Ауторски текст Политика

Саша Радуловић: Доста је кукања

Не прође дан да у неком од медија или портала који важе за опозиционе не осване коментар неке јавне личности или новинара који себе декларишу опозиционим о томе како опозиција тобоже нема идеје и програм. Са друге стране говоре о томе како је опозиција немоћна и како не може да се уједини. Око чега да се уједини? Око оне идеје и програма за које се каже да не постоје? И ко је стварно опозиција?

Избори се добијају и губе на терену. Тако то раде све озбиљне странке у свету. СНС изборе не добија преко својих медија. СНС изборе добија на терену, од телефона до телефона, од врата до врата, од гласача до гласача. СНС је у последњих пет година, злоупотребљавајући јавне ресурсе, направио партијску армију на терену која током целе године одржава контакт, поклања пажњу СВИМ бирачима. Води их на излете, организује мерење пристиска, поклања упаљаче и оловке свим пунолетним грађанима Србије. Њих је, према проценама Завода за статистику, око 5,8 милиона. СНС контактира СВЕ њих на различите начине, сваке године више пута. Поред овог редовног рада, пред изборе купују гласаче, нуде им посао, праве капиларне гласове. И цела ова машинерија и огроман новац који СНС троши на то, успева да на изборе изведе око 1,8 милиона бирача, односно трећину од укупног броја пунолетних грађана.

Где су осталих две трећине грађана? Мањи број њих гласа опозиционо. Опозиционе странке се углавном обраћају овим гласачима и међусобно отимају о њих. Протести се организују за ове бираче који већ свакако гласају. Са друге стране, већина је отишла у апстиненцију. Њима се нико не обраћа. Ти гласачи су дигли руке од политике, мисле да су сви исти, не прате медије, не прате политику и мисле да се ништа не може променити.

Ко су ти гласачи? У Србији је највећа излазност на изборима забележена у другом кругу председничких избора 2008. године. Борис Тадић је тада освојио 2,3 милиона гласова, а Томислав Николић 2,2 милиона. СНС је са сателитима је успео да задржи своје гласаче радом на терену. Опозиција је изгубула преко 800.000 гласова.

Шта кажу апстиненти? Њих прича о диктатури не интересује. Њих протести не интересују. Њих обећања истрошених политичара који су, када су били на власти, радили све оно што ради СНС-данас, не интересују. Они кажу: то што сте ви радили СНС ради “боље” од вас, боље по СНС, горе по грађане Србије. Ово је најбоље описао један ЕУ званичник који је у разговору са опозиционим лидерима који су били на власти пре 2012. године и који су му објашњавали како је ситуација у Србији катастрофална, аутократија, нема слободе медија, независног правосуђа, одговорио: “А када је у Србији било нeзависно правосуђе?”. Исто мисле и апстиненти.

Због тога Борис Тадић и многи други који су радили све ове ствари када су били на власти, ствари против којих се данас буне, увели субвенције и продали НИС и урушавали независне институције, урушавали правосуђе, спроводили партијско запошљавање, немају кредибилитет да се обраћају апстинентима. Апстиненти их не слушају.

ДЈБ од 2014. године има програм и за Србију и за Београд. Програм за све грађане, не само за привилеговану партијску елиту. За партократију смо предвидели програм потпуне транспарентности државе који подразумева: објаву свих уговора и ко добија колико новца од државе, укидања страначког запошљавања и буразерске партијске економије, тајних уговора, штетних субвенција страним инвеститорима, заустављање поклањања наше земље великим корпорацијама и претварање Србије у земљу јефтине радне снаге. Укинућемо све штетне уговоре, почев од Београда на води где је “арапским” инвеститорима поклоњено грађевинско земљиште вредно преко милијарду евра. То је новац свих грађана.

ДЈБ ће искоренити сиромаштво у Србији. Увешћемо универзалну социјалну заштиту за све породице које немају примања, образовање за децу у коме су СВИ трошкови плаћени из буџета (и вртићи и књиге и свеске и оловке и превоз и топли оброк), смањићемо порезе и доприносе и сву бирократију за привреду, створити систем и омогућити привредницима да својим знањем, радом и способношћу створе нову вредност и свим грађанима Србије омогуће посао и примања достојна човека. Јер не запошљавају политичари и партијски кадрови, већ привреда. Посао политике је прављење система. Вратићемо пезионерима отете пензије и обезбедити да пензије увек буду исплаћене на време. Креираћемо задруге у свим руралним општинама у Србији и тако оживети село. Уместо у џепове прекупаца и накупаца, као што је власник Информера који се бави трговином малина, створићемо систем у коме највећа корист од узгајања малина иде управо малинарима.

