Beograd Građevina Saopštenje Urbanizam

Politika DJB za Savski nasip – porušićemo sve nelegalne objekte

Ako dobije poverenje Beograđana, DJB će rešiti pitanje bespravnih objekata koji se ne mogu legalizovati, ukloniti sve bespravno podignute objekte na Savskom nasipu o trošku vlasnika i kazniti nadležne državne službenike koji su ovo dozvolili.

Savski nasip u Beogradu biće pokazna vežba kakvu će politiku DJB imati prema objektima koji se ne mogu legalizovati, ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji ukoliko dobijemo poverenje građana na narednim izborima.

Dosledno ćemo primenjivati odredbe zakona koje predviđaju krivičnu odgovornost i kazne za sve koji krše zakon, uključujući i predstavnike opštine Novi Beograd i građevinske inspektore koji su godinama tolerisali gradnju na nedozvoljenom mestu.

Podsećamo, Savski nasip je retka oaza prirode koja je nekad služila za šetnju, odmor i rekreaciju i zajedno sa svojim pošumljenim pojasom štitila ceo Novi Beograd od poplava.

Neodgovornim ponašanjem pojedinaca, gradske i novobeogradske vlasti, prema bedemu i nasipu, naročito u poslednjih desetak godina, Novi Beograd izlaže se riziku od eventualnih poplava.

Splavovi, vikendice, pa čak i kuće izgrađene na Savskom nasipu, sve bez dozvole, ozbiljno ugrožavaju stabilnost, jer se šuma, koja je prirodna zaštita bedemu, krči da bi se oslobodile parcele za gradnju. Na ovom prostoru nalazi se i šesnaest reni bunara iz kojih se vodom snadbeva ceo Beograd. S obzirom da vlasnici ilegalnih objekata na tom prostoru ostavljaju smeće, šut i ispuštaju fekalne vode iz svojih vikendica, ozbiljno je ugroženo vodosnabdevanje svih Beograđana.

Dosta je bilo ima konkretan plan za Beograd. Otvorićemo istinsku javnu debatu o urbanističkom planu za ceo Beograd, sprovesti javni konkurs za urbanističko rešenje za Savski amfiteatar, Luku Beograd i levu stranu Dunava.

Povezani tekstovi:

Devastacija Savskog nasipa

Plan DJB u 20 tačaka za Beograd

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Hm, ocekivao sam malo inovativnije resenje od DJB-a.

    Ima li arhitekata medju vama? Pa najlkase je rusiti. Nije ni poenta da postoji nasip i nista vise. Najlepse je kad je covek na vodi i blizu vode, vi to hocete da oduzmete.

    Pa pogledajte Holadniju i sta oni rade sa plutajucim betonom. Pogledajte njihov urbanizam, e to je vizija, a ne docemo i porusicemo sve. Zasto se ne bi gradilo i pored nasipa ako to nece ugrozavati nasip. Samo treba prici gradnji inovativno i planski. Moze to sve lepo da izgleda i da funkcionise. A da ne pricamo o klimatskim promenama i buducim problemom sa poplavama. Sve sto je uz vodu treba da se polako konveruje u objekte sa plutajucim temeljima.

    Samo pogledajte Holadniju i sve ce vam biti jasno.

    • Gojko, DJB govori o objektima koji se ne mogu legalizovati. Tu se pre svega misli na objekte koji po zakonu (iz nekog razloga) ne smeju biti tu. Potpuno je nebitno da li je razlog bezbednosne, sanitarne, ekološke ili neke druge prirode. Gradnja mora biti planska, preko institucija a ne burazerska i koruptivna. Po promeni vlasti, vreme je da se neki pozovu na odgovornost za haos koji su pravili. Vreme je da konačno u Srbiji pravda stigne do svih.