Vojvodina Obrazovanje Politika Saopštenje

Upodobljavanje Univerziteta

Pokrajinska vlast, na čelu sa Srpskom naprednom strankom, od stupanja na dužnost u julu 2016. godine, užurbano je krenula sa partokratskim upodobljavanjem svih institucija, agencija, preduzeća i uprava u svojoj nadležnosti. Ovog leta na red je došao i Univerzitet u Novom Sadu i fakulteti u njegovom sastavu.

Prvo su na sednici Skupštine APV održanoj 16. juna 2017. razrešeni članovi Saveta Univerziteta bez ikakvog obrazloženja, iako im za par meseci svakako ističe mandat. Na njihovo mesto su zatim postavljeni novi članovi na predlog poslaničke grupe SNS-a. Skupštini je prethodila na brzinu zakazana i održana sednica Odbora za obrazovanje i nauku, zakazana danas za sutra, na kojoj se predlog za razrešenje dotadašnjih članova Saveta našao na dnevnom redu, a da ga formalno niko nije ni predložio, jer na predlogu nije pisalo ime predlagača. Takoreći, predlog se sam od sebe stvorio i kao takav je prosleđen članovima Odbora. Ipak, iz prepiske koju smo dobili kao članovi Odbora vidi se da je predlog stigao od Pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku deltanost, dakle, opet od SNS-a.

I na sednici Odbora i na sednici Skupštine poslanici Dosta je bilo bili su protiv i kritikovali su predloge jer nisu sadržali nikakvo obrazloženje za smenu, iako je bilo jasno da će se smene usvojiti voljom većine poslanika vladajuće koalicije. Ono što je interesantno, a što smo saznali u neformalnoj komunikaciji sa poslanicima SPS-a, o predlozima za smenu i imenovanje nisu kontaktirani niti konsultovani ni koalicioni partneri, već su oba stigla “iz kuhinje” SNS-a.

Na sledećoj sednici Skupštine APV održanoj 31. avgusta stigli su i predlozi za smene i imenovanje novih članova Saveta na osam fakulteta, i to: Pravnog, Prirodno-matematičkog, Filozofskog, Ekonomskog, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Fakulteta tehničkih nauka, Građevinskog fakulteta u Subotici i Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”. Scenario je bio sličan kao i kod razrešenja članova Saveta UNS-a, s tim što je sada potpuno otvoreno predložen od strane Poslaničke grupe SNS-a.

Sednica Odbora za obrazovanje i nauku je sazvana na brzinu, a materijal je stigao manje od 24 časa pre same sednice. Na sednici je obrazloženje za smenu i imenovanja bilo da Skupština APV ima Statutom i Poslovnikom mogućnost da imenuje članove Saveta fakulteta. Opet je izostalo obrazloženje zašto menjaju članove ako su svoj posao obavljali valjano i bez povrede zakona. Nakon diskusije poslanika Dosta je bilo članovi SNS-a nisu imali nikakve odgovore i predlog je usvojen silom većine. Po onome što se čulo na sednici Odbora, ovo je prvi put posle duže vremena da o članovima Saveta fakulteta nisu konsultovane sve poslaničke grupe i da samo jedna vladajuća predlaže sve članove.

Nakon ovakve demonstracije sile u Parlamentu Vojvodine postavlja se više pitanja na koja nismo dobili odgovore. Zašto su menjani samo pojedini članovi Saveta Univerziteta u Novom Sadu i fakulteta u njegovom sastavu kada im uskoro ističu mandati po sili zakona? Zašto nisu smenjeni članovi Saveta svih fakulteta nego samo ovih osam? Čemu ovolika žurba i kršenje svih procedura i parlamentarne prakse da bi se uradio posao bez posebne hitnosti?

Jednostavan odgovor na sva ova pitanja je – bahatost Srpske napredne stranke! Ipak, iza svega očigledno stoji interes vlasti da na čelo Univerziteta u Novom Sadu i pojedinih fakulteta postavi svoje ljude, a za to im je potrebna većina u Savetima koji imenuju rektora i dekane, jer na većini ovih ustanova slede izbori na proleće 2018. godine. Takođe, SNS-u je bilo bitno da iz Saveta pojedinih fakulteta skloni “nepodobne” javne ličnosti kao što su, na primer, Dinko Gruhonjić i Nedim Sejdimović koji su otovreno protiv sadašnjeg terora vlasti.

Poslanička grupa Dosta je bilo svaki put je glasala protiv smena na Univerzitetu, jer su ovakve odluke protivne dobrim demokratskim praksama i u suprotnosti sa proklamovanom nezavisnošću Univerziteta. Ovo je samo još jedan u nizu napada partokratije na sve formalno nezavisne institucije i ogoljena namera da se na sva rukovodeća mesta postave podobni stranački vojnici bez vođenja računa o stvarnim interesima društva i građana.

 

U prilogu

Predlog SNS-a za kandidate saveta

predlog PG SNS
predlog PG_Savet Univerziteta

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Kao neko ko je studirao na Univerzitetu u Novom Sadu, za vreme vlasti DS, ovo uopste nije vest za mene. Tad nisi mogao da sanjas da budes ni obican saradnik u nastavi, ako nisi bio clan Demokratske stranke. O dekanima i profesorima, necu ni da pricam. Sve je ovo posledica partokratije koji sigurno nisu smislili naprednjaci.

    • Nije uopšte pitanje da li je to dobro ili loše, sigurno je loše. Ono što je još sigurno jeste da je to nastavak te loše prakse iz prošlosti, što sam i rekao na samoj Skupštini u junu. Ono sa čim su ovi iz SNS došli na vlast je parola da nisu isti i da će sve raditi drugačije, a u stvari su još gori.

    • Meni su oni potpuno isti. Nikakve razlike nema. Potrebno je udariti na los sistem, a ne sad da oplakujemo partijski uhlebljene clanove DS-a. U SNS nikad nisam verovao, niti glasao za njih. Potrebno je javno prozvati, imenom i prezimenom, sve clanove partija, zaposlene na univerzitetu ( svih, ne samo SNS), da se odluce da li su politicari ili radnici na univerzitetu. Ne moze i jedno i drugo. Samo tako se gradi i cuva autonomija univerziteta. Potpuna DEPOLITIZACIJA.

    • Savo, ja sam se u vreme DS-a zaposlio na FTN kao saradnik u nastavi. Nije se ni postavilo pitanje političkog opredeljenja, jedino je bila bitna stručna kompetencija. Imajući to u vidu, tvoju izjavu mogu da okarakterišem kao LAŽ, tako da je sve drugo što si naveo, postalo nebitno.