Ауторски текст Образовање

Униформе у школама без сапуна

Пре два дана министар Шарчевић посетио је једно одељење првог разреда у основној школи у Врчину и у пратњи неколико камера обавестио јавност како је чувена дизајнерка дизајнирала школске униформе које ће постати обавезне за сву децу за две године, а које ови мали ђаци већ сад имају прилику да носе.

Нећу се осврнути на то да ли су униформе потребне или не. Не знам. И реакције деце су различите. У мојој кући подељено мишљење – једно дете одушевљено, друго очајно. Реакције родитеља такође. Међутим, оно у шта јесам сигурна је то да униформе нису приоритет и питање које хитно мора да се реши у наредне две године када је у питању основно образовање.

Пре него што се министар просвете осврнуо на то да ли ће униформе уклонити (баш) све “социјалне разлике”, могао се позабавити питањем бесплатног школства које у Србији пре свега није бесплатно и можда најочигледније истиче све социјалне разлике.

Најављено је да ће униформе оптеретити родитељски буџет за 6.000 динара по детету. Уколико на то додамо да се цена књига креће и до 17.000 динара за основце, да је за свеске и остали прибор потребно издвојити најмање око 2.000 – 3.000 динара по детету, да су у обавези да обезбеде и опрему за физичко и ужину, долазимо до закључка да они родитељи који примају минималац у најављеном септембру 2019. године неће моћи да приуште својој породици оброк, да неће имати од чега да плате рачуне и да ће сви морати да се одрекну чак и најмањег задовољства.

Остало је нејасно да ли је током школске године довољно да имају један или им је потребно више комплета униформи, да ли постоји опција за зиму и за лето. Заборављају и на то да деца имају “необичну” навику да расту, тако да се вероватно мора размишљати и о таквој врсти промена униформе током школске године. Ето, и моје старије дете порасло је прошле године у свим правцима за два конфекцијска броја, тако да бих само због тога била изложена дуплом трошку да је ова обавеза којим случајем била на снази.

Мислим да је важно подсетити министра Шарчевића на то шта у ствари значи “бесплатно школовање”. То значи да су сви уџбеници, све свеске и прибор за школу, ужине, излети и екскурзије плаћени из буџета и да су доступни свој деци без обзира на то да ли родитељи могу или не могу да им било шта од наведеног приуште. То је право детета. И то је први корак да се отклоне све потенцијалне социјалне разлике.

Тек када свако дете оствари своје право на бесплатно школовање без обзира на то каквих су материјалних могућности њихови родитељи, министар ће имати право да у јавности говори о униформама, за које такође мислим да морају бити плаћене из буџета. Уколико некоме намећете обавезе морате бити сигурни да могу те обавезе да плате. Како је минималац у Србији, па и просечна плата срамно ниска, о наметању оваквих обавеза не би ни смело да буде речи у овом тренутку.

Ех сад…да ли су обавезне школске униформе прихватљиве за џепове родитеља или нису, да ли су потребне или нису, да ли се деци допадају или не  – није ме то навело да напишем коментар о овој одлуци министра. Да напишем ове редове навео ме је њен дизајн, па користим прилику да јавно поставим питања министру просвете и дизајнерки:

* Да ли сте мерили колико је времена деци потребно да се пресвуку за физичко васпитање и поново обуку? Предложена униформа има кошуљу, кравату, панталоне (дечаци), сукњу (девојчице), сако, старке.
* Да ли су кравате (коју и одрасли не воле да носе) неопходне и безбедне да их деца носе цео дан? Замишљам велики одмор и дечију игру…
* Да ли очекујете да се девојчице облаче по предложеном моделу и зими (мислим на оно када је напољу -10 степени, а и хладније)?
* Да ли знате да су старке најнеудобније патике и да немају анатомски уложак?
* Да ли сте питали родитеље са платом од око 200 евра да ли могу да приуште униформу (свој) својој деци? Знате ли да њихова деца често немају ни за ужину и све свеске, да долазе гладна у школу?
* Како ћете обавезати родитеље да купе, а децу да је носе ако неће? Који је систем кажњавања ако одбију – избацивања из школе, укори, казна по џепу родитеља…?
* И на крају, а ово је најважније, чини ми се – зашто да нам деца личе на одрасле пословне људе, зар не могу да буду само деца?