Једини начин да се победи СНС на београдским изборима јесте да се кредибилни људи са кредибилним програмом обрате апстинентима. Апстинентима се не можемо обратити преко друштвених мрежа, нити им се можемо обратити преко медија, чак и када бисмо имали приступ медијима, јер их они не прате. На нашу срећу, до њих не може да допре ни СНС јер ни њима не верују. Протести су важни, али они не мотивишу апстиненте. Они мотивишу гласаче који већ гласају опозиционо. Једини начин да се дође до апстинената је кампањом на терену, од човека до човека, од врата до врата, од комшије до комшије. За ово је потребан јасан, конкретан и орочен план, и кредибилни људи који стоје иза тог плана.

ДЈБ има и идеју  и конкретан план за Београд у 20 тачака. У септембру крећемо у кампању на терену. Кампању за апстиненте. Од избора 2016. године до данас смо изградили најјачу опозициону организацију на терену, са преко 80 одбора, 65 канцеларија и преко 5.000 чланова. На председничким изборима смо успели да покријемо 6.200 бирачких места са преко 13.000 контролора. Београд је био у целости покривен и ту крађе на бирачким местима није било.

Нас отимање о бираче који већ свакако гласају опозиционо не интересује. Они ће сами одлучити за коју опозициону опцију ће гласати. Не интересује нас ни закулисно позиционирање, јалови позиви на борбу против диктатуре, спашавање пропалих политичара, ко ће с ким, ко кога не подноси, ко ће бити организатор ког протеста, ко ће кога позвати и остали трачеви којим се пуне медији. ДЈБ ће, као и увек, учествовати у свим опозиционим протестима, али их нећемо организовати. СНС је рањив у Београду. Зато и покушава да створи квазиопозицију попут Шапића и Чеде и других у најави и у интересу му је да некредибилне политичке лидере споји са новим политичким снагама јер зна да је Борис Тадић “не” за апстиненте.

Наш циљ је да убедимо апстиненте да нису сви исти и да се све може променити. Једини начин да то урадимо је рад на терену. Принципе и црвене линије политике смо поставили, програм имамо. Никога не чекамо. Ако кредибилни нови људи одлуче да желе разговор, ту смо. ДЈБ у септембру почиње кампању за Београд. Од човека до човека.

 

Саша Радуловић
председник Доста је било

Извор: Блиц

 

Повезани текстови:
Принципи нису за једнократну употребу
О колонама и сарадњи
Тражи се искреност, кредибилитет и јасан циљ
Саша Радуловић за Блиц: Отворени смо за договор опозиције, али остали калкулишу
Душан Павловић за Н1: У коалицију су добродошли сви са чистим биографијама
Како до једне листе за Београд
Цена црвене линије
План ДЈБ у 20 тачака за Београд
Кредибилитет, 17 година касније
Година прекретнице у најкраћем
Војин Биљић: ДЈБ у својој колони
Ко је наш политички противник
Опозиција на београдским изборима у једној или више колона?

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Ako trazite od nas da aktivno ucestvujemo u kampanji, razgovor sa prijateljima, komsijama, kolegama… onda i mi trazimo od vas da budete dosledni, da vas ne prate afere, da se vise zalazete i govorite o gorucim problemima ovog drustva, siromastvo, otete penzije, odlazak mladih, sprega vlasti sa tajkunima otkupljivacima polj. proizvoda. Poljoprivrednici su spravom nezadovoljni /pogledajte forum ,,cena suncokreta rod 2017,,/ Inteligencija razume i shvaca gde nas vodi ova vlast, pozabavite se selom tu je veliki broj nezadovoljnih koje treba pokrenuti.

  • A gde da govore kada NE postoji nijedan slobodan medij? Jedina su opcija koja ima ozbiljan sajt koji na sve društvene prilike (i neprilike) reaguje saopštenjima, autorskim tekstovima, predlozima.

   Zamisli da ovo iznad što je Saša napisao možeš čuti u emisijama na RTS-u? Da i dalje postoji “Utisak nedelje”?

