Kosovo i Metohija Politika Saopštenje

DJB neće učestvovati u farsi o promeni Ustava

Priča koju SNS-ova vlast plasira građanima o promeni Ustava je farsa. Nijedna ozbiljna zemlja u svetu ne menja Ustav navrat-nanos za tri meseca, do kraja godine. Bilo kakvo učešće u farsi pomaže farsi da prikrije da je farsa. DJB neće učestvovati u farsi i vodiće aktivnu kampanju protiv ove i ovakve promene Ustava.

Nijedna ozbiljna zemlja u svetu ne menja Ustav bez ozbiljnog, unapred javno objavljenog plana i bez široke javne, otvorene rasprave koja mora da traje najmanje godinu dana i čiji je cilj konsenzus svih građana i najvažnijih političkih činilaca, pozicije i opozicije. Čemu žurba?

Naš Ustav, baš kao i Ustavi zemlja Evropske unije, ima dosta pitanja za koje DJB misli da bi se morala drugačije urediti. Broj poslanika je potrebno smanjiti na najviše 150, promeniti izborni sistem, sudije birati nepolitički itd.  Ali promena Ustava nije ni goruće, čak ni najvažnije pitanje koje stoji između građana Srbije i boljeg i kvalitetnijeg života. U zemlji u kojoj se ne poštuje ni postojeći Ustav, ne poštuju zakoni, ne poštuje elementarna nezavisnost instituicija sistema, zemlja u kojoj ne postoje tri nezavisne grane vlasti već samo jedna partijska, u kojoj gotovo da ne postoji privreda osim partijske burazerske, zemlja koja se pretvara u zemlju korupcije i jeftine radne snage, govoriti o promeni Ustava je krajnje licemerno i očigledno pokušaj da se prikrije pravi razlog za promenu.

Zapad Srbiju posmatra kao divlju, nezrelu državu, sa nezrelim korumpiranim političarima koji nisu u stanju da vode svoje domaćinstvo, a kamoli naprave uređenu državu. Istok nas posmatra kao budale i topovsko meso. Kao takvim nezrelim, kao faktorom nestabilnosti u regionu, Zapad je propisao da Srbija treba da izbaci preambulu iz Ustava i u SNS-u našao partnere da to izvedu. Za uzvrat je spreman da potpuno ignoriše sve ostalo što se dešava u državi, da i pored očiglednog raspada celog društva, pravne države i same demokratije, njihovi političari mrtvi-ladni kažu kako Srbija ide u dobrom pravcu. Istok koristi subvencije, rudna i energetska bogatstva i mudro ćuti.

Mi ne možemo ovo da zamerimo ni Zapadu ni Istoku. Vreme je da građani Srbije shvate da u spoljnoj politici ne postoje prijateljstva, postoje samo interesi. Interese stranih sila ne možemo da promenimo, ali možemo da konačno počnemo da radimo u korist sopstvenih i ponašamo se kao odrasli.

DJB neće prodržati farsu za promenu Ustava, jer je jedini stvari cilj te farse izbacivanje preambule iz Ustava i odustajanje Srbije od svih njenih legitimnih ugovora, prava i imovine na Kosovu i Metohiji. SNS je očigledno prihvatio da zarad ostanka na vlasti i marketinške podrške i Istoka i Zapada, odustane od ugovora i prava i pokloni imovinu bez pregovora. DJB će ih u tome sprečiti.

Povezani tekstovi:

Srbiji je potrebna politika na Kosovu zasnovana na interesima
Kosovo, imovina i ugovori

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Skrenuce temu sa preambule na populisticke stvari kao sto su smanjenje broja poslanika i slicno. U medjuvremenu ce izvrsiti neki patriotski performans u vidu prepucavanja putem medija sa komsijama, a sve u cilju ukidanja preambule i priznavanja secesije. Na DJB je da se ne upustaju u diskusiju oko bilo kojeg pitanja iz ustava sem o preambuli. Ako se pametno odigra tu je momenat da polome zube, ali samo ako im skinete maske i dokazete vecini da su dovedeni na vlast od strane zapada iz samo jednog razloga.