Поштовани министре, класна разлика, коју толико желите да умањите или, боље рећи, прикријете, данас се најмање огледа у гардероби. Деца из високе класе иду у приватне школе, оне школе које “брижни” пријатељи њихових родитеља наводно плате “као поклон”. Они ни не виде вршњаке који иду у државне школе.

Нисам ни за, а ни против униформи. Против сам тога да је униформа приоритет када деца у највећем броју школа немају поштене тоалете, сапуне да оперу руке, тоалет папир и убрусе, пијаћу воду доступну свима, немају бесплатне књиге, школски прибор и ужину… Кад све набројано уредите и омогућите да буде доступно свој деци, тек тада можете да се бавите униформом.


Татјана Мацура
народна посланица
чланица ГО Доста је било


Повезани текстови:

Образовање је право детета

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Zivim u zemlji u kojoj su uniforme obavezne samo u nekim privatnim skolama, ne svim. U drzavnim skolama tog pravila nema. Privatne skole su jako skupe i oni roditelji koji imaju para da skoluju decu u njima imaju para i za nekoliko kompleta uniformi. Svaka privatna skola ima prodavnicu u kojoj se u svakom trenutku mogu kupiti pantalone, kosulje, majice i sl. Moje komsije imaju dete u takvoj skoli i na svakih nekoliko nedelja moraju da kupuju nove pantalone. Zasto? Na odmoru deca igraju fudbal, druge sportove, trce i redovno im se sin vraca sa pocepanim ili blatnjavim pantalonama (uglavnom na kolenima). Takve pantalone je moguce zasiti ili koliko toliko oprati, ali u skoli to tesko prolazi. Razlog uniformi je izmedju ostalog i reprezentativnog karaktera, tako da tu nema mesta umazanim ili zakrpljenim pantalonama.

  Sa kosuljama je jos gora stvar. Potrebno je imati barem 5 kosulja da bi mogle da se nose svaka par puta pre pranja, tako da pranje bude na par nedelja. Uvek jedna (pozeljno neotvorena) kosulja mora biti u rezervi za zlu ne trebalo. Ako se ne peru kosulje, prve pocinju da smrde. Deca u osnovnoj skoli itekako tokom puberteta imaju vonj (i muska i zenska). Kravate se tesko ili nikako ne peru. Zime su poseban problem devojcicama jer moraju da nose suknje, itd, itd.

  Scena druga. Zajedno samnom u lift u jednom boljem hotelu u Londonu ulazi zena u serijatskoj nosnji (u prevodu, zabradjena, samo joj se oci vide). Iako je kompletno u crnom, iako smo u liftu tek 10-ak sekundi, na osnovu njenih perfekno izvajanih obrva, trepavica, sminke i marame kakvu u zivotu nisam video (dobro de, i gomila kesa iz sopinga, ali to stvarno nije bio razlog) jasno mi je da pred sobom imam zenu uz gornjeg staleza Saudijske Arabije koja dnevno moze da potrosi kao cela nasa namenska indutrija. Ona ima mogucnosti da pokaze samo nekoliko kvadratnih santimetara svoje koze/lica, ali i to je dovoljno da pokaze svoju moc.

  Sarcevic bi trebao da kaze koliko on ima kosulja, kravata i odela (to su njegove unifome) koje rotira, ko mu ih pere i koliko cesto, da li se bavi sportom u njima. Ako ne, zasto ne. Obujes patike i dzogiras u odelu, nema presvlacenja.

  Takodje, zasto u njegovoj skoli Rudjer Boskovic (videti na sajtu skole) ucenici nemaju uniforme. Kako to?