  • Afere uglavnom kreiraju službe sa ciljem siljem da diskvalifikuju određene pojedince ili grupe kao opasne po vlast ili sopstvene ciljeve. Ili će kopati po nečijoj prošlosti tražeći makar šta ili će gledati u zube svakoj izjavi kako bi interpretirali onako kako žele, svejedno je. Poenta, ne može se pobeći od toga, barem ne u ovom trenutku. A kako pokret bude jačao, biće sve gore.

 • Licno mislim da rad na terenu je potreban, ali ne i dovoljan uslov da se podigne izlaznost na izborima. Voleo bih da gresim. Toplo preporucujem naucne radove iz politikologije i statistike koje se bave uspesnim GET OUT THE VOTE strategijama. Srecno!

 • apsolutno se slazem sa miskom, to su generalne teme koje izazivaju veliko nezadovoljstvo ljudi, treba ih preformulisati i njima objasniti probleme na lokalu kako sve to zavisi od onoga sto radi vlast uopste. Narod je toliko sludjen medijski za poslednjih 25 god da ovo stanje shvata kao elementarnu nepogodu i po principu od drveca se ne vidi suma, u mnogim situacijama veliki deo biraca tesko povezuje direktnu odgovornost vlasti sa situacijom vec u podsvesti imaju razne teorije zavere i sl. mislim da je DJB vodio daleko bolju kampanju u startu pre 1-2 godine kada je te generalne teme jako dobro koristio za opis situacije.
  Takodje mora se pokrenuti tema lustracije u nekom obliku, koliko god DJB izbegavao ovu temu, to kod biraca izaziva nepoverenje u iskrenost i nastavak principa Kurta-Murta, odnosno da se dokpamo vlasti ali nikoga necemo dirati … Lustracija jeste potrebna bez toga se ne moze dalje, niti se moze stvoriti ozbiljan utisak kod apstinenata koliko god ta tema riznicna bila.
  Svi problemi Beograda zapravo zavise od tih generalnih postavki, da je sistem drugaciji ne bi ni u Beogradu bilo toliko problema. Zato je besmisleno analizirati lokalne teme bez konteksta generalnih.

  • Mislim da DJB lokalnim temama i porukama može steći poverenje većine naroda. U principu, to znači da se za svaki grad formiraju posebni programi, koji bi bili u okviru onog opšteg o transparentnosti i dvadeset tačaka, ali koji bi bili konkretizovani lokalnim primerima. Znači, treba da uzmu lokalne probleme i napišu kako bi ih rešili uz poštovanje svojih dvadeset principa i to će biti to.

 • Ovaj dobar i prilično tačan tekst pokušaću malo da ga dopunim numeričkim podacima i svojim razmišljanjem.
  Što se izbora (odn. izlasnosti i “neizlaznosti”) evo šta kažu zvanični podaci:
  izbori 2012-e: izbori 2014-e izbori 2016-e izbori 2017-e
  ——————————— ———————————- ————————————– ———————————–
  upisano 6.770.013 upisano 6.765.998 upisano 6.739.441 upisano 6.724.949
  izašlo 3.912.904 (57,79%) izašlo 3.592.375 (53,08%) izašlo 3.778.923 (56,07%) izašlo 3.655.365 (54,36%)
  “neizašlo” 2.857.109 (42,21%) “neizašlo: 3.173.623 (46,92%) “neizašlo” 2.960.518 (43,93%) “neizašlo” 3.069.584 (45,64%)

  Podaci o ukupnom broju i procentu upisanih i izašlih birača preuzeti su sa sledećih linkova:
  za 2012-u: http://www.vreme.co.rs/cms/view.php?id=1171836
  za 2014-u: http://www.vreme.co.rs/cms/view.php?id=1184927
  za 2016-u: http://www.vreme.co.rs/cms/view.php?id=1409241
  za 2017-u: http://rs.n1info.com/a242882/Vesti/Vesti/RIK-rezultati-izbora.html

  Podaci o broju i procenti “neizašlih” su izvedeni odn. izračunati.

  Prosek izlaznosti: (57,79+53,08+56,07+54,36)/4 = 53,33% a Prosek “neizlaznosti”:(42,21+46,92+43,93+45,64)/4 = 44,68%

  Ko čini ove “neizašle”? Ja tu prepoznajem 2 velike grupe glasača.
  Jednu čine oni koji žive u od prikrivanja prihoda, utaje poreza i sl. (advokati, razni biznismeni, estradni i ostali “umetnici”, “zvezde” raznih rijalitija, itd…). Njima je svejedno ko je na vlasti jer imaju i uvek će imati dovoljno novca da kupe šta i koga hoće.
  Drugu grupu čine ljudi koji smatraju da ih nikakva “nova vlast” ne može izvući iz socijalne situacije u kojoj se nalaze odn. razočarani su u sve prethodne vlasti (“svi su oni isti/lopovi”).

