Косово и Метохија Политика Саопштењe

ДЈБ неће учествовати у фарси о промени Устава

Прича коју СНС-ова власт пласира грађанима о промени Устава је фарса. Ниједна озбиљна земља у свету не мења Устав наврат-нанос за три месеца, до краја године. Било какво учешће у фарси помаже фарси да прикрије да је фарса. ДЈБ неће учествовати у фарси и водиће активну кампању против ове и овакве промене Устава.

Ниједна озбиљна земља у свету не мења Устав без озбиљног, унапред јавно објављеног плана и без широке јавне, отворене расправе која мора да траје најмање годину дана и чији је циљ консензус свих грађана и најважнијих политичких чинилаца, позиције и опозиције. Чему журба?

Наш Устав, баш као и Устави земља Европске уније, има доста питања за које ДЈБ мисли да би се морала другачије уредити. Број посланика је потребно смањити на највише 150, променити изборни систем, судије бирати неполитички итд.  Али промена Устава није ни горуће, чак ни најважније питање које стоји између грађана Србије и бољег и квалитетнијег живота. У земљи у којој се не поштује ни постојећи Устав, не поштују закони, не поштује елементарна независност институиција система, земља у којој не постоје три независне гране власти већ само једна партијска, у којој готово да не постоји привреда осим партијске буразерске, земља која се претвара у земљу корупције и јефтине радне снаге, говорити о промени Устава је крајње лицемерно и очигледно покушај да се прикрије прави разлог за промену.

Запад Србију посматра као дивљу, незрелу државу, са незрелим корумпираним политичарима који нису у стању да воде своје домаћинство, а камоли направе уређену државу. Исток нас посматра као будале и топовско месо. Као таквим незрелим, као фактором нестабилности у региону, Запад је прописао да Србија треба да избаци преамбулу из Устава и у СНС-у нашао партнере да то изведу. За узврат је спреман да потпуно игнорише све остало што се дешава у држави, да и поред очигледног распада целог друштва, правне државе и саме демократије, њихови политичари мртви-ладни кажу како Србија иде у добром правцу. Исток користи субвенције, рудна и енергетска богатства и мудро ћути.

Ми не можемо ово да замеримо ни Западу ни Истоку. Време је да грађани Србије схвате да у спољној политици не постоје пријатељства, постоје само интереси. Интересе страних сила не можемо да променимо, али можемо да коначно почнемо да радимо у корист сопствених и понашамо се као одрасли.

ДЈБ неће продржати фарсу за промену Устава, јер је једини ствари циљ те фарсе избацивање преамбуле из Устава и одустајање Србије од свих њених легитимних уговора, права и имовине на Косову и Метохији. СНС је очигледно прихватио да зарад останка на власти и маркетиншке подршке и Истока и Запада, одустане од уговора и права и поклони имовину без преговора. ДЈБ ће их у томе спречити.

Повезани текстови:

Србији је потребна политика на Косову заснована на интересима
Косово, имовина и уговори

Доста је било

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Skrenuce temu sa preambule na populisticke stvari kao sto su smanjenje broja poslanika i slicno. U medjuvremenu ce izvrsiti neki patriotski performans u vidu prepucavanja putem medija sa komsijama, a sve u cilju ukidanja preambule i priznavanja secesije. Na DJB je da se ne upustaju u diskusiju oko bilo kojeg pitanja iz ustava sem o preambuli. Ako se pametno odigra tu je momenat da polome zube, ali samo ako im skinete maske i dokazete vecini da su dovedeni na vlast od strane zapada iz samo jednog razloga.