  Jasno je samo jedno. Nas ministar je mediokritet koji zeli da ostavi nesto iza sebe. Ali on nije strucan da uradi nesto sustinsko i korisno. Jedino sto moze je rad na pukoj formi, u ovom slucaju unifomi.

 • “Neću se osvrnuti na to da li su uniforme potrebne ili ne. Ne znam. I reakcije dece su različite. U mojoj kući podeljeno mišljenje – jedno dete oduševljeno, drugo očajno. ”
  Mislim da ste već sami sebi odgovorili na pitanje. Neka jedno dete nosi uniformu, a drugo neka ne nosi. To je moguće već sada, nošenje uniforme (šta god to bilo) nije zabranjeno.
  Jasno vam je da je prethodni pasus besmislen sa aspekta zagovarača uniformisanosti. E baš u tome je caka. Uniformisanost upravo znači nametanje, postavljanje obaveza nekome ko to ne želi.
  Porazmislite još jednom o ovoj vašoj tezi. Da li je vaše dete oduševljeno idejom da ono nosi uniformu, ili je oduševljeno idejom da na silu natera svoju sestru da se obuče kako ne želi ? U ovoj distinkciji je poenta.

  • Uniforme nemaju svrhu ako su stvar izbora. To je onda obična odeća 🙂 Svrha uniformi jeste da se iz mladog društva iskorene pink-grand-rijaliti-starlete vrednosti. Mi smo svakako uniformisani ali tim prljavštinama. Ako ima neko bolje rešenje kako mladež osloboditi te prljavštine, slobodno neka iznese predlog. Uniformisanje je jedno od rešenja, znam da nije idealno ali šta drugo uraditi?

  • Uf, slaba vajda od toga. Dok neko ne zalije Pink u katran i ne digne porez na estradno smeće do nivoa neisplativosti (čitaj: dok se ne obnovi titula velikog cenzora) nema nama mrdanja sa mrtve tačke. Kultura nam se svela na Grand, Farmu i Parove, a “kontrateža” su one radošbajićevske pastoralne splačine sklepane po principu “Moje selo lepše od Pariza”, taman da i ruralnostalgičari imaju čime da zamajavaju glavu.

  • Uraditi to da ostane sve kako jeste i da se svako prikaže onakvim kakvim jeste, a da mi koji imamo oči da to vidimo govorimo na sav glas na svakom mestu šta su prave a šta lažne vrednosti. Eto to uraditi. Pričajte ljudi, postavljajte svakog koga treba na svoje mesto. Što je više nas koji smo glasni, to će njihov glas da postane tiši. Dakle, nemojte se zatvarati u sebe i puštati barabe i lažnjake da caruju.

 • Dosta je bilo ili Ovako više ne može ?
  Siguran sam da će u budućnosti biti analizirano sadašnje obrazovanje kao vrhunac ljudske gluposti .
  Mladi ljudi bi bili zdraviji i pametniji kada uopšte ne bi išli u ovakve škole,na ovakve fakultete,koje od njih prave pohlepne poslušnike.
  Bilo bi mnogo jednostavno promeniti obrazovanje da ono umesto robova daje Tesle.
  Ova nesreća sa uniformama me podsetila na mlade naciste…
  Pozdrav

 • Sve sve al te kravate su mi totalno onako nemaštovice. Bile bi mnogo lepše onako lepe crveno plavo bele marame sa izvezenim “Brže, jače, bolje” i malim brošem sa potpisom predsednika. To je baš lep moto i pristaje maloj dečici. A sledeće godine uvedemo opet dan mladosti i štafetu, taman lepo 5. marta na Njegov rođendan.

 • Možda ću biti van teme, ali moram da prokomentarišem da mi je potpuno neverovatno da je Dragana Ognjenović pristala “za ovu vlast” (ja to tako vidim) da uradi ove neinventivne uniforme koje su kopija engleskih i američkih uniformi iz privatnih škola, što samo po sebi nije problematično, ali šta će im onda Dragana Ognjenović? Zbog narandžaste kravate? Neverovatno konvencionalno i netalentovano.