  • Treca grupa,negde oko milion njih koji nisu izasli su pokojnici koji nisu izbrisani sa tog spiska,plus moji drugari koji su na tim spiskovima a vec nekoliko godina zive u inostranstvu i eto mogucnosti za dobijanje izbora.

 • Svaka istina mora strpljivo da saceka da nekom bude potrebna.To vazi za pojedinca a kad je drustvo [skupina pojedinaca] u pitanju onda vazi da istina mora da saceka da postane potrebna kriticnoj masi [pojedinaca] koja ce onda na vagi da prevagne i napravi promene ka logicnom postavljanju stvari u nasem drustvu , gde ce onaj ko doprinosi boljitku bolje proci od parazita [ sto danas nije slucaj ].
  Severna Amerika se razvila ,takoreci bez kapitala [jer ga nije ni imala], samo zahvaljujuci zakonima okrenutim onima koji su bili spremni da zasuku rukave i rade.U isto vreme Juzna Amerika je imala formirane kolonijalne centre sa ogromnim bogatstvom ali njihovi zakoni su bili okrenuti bogatim parazitima.pa je tako istorija J.A. u stvari istorija krvavih sukoba , revolucija , robstva i svih drugih oblika nepravdi.
  Mi smo tu gde jesmo upravo zbog nemanja uredjenog sistema koji samo sto se nije ‘rodio’ [zelim da verujem u to].

 • Da se razumemo, ja Vas podržavam, 2 puta sam već glasao za Vas, ali mislim da grešite u vezi tog rada na terenu. To je možda slučaj u razvijenim demokratijama, ali kod nas onaj ko drži medije, TV i tiražne novine, taj kontroliše i javno mnjenje, jer naši ljudi, iz nekog razloga veruju TV-u i novinama. A to je najbrži put da se dođe do birača. Medije kontroliše onaj ko ih finansira. Dakle sve dok finensijeri medija ne promene svoj stav u vezi vlasti Vi nemate nikakve šanse na izborima. Voleo bih da grešim. Pozdrav i svako dobro.

  • Mediji su naravno dosta važni ali važan je i rad na terenu. Jedno ne treba da isključuje drugo. Ako se želi uspeh, mora da se bude aktivan i medijski i na terenu. Što se tiče medija, tu je situacija kakva jeste ali i pored toga vidim prostor za napredovanje. DJB je medijski dosta pasivan, pomirili su se sa činjenicom da ih niko ne prenosi i ne izbacuju nikakav sadržaj.

   Evo najsvežiji primer: Sastanak sa Mekalisterom. Toliko članaka o tome na svim medijima, izjave svih redom a iz DJB-a ni reč. Čak je i par medija spomenulo Radulovića u kontekstu kako nema pojma ništa vezano za njega. Na toj priči je mogla da se uzme neka medijska pažnja. Nije mi jasno što DJB ne koristi takve momente ali dobro, valjda znaju šta rade. Samo se nadam da nisu digli ruke od medija na račun predstojećeg rada na terenu a to bi bilo dosta pogrešno. Rad na terenu, kad se imaju skromna finansijska sredstva, može samo da da skromne rezultate. Moraju i mediji i teren.

  • Možda se nisam dobro izrazio, ne mislim da rad na terenu nije bitan. Samo sam regovao na konstataciju iz teksta da “izbore dobija rad na terenu a ne mediji”. Ako je tako, zašto se AV ne skida sa TVa? Nije on glup, jer zna koliki uticaj mediji imaju na široke narodne mase. Kada se laž dovoljno puta ponovi na TVu postaje istina. Prvo, treba ti armija aktivista da bi išao od vrata do vrata, a drugo ne možeš svaki dan da obilaziš svaku ulicu ili opštinu, a oni ispiraju mozak sa TVa 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.
   Rad na terenu je koristan ali samo kao pomoćno sredstvo jer ako te nema na TVu ili u tiražnim novinama u Srbiji ti kao da ne postojiš. Tako se izbori možda dobijaju u nekim razvijenijim demokratijama u kojima postoji sloboda medija, kod nas bez para i medija to je nemoguća misija.

