isti minut kad je otvoren ujedno i zatvoren. Nisam dobio odgovor.
    Takođe sam pitao i EFG Eurobanku kako je moguće da Banka radi izmene statusne dokumentacije stambene zajednice traži zapisnik sa sastanka zgrade, kad se taj Zapisnik dostavlja Opštini (registru) koja izdaje Rešenje i kako je moguće da banka traži spisak svih vlasnika stanova, datum i mesto rođenja svakog vlasnika stana kao i adresu prebivališta, kad upravnik po Zakonu nema i ne treba da skuplja te podatke od vlasnika stanova, već samo ime i prezime i JMBG. Odgovor EFG Banke da oni to traže na osnovu relevantnih propisa aline navode kojih. Sad je ostalo da čekam odgovor Poverenika.

  • Oni su u politici jer im sama egzistencija, goli zivot zavisi od toga. Vi/mi imate/imamo druge motive, zelju da menjamo na bolje. Verujem da to shvatate, ali mozda je to i najbitnije od svega – oni ce se boriti za svoj zivot. Drugo, kao posledica toga, oni smatraju da vam ne duguju nikakva objasnjenja i zasto bi – vi i oni ne pricate na istom nivou. Ako zelite da ih pobedite, morate potpuno da ih iskljucite, da delujete vaninstitucijalno i pokrenete jedan sveobuhvatniji aktivizam. Uvek ste bili hrabri i svoji i voleo bih da to i drugi prepoznaju. Moje misljenje.