Медији Политика Шумадија

Информисање у љишкој општини или ко штити јавни интерес?

У уговору између Општине Љиг и фирме Телемарк из Чачка, који се односи на услуге информисања грађана љишке општине, уместо да пише Телемарк је уплатио Општини, у обавештењу уз уговор које је потписао Драган Радовановић, заменик секретара Скупштине општине Љиг, стоји да је Општина уплатила Телемарку.

У самом тексту уговора наводи се да ће се прилози из Љига емитовати у централној информативној емисији Регионалне вести сваког радног дана. ТВ Телемарк ће специјалну емисију Хроника Љига емитовати недељом, премијерно у 17:30, репризе понедељком у 14:00 и петком у 18:15 у трајању од 20 минута, пише у тачки 4. уговора.

Кроз тематске емисије емитоваће се прилози о дешавањима у пољопривреди, спорту, култури. Нису предвиђени прилози о раду Општинског већа и Скупштине општине. У уговору је и одредба да ће једном месечно председник општине или други представник локалне самоуправе гостовати у студију у Горњем Милановцу или Чачку у емисијама које се снимају или емитују уживо.

За услуге које су напред наведене, грађани ће вољом руководства општине плаћати 222.222,00 динара месечно до краја године. За април и мај плаћено је по 266.666,00, укупно 533.332,00 динар, са ПДВ-ом.
ТВ Телемарк из Чачка не може се видети на територији љишке општине и зато овај уговор нема смисла. То је бачен новац грађана.

Шта је Љиг инфо и какве везе има са фирмом Телемарк коју плаћају порески обвезници љишке општине?

Љиг инфо су два радника угашене ТВ Љиг, који су сада запослени у Телемарку, односно имају уговоре са Телемарком. Они понешто снимају по Љигу (из спорта, школа,вртића), али не и најважније – седнице СО Љиг, где се доносе најважније одлуке за грађане ове општине. То што они снимају може се пратити преко фб странице. Понекад данима нема никаквих информација о дешавањима у Љигу. Нема ни најава седница Општинског већа, ни седница Скупштине општине. Евентуално, појави се вест да у Љигу нема воде или струје, и то са закашњењем. Није било ни информације да је у јулу буџетска инспекција ванредно неколико дана била у општини.

Једно од најважнијих питања је зашто информисање није било предмет јавне набавке, као што је планом јавних набавки за ову годину предвиђено? Зашто је новац грађана дат (и тек ће се давати) само на основу уговора између општине и те фирме? Да ли је то по закону? Да ли има елемената коруптивног уговора?

У уговору нема ни речи о обавезама Теламарка према Општини Љиг. Та фирма користи општински простор у згради будућег Културног центра. То није био предмет овог уговора. У том простору фирма која послује на тржишту добила је најповољнији статус. Да ли Телемарк плаћа општини закуп? Колико?

Да ли је било огласа за закуп простора који припада општини, а сада користи фирма којој грађани појединачно плаћају за услуге интернета. Ко штити јавни интерес? Такође, користи се опрема коју је купила општина за некадашњу ТВ Љиг. И то би морало бити предмет уговора, а није. Ко има право да бесплатно некоме уступи опрему коју су грађани платили?

Све у свему, много је нелогичности око овог уговора и уопште око сарадње Општине Љиг са Телемарком из Чачка. Да ствар буде још гора, односно поразнија по јавни интерес, и информисање грађана, ово није једини новац који је дат и који ће се давати Телемарку из џепова пореских обвезника.

У априлу је Општина Љиг објавила јавни конкурс за медије, односно информисање, и, гле чуда, само један учесник је испунио услове конкурса и њему иду средства за медијске садржаје опредељена конкурсом.

Никола Васиљевић 
општински кординатор Љиг

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Све је тачно и све је речено! Једино се може додати да постоје службеници Општине који су Законом задужени да обезбеде преносе свих дешавања и одлуке битне за грађане наше општине. Ти људи не раде свој посао, редовно примају плате, иде им радни стаж и сматрају да су направили велики искорак у свом животу јер су (по њиховом мишљењу) “далеко догурали”. Ту су и све привилегије у склапању послова, разни приоритети по систему – ја теби ти мени. И ангажман Телемарка на овај начин је могућ јер нема ко да процесуира одговорне за не наменско трошење народних пара. Руководећа група људи у нашој Општини се смењује скоро три деценије и толико су корумпирани да г. Старчевић и поред тога што је ПЕНЗИОНИСАН још увек ради и РУКОВОДИ! У народу влада мишљење: “Не може им нико ништа- толико су јаки”! Јавни тужилац све ово зна али из другарских или других разлога ЋУТИ!!!