  • Potpuno se slažem sa Vama. Pa 5 godina traje medijska tortura nad narodom čiji dobar deo još uvek “u srcu nosi” Slobu ili Šešelja.

  • Delimicno je tacno to za medije, s tim da su dobili maksimum glasova koje ti mediji mogu da im donesu, sada samo mogu da idu na dole, iskreno sumnjam da apstinenti prate i veruju vucicevim medijima i da mora da se nadje neki drugi nacin da se privuku da glasaju za normalnu opciju. Vucic je zadrzao radikalne/sps glasove, a opozicija je izgubila skoro 1m glasaca koji su glasali godinama protiv te rulje.

 • Odsustvo obrazovanja i informacija onemogucava razvoj kritickog misljenja. Bez kritickog misljenja, masovno se dogadjaju samo dva scenarija. U prvom, pojedinac koji zeli da bude obavesten prihvata najdostupnije “informacije”, nakog cega postaje sns glasac. U drugom, i ako malo inteligentniji nego pojedinac iz prvog scenarija, samim tim i skloniji odbacivanju najdostupnijih “informacija” kao nerealnih, ipak nije u stanju da potpuno identifikuje i odbaci propagandu. Odbacuje lazne informacije o opozicionim akterima, ali ne moze da odbaci “osecaj” da su i oni korumpirani (bar potencijalno), okrece se misljenju da su svi isti, nakon cega postaje apstinent. Ili sns glasac, ako mu se ponudi materijalna dobit, posto ako su vec svi isti, ovi su bolji jer mu bar nesto daju. E sad, kako se izboriti sa tim, nisam dovoljno pametan. U stanju sam samo da identifikujem problem.

 • Sta da diskutujem i skim !?, sa zaludnima, dokolocarima, pacenicima od kompleksa vise vrednosti… i sa onima koji neznaju nista od zivota a spremni su da se raspravljaju o svemu aktuelnom problematicnom u nacelu bez zdravog resenja !?Upecatljiv primer navadenog: komsija me pita kako da zaposli sina elektro tehnicara (25g.), za koga ces sada da glasas ?, zna nasta ciljam, pa mi odgovara: A ZA KOGA DRUGOG !?, to misli vecina ! Zabavljajte se dok neizumremo !!!

 • Objavio je Blic ceo tekst, interesantno. Ali su ga mudro gurnumi sinoć oko pola deset, kad pada poseta sajtu, da bi ga ujutro zatrpali novim interesantnim vestima kao “Zamolio sam da ne kače moje slike u vojsci i ministarstvu” 🙂

 • Bez medija na mogu se dobiti izbori. Potrebno je da nova opozicija formira Info kanal primera kao Sputnjik. Jak info program,razgoviri,suceljavanja.Čak ukljuciti i Olju sa utiskom nedelje i to emitovati radio,TV i netom. Za radio reemitovanje se obratiti zemljama u okruzenju kao i za TV. Zakupiti vreme u pocetku a kasnije i kanal. Poenta je da glas opozicije bude lako dostupan.Primer: dok vozim auto tu je radio. TV mogu da prate pogranicni delovi dok srednji deo Srbije ima internet i opet radio.Program bi trebao da bude sa konceptom da ljudi koji ne zele da slusaju Vucica i zele neke druge vesti da to i dobiju. Tu bi mogli da sve smisljene napade da razoblicujete. I demantujete. 2 minuta za skupstinskom govornicom su sitni i ne dopiru do nas. Vreme curi i mi starimo i ne zelimon da gledamo kako tiranin vlada jos 22 godine.Svi mi zelimo pravnu drzavu u koju teba da imamo pverenja koja prema nama nece biti maceha a Vucicu i poltronima majka.

