Безбедност Медији Саопштењe

Зашто је БИА упала у стан Теше Тешановића?

Теши Тешановићу, новинару продукције Балкан Инфо, пре неколико дана у кућу су дошла двојица, како су се представила, службеника БИА и тражили да им преда снимак интервјуа са Ђорђем Вишекруном, бившим чланом СНС-а. Ово је био врхунац притиска на Тешановића и продукцију, на које се већ дуже времена врши притисак да у своје емисије не зову бивше чланове СНС и не говоре о њиховим односима са браћом Вучић. После вербалног и физичког напада функционера СНС-а Лабана у Суботици, бруталних медијских напада на судију из Панчева који не суди под жељама СНС криминалаца из Панчева, да ли СНС Србију претвара у приватну полицијску државу?

ДЈБ је контактирао новинара Тешу Тешановића који нам је потврдио да је у Амстердаму интервјуисао Вишекруну. Након што је Вишекруна на Фејсбуку објавио да је дао нову изјаву за Балкан Инфо, Тешановић је добио позив у ком му је речено да је боље да се не враћа у Србију ако планира да објави тај интервју. И поред овога, Тешановић каже да је БИА најмањи притисак вршила на њега. У међувремену, уцењивани су његови сарадници, а члановима породица Тешановићевих сарадника прећено је отказима.

Врхунац застрашивања је ипак наступио у понедељак када је Тешановић добио позив од службеника БИА (човек се тако представио), који га је питао да ли је код куће, да би убрзо потом у његов стан дошла двојица службеника БИА. Према сведочењу Тешановића, они нису били насилни, љубазно су питали где је снимак, Тешановић им је предао СД картицу са снимком интервјуа и потврдио да не постоји ниједна друга копија. Службеници су се захвалили и извинили на узнемиравању, уз коментар да само раде свој посао.

Посланичка група “Доста је било” је тражила од директора БИА хитно објашњење овог поступања, као и хитно сазивање седнице Одбора за контролу безбедности по овом питању. По чијем налогу и по ком законском овлашћењу се службеници БИА уопште баве новинарима и њиховим интервјуима? Који државни и јавни интерес је у питању? Предлогом Закона о Безбедоносно информативној агенцији СНС предлаже да директор БИА има готово сва овлашћења без икакве контроле, Да ли је овај пример упада у приватни стан новинара и одузимање видео снимка већ увелико демонстрирање на делу партијске полицијске државе по новом закону који још није усвојен?

У прилогу:
Захтев председници Народне скупштине у директору БИА

Zahtev predsednici Narodne skupstine u direktoru BIA

Допис за хитно сазивање седнице Одбора за контролу безбедности

Dopis za hitno sazivanje odbora za bezbednost

Посланичко питање Саше Радуловића

Poslanicko pitanje

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Све је исто од 1944. када су комунисти освојили Београд. Тајна полиција злоставља становништво “у име народа”. Трагедија или трагикомедија? ОЗНА, па удар на чисте комунисте 1948. због одлуке Информбироа, па Голи Оток, па УДБА, па СДБ (ДеБе) Слободана Милошевића против опозиције ’90-их, па БИА, а сада ГИА (Гашићева информативна агенција). Како ти људи који тамо раде толико могу да трпе да им Гашић буде главни?! Гашић са сумњивом дипломом средње школе, а тек факултета(!) Туга. 🙁 Србијо, шта си доживела? Ко те води? Куда идеш? Саму себе уништаваш. Што је једном све Србе позвао патријарх Павле опомињућим речима: “Будимо људи, иако смо Срби!”
  Ех, да ми је да послушамо патријарха Павла…

 • Да ли је делотворна оваква борба против “онаквих” актера данашње политике. Да ли може тужбама да се уздрма једна криминална власт која не преза ни од најгорих претњи, нажалост многе успеју. Ви желите на фин начин да победите ту багру? Сматрам да их треба само њиховим оружјем тући, они признају само лоповлук, насиље и безобразлук, што не значи да треба лоповлуком да их побеђујемо, да их оголимо као Вишекруна, Бркић, Ерић…. и да не набрајам.

 • Ovoliki napad na medije je nepoznat u istoriji. Cim je vlast pocela da ostro nastupa znaci da joj se blizi kraj i gubi podrsku. Tesa je dobar novinar i Balkan je jedan od retkih medija gde se moze cuti drugacije misljenje. Ovim zakonom se BIA pretvara u UDBU na kvadrat! Nova BIA ce biti UDBA na kvadrat, Stara ce za novu UDBU biti nista. Sve se novim zakonima stavlja pod totalnu kontrolu -informisanje, bezbednost, prosveta, sve… Na ovakav ili onakav nacin. Podrska Tesi!

 • Gradjani su birali,gradjani su izabrali!Licno bih voleo da je ova vlast bar jos 20 puta bude gora…da se sto pre oformi jedan novi”Goli otok”…pa svi neistomisljenici tj protivnici da se vode u izolaciji!Da strazari i vaspitaci tamo licno budu g.Vucicevic i Zeljko Mitrovic…Martinovic i Djulka moler…Ova drzava treba da bude sto slicnija Severnoj Koreji,a vodjine slike i krave na livadi da nose!Nije ovo jos nista…Vucicu,pojacaj…pojacaj!!!

 • Poverovati u bilo šta što kaže Teša Tešanović ili bilo ko od njegovih “gostiju” je isto kao kad bi poverovali u izjavu porno glumice da je nevina.
  Šta Vam je? Nemate ništa drugo da kažete ili predložite nego slušate šta priča jeftina kopija Aleksa Džonsa? I to baš, baš jeftina. Dotle je došlo?

  • Da li je iko od vas pogledao Youtube kanal Teše Tešanovića? Da li ste videli ljude koji tu daju “intervjue”? Osim nekoliko izuzetaka, sve ostalo su duboko poremećene osobe ili obične budaletine, narodski rečeno. Redovni gost im je Miroljub “pod mač bato” Petrović. Ako ne priča o mačevima onda su satanisti, iluminati i haarpovi u igri. Smejete se Babiću, Moleru i Keramičaru ali Vam nisu problem Teše, Brkići i glasači kao ovaj nesrećnik iznad?

 • Молим ДЈБ да објави шта се догодило са захтеваним одговорима јер у тренутку док ово пишем прошао је рок и од 8 и од 15 дана. Такође ме живо занима какве су консеквенце за не одговарање односно БАХАТО ИГНОРИСАЊЕ захтева???