Ауторски текст Образовање

Колико кошта школа?

Бесплатна основна школа је такође једна од традиција српског друштва. Велики број људи уверен је да је основна и средња школа бесплатна. Заиста, за разлику од вртића, родитељи не плаћају сам упис и похађање наставе. Ипак, трошкови школовања који сносе родитељи су се временом нагомилали и превазилазе подношљиве трошкове за једну просечну породицу са двоје деце.

Највећи трошак су уџбеници које морате да купујете на почетку сваке школске године. За ниже разреде су мало јефтинији, али када дете дође у 5. разред, постају прилично скупи. У неким школама цена за пун комплет досегла је скоро 17.000 динара и непрекидно расте. У ту цену не спада прибор (ранац, свеске, оловке, бојице итд.) за које је неопходно издвојити још неких 2.000 дин. Када се овај трошак расподели на 10 месеци (колико траје настава), то изађе на 1.900 динара месечно по детету.

Ако дете иде у дневни боравак, мора да има ручак и једну ужину. Просечна цена овог пакета је око 5.500 месечно. Плаћа се и школско осигурање од 600-1.000 дин по полугодишту, као и ”ђачки динар,” чија висина варира. (Он додуше није обавезан, али многи родитељи то не знају, а с времена на време, школе кажу родитељима да јесте.)

Када се све сабере, породица од двоје деце за основно школовање месечно у просеку мора да издвоји око 15.200 динара док траје настава. Направио сам рачуницу за породицу са двоје деце (дакле, све трошкове сам помножио са 2).

Уџбеници и прибор: 3.800
Ручак и ужина: 11.000
Осигурање: 200
”Ђачки динар”: 200
УКУПНО: 15.200 дин.

За два родитеља који зарађују просечну зараду од 50.000 динара месечно, ово представља 15,2% месечних прихода. То су значајни месечни издаци. Ову су обавезни трошкови и родитељи морају да их плате. А то значи да морају да смање потрошњу неких других животних потреба. Школовање деце је, другим речима, озбиљан удар на стандард грађана.

То није прихватљиво. У социјално одговорној држави предшколско и школско образовање би требало да у потпуности падне на терет целог друштва. Једном када родитељи предају дете у вртић или основну школу, родитељи не би требало да имају никаквих брига (поготово не финансијских).

Доста је било ће на нивоу града Београд предложити да школовање деце буде плаћено из буџета града Београда. Родитељи више не би требало да имају финансијске обавезе када дете крене у школу.


Душан Павловић
Потпредседник Доста је било
Народни посланик

Доста је било

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар