Војводина Образовање Политика Саопштењe

Уподобљавање Универзитета

Покрајинска власт, на челу са Српском напредном странком, од ступања на дужност у јулу 2016. године, ужурбано је кренула са партократским уподобљавањем свих институција, агенција, предузећа и управа у својој надлежности. Овог лета на ред је дошао и Универзитет у Новом Саду и факултети у његовом саставу.

Прво су на седници Скупштине АПВ одржаној 16. јуна 2017. разрешени чланови Савета Универзитета без икаквог образложења, иако им за пар месеци свакако истиче мандат. На њихово место су затим постављени нови чланови на предлог посланичке групе СНС-а. Скупштини је претходила на брзину заказана и одржана седница Одбора за образовање и науку, заказана данас за сутра, на којој се предлог за разрешење дотадашњих чланова Савета нашао на дневном реду, а да га формално нико није ни предложио, јер на предлогу није писало име предлагача. Такорећи, предлог се сам од себе створио и као такав је прослеђен члановима Одбора. Ипак, из преписке коју смо добили као чланови Одбора види се да је предлог стигао од Покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делтаност, дакле, опет од СНС-а.

И на седници Одбора и на седници Скупштине посланици Доста је било били су против и критиковали су предлоге јер нису садржали никакво образложење за смену, иако је било јасно да ће се смене усвојити вољом већине посланика владајуће коалиције. Оно што је интересантно, а што смо сазнали у неформалној комуникацији са посланицима СПС-а, о предлозима за смену и именовање нису контактирани нити консултовани ни коалициони партнери, већ су оба стигла “из кухиње” СНС-а.

На следећој седници Скупштине АПВ одржаној 31. августа стигли су и предлози за смене и именовање нових чланова Савета на осам факултета, и то: Правног, Природно-математичког, Филозофског, Економског, Факултета спорта и физичког васпитања, Факултета техничких наука, Грађевинског факултета у Суботици и Техничког факултета “Михајло Пупин”. Сценарио је био сличан као и код разрешења чланова Савета УНС-а, с тим што је сада потпуно отворено предложен од стране Посланичке групе СНС-а.

Седница Одбора за образовање и науку је сазвана на брзину, а материјал је стигао мање од 24 часа пре саме седнице. На седници је образложење за смену и именовања било да Скупштина АПВ има Статутом и Пословником могућност да именује чланове Савета факултета. Опет је изостало образложење зашто мењају чланове ако су свој посао обављали ваљано и без повреде закона. Након дискусије посланика Доста је било чланови СНС-а нису имали никакве одговоре и предлог је усвојен силом већине. По ономе што се чуло на седници Одбора, ово је први пут после дуже времена да о члановима Савета факултета нису консултоване све посланичке групе и да само једна владајућа предлаже све чланове.

Након овакве демонстрације силе у Парламенту Војводине поставља се више питања на која нисмо добили одговоре. Зашто су мењани само поједини чланови Савета Универзитета у Новом Саду и факултета у његовом саставу када им ускоро истичу мандати по сили закона? Зашто нису смењени чланови Савета свих факултета него само ових осам? Чему оволика журба и кршење свих процедура и парламентарне праксе да би се урадио посао без посебне хитности?

Једноставан одговор на сва ова питања је – бахатост Српске напредне странке! Ипак, иза свега очигледно стоји интерес власти да на чело Универзитета у Новом Саду и појединих факултета постави своје људе, а за то им је потребна већина у Саветима који именују ректора и декане, јер на већини ових установа следе избори на пролеће 2018. године. Такође, СНС-у је било битно да из Савета појединих факултета склони “неподобне” јавне личности као што су, на пример, Динко Грухоњић и Недим Сејдимовић који су отоврено против садашњег терора власти.

Посланичка група Доста је било сваки пут је гласала против смена на Универзитету, јер су овакве одлуке противне добрим демократским праксама и у супротности са прокламованом независношћу Универзитета. Ово је само још један у низу напада партократије на све формално независне институције и огољена намера да се на сва руководећа места поставе подобни страначки војници без вођења рачуна о стварним интересима друштва и грађана.

 

У прилогу

Предлог СНС-а за кандидате савета

predlog PG SNS
predlog PG_Savet Univerziteta
Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Kao neko ko je studirao na Univerzitetu u Novom Sadu, za vreme vlasti DS, ovo uopste nije vest za mene. Tad nisi mogao da sanjas da budes ni obican saradnik u nastavi, ako nisi bio clan Demokratske stranke. O dekanima i profesorima, necu ni da pricam. Sve je ovo posledica partokratije koji sigurno nisu smislili naprednjaci.

    • Nije uopšte pitanje da li je to dobro ili loše, sigurno je loše. Ono što je još sigurno jeste da je to nastavak te loše prakse iz prošlosti, što sam i rekao na samoj Skupštini u junu. Ono sa čim su ovi iz SNS došli na vlast je parola da nisu isti i da će sve raditi drugačije, a u stvari su još gori.

    • Meni su oni potpuno isti. Nikakve razlike nema. Potrebno je udariti na los sistem, a ne sad da oplakujemo partijski uhlebljene clanove DS-a. U SNS nikad nisam verovao, niti glasao za njih. Potrebno je javno prozvati, imenom i prezimenom, sve clanove partija, zaposlene na univerzitetu ( svih, ne samo SNS), da se odluce da li su politicari ili radnici na univerzitetu. Ne moze i jedno i drugo. Samo tako se gradi i cuva autonomija univerziteta. Potpuna DEPOLITIZACIJA.

    • Savo, ja sam se u vreme DS-a zaposlio na FTN kao saradnik u nastavi. Nije se ni postavilo pitanje političkog opredeljenja, jedino je bila bitna stručna kompetencija. Imajući to u vidu, tvoju izjavu mogu da okarakterišem kao LAŽ, tako da je sve drugo što si naveo, postalo nebitno.