  • Sto znaci da opozicija mora makar malo da se udruzi u toj borbi, a ne svako da mlati za sebe i protiv drugih. Meni je licno idealan plan da se opozicija ujedini, dobije sizoja pa za godinu raspise izbore, a ne da glume novi dos. (naravno, posle pobede lustracija i vecno zabrana rada sns, sps, srs i drugih plartija koje su unistile ovu zemlju)

  • Procitao sam komentare na FB posle sponzorisanog teksta.
   Pokusavam da vam objasnim da ja mogu da pricam i pricam mojim komsiji, komsinici i prijatelju da bi trebalo da glasaju za vas. Ali oni su toliko dobili negativnih (laznih) informacija o vama da dzaba ja njima pricam jer sta sam ja u odnodu na medije niko i nista. Poenta je da menjate svest glasaca na brzi i jednostavniji nacin a ne na slow motion sistem. Jedan minut (TV-radio-net) demanta ili informacije moze da cuje bar1000 ljudi.
   A vama 1000 ljudi treba da dodje do 1000 vrata po sistemu “od vrata do vrata”. Za jedan minut mogu samo da dobiju otkljucavanje vrata i da kazu “Dobar dan mi smo iz DBJ” i toliko za ceo minut.
   I onda:
   -10 min za ekstra prezentera da obrazlozi zasto za DJB i demantuje neke ranije lazi (dok Informer i Pink izbacuju novu laz i dok okrenete ledja taj isti glasac se pita zasto je u opste otvorio vrata DJBu)
   -15 minuta za slabijeg prezentera da obrazlozi isto.
   I sta dobijamo? Nista!
   Pa mi ne zivimo kao kornjace 200-300 godina pa mozemo da cekamo 100 godina dok vi obradite glasace od vrata do vrata. A oni prvi koji su vam otvorili nece se secati ko je DJB.
   Smatram da ignorisanje resenja sa pokretanjem INFO portala je apsolutno pogresno. Ali ako ste bas ubedjeni da je sistem “vrata” bolji ne bi sigurno stetilo da usmeni prezenteri na kraju daju i flajer sa frekvencijam INFO portala nove opozicije.

 • Mene samo jako zanima kakva ce biti monetarna politika kad DJB dodje na vlast?Nezavisna i opredeljena na podrsku privredi i poljoprivredi dakle razvojna ili ce NBS biti kao od 5 oktobra do danas samo menjacnica za evre pod totalnom kontrolom stranca.

 • Bravo Sasa idemo do POBEDE veliki pozdrav za Dosta je bilo, parazitskog sistema Restart mnogo , srece vam zelim na predstojecim BG izborima pozzz iz NS Verujem u bolje nema povlacenja nema predaje .

 • Svesno koracas u pohode nove trazeci nacin da ostvaris snove boris se trudis se drzis se plana da sunce zasijati jednog dana Necemo da budemo jeftina i ponizna radna snaga. Napred DJB do pobede na izborima.

 • Do sad sam glasao za vas i mislim da cu i dalje, alimi nije bas jasan ovaj stav: “Uvešćemo univerzalnu socijalnu zaštitu za sve porodice koje nemaju primanja, obrazovanje za decu u kome su SVI troškovi plaćeni iz budžeta (i vrtići i knjige i sveske i olovke i prevoz i topli obrok)”. To je u suprotnosti sa onim sto ste do sad izlagali u programu i od onog zbog cega glasam za vas. Nama ne treba socijalna drzava, jer smo je imali do sad i vidimo sta smo dobili. Isto tako nam ne treba država u kojoj se uzima od radnika(zaposlenih) da bi se finansirli neradnici(nezaposleni). Takodje, ne shvatam kako mislite smanjiti poreze i doprinose (sa cim se u potpunosti slazem) ako planirate ova davanja iz budžeta.

  • Od svog nastanka DJB je zastupao politiku centra. To podražumeva i socijalnu zaštitu i tržišnu ekonomiju. Tako da u njihovom programu možeš pogledati te stvari i nema suprotnosti. Sve pametne države ulažu u obrazovanje i sasvim je normalno da se određeni izdaci za to izdvajaju. I sada po ustavu bi trebalo da osnovno i srednje obrazovanje budu besplatni, samo nisu u potpunosti besplatni jer moraš da kupuješ udžbenike. To nije veliki izdatak za državu da pokrije a opet je učinjeno dosta za ljude sa manjim primanjima. Tamo negde postoji odsta dece koja su siromašna a veoma pametna i treba im dati mogućnost da se pokažu. Siromaštvo ne sme biti prepreka. Pogrešna je pretpostavka da je Srbija siromašna i da to ne može finansirati. Koliko se sad para obrće na subvencije gubitaškim preduzećima, partokratiju, burazersko poslovanje i nameštene tendere, sa time bi moglo da se finansira mnogo korisnih stvari. Od obrazovanja, zdravstva pa sve do nižih poreza.