Beograd Državna uprava Pravosuđe Saopštenje Finansije

Objavićemo sve tajne ugovore

Ukoliko dobije poverenje Beograđana, Dosta je bilo će zabraniti potpisivanje tajnih ugovora i objaviti sve ugovore čiji je potpisnik Grad Beograd, i sve ustanove i javna preduzeća koja su u nadležnosti grada. Štetni ugovori biće poništeni. Pokrenućemo i potrebne sudske i druge postupke kako bi se utvrdila odgovornost nadležnih.

Gradska vlast na čelu sa SNS-om, baš kao i prethodna vlast pod DS-om, tajnim poslovanjem potkrada budžet i državnu imovinu što se na kraju odražava na kvalitet života i javnih usluga koje svi građani plaćaju.

Beograđani će saznati sve o mostu na Adi, Bus Plusu, jarbolima, fontani na Slaviji, o tome ko svake dve-tri godine ponovo asfaltira ulice, i ko dobija novac iz gradskog budžeta.

Neobjavljeni ugovori su indikator da nešto sa njima nije u redu, da vlast želi da prikrije proviziju, druge vidove korupcije i ekonomsku štetnost po državu i poreske obveznike.

Svaki put kada se potpiše neki tajni ugovor, to znači da ima manje novca za obdaništa, za škole i porodilje, za javni prevoz dok s druge strane ostaje nepoznato koliko se koja strana ‘’ugradila’’ na uštrb građana i privrede.

Izgradnja čuvenih jarbola koštaće oko 360 miliona dinara, a fontana na Slaviji koja ne može da radi cele godine, koštala je Beograđane čak dva miliona evra. Samo ta dva ugovora su dovoljna da se svoj deci u svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu nabave školske knjige.

I dalje su nepoznati detalji pregovora sa kompanijom od koje je fontana kupljena, dok jednostavnom internet pretragom možete naći kompanije koje projektuju i prave identične fontane za deset puta manju cenu.

Nedopustivo je da se javna vlast vrši tajno i da građani ne mogu da ocene da li su ugovori loše ispregovarani ili ne. Kada se radi o državnom vlasništvu i novcu poreskih obveznika, jedino prihvatljivo je da odredbe svih ugovora budu javno objavljene i da se njihovo pregovaranje odvija transparentno.

Umesto da suzbija korupciju, dosadašnjim ponašanjem gradska vlast je podsticala kršenje zakona, duboko uverena da neće snositi nikakve posledice. Mi se ovako nećemo ponašati.

Dosta je bilo ima plan za Beograd i crvene linije politike od kojih je jedna – potpuna transparentnost. Za ceo javni sektor u Beogradu objavićemo sve potpisane ugovore i mesečno objavljivati ko dobija novac od grada, gradskih opština, komunalnih i drugih gradskih preduzeća i svih ustanova. Politika DJB je da štiti interese svih građana, ne partokratije, privilegovane partijske manjine i njihovih burazerskih kompanija. Nismo svi isti. DJB će vratiti Beograd Beograđanima.

 

Povezani tekstovi:
Plan u 20 tačaka za Beograd

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Iako sam naravno, kao i svako ko glasa 100% iza ovoga, i iskreno, ako uspete samo ovo da ostvarite, mene zanima samo šta možete da uradite ako u nekom ugovoru stoji da ne sme da se objavi?

    Jel to uopšte legalno da ugovor može da bude tajni?

    • Svaki ugovor je dopustiv ,a i nije,to zavisi od strana potpisnica ugovora (stvar njihove volje). Aneksi ugovora e to su dopune koje svrbe,dopune ugovora koji su NAKNADNO dodati u sporazum. Ali sta ce.se.desiti kada se objave,NISTA. Sve se sroci po zakonu koji su ONI izglasali.Ko sve stoji u jednom takom MESETARSKOM ugovoru,pa svi po vertikali. Skupstina,vlada,lokalna samouprava,banke,investicioni fondovi,korporativna preduzeca i sitni podizvodjaci. Sta bude na kraju OPET NISTA. Koja budala kolje gusku koja nosi ZLATNA JAJA.

      DOSTA JE BILO od mene.

  • Nažalost, provizije koje se u slučaju ovih dilova dobijaju – nisu pomenute u ugovorima. One idu DIREKTNO u džepove određenog kruga ljuci (ili na njihove privatne račune u inostranstvu), tako da im je veoma teško ući u trag, teško ih je dokazati. 🙁
    Neophodno je pozvati na krivičnu odgovornost potpisnike ugovora i razliku između nerealne cene ugovora i komercijalne cene na tržištu prinudno naplatiti, ali ne samo od njih, nego i od članova bliže i dalje porodice (jer je opšte poznato da se počinioci ovih zlodela trude da svu imovinu vode pod tuđim imenom, kako im ne bi bila oduzeta ako “padnu”)

  • Nijedan srpski politicar nema ZASTICENI bankarski racun u inostranstvu,isto vazi i za srpske “mega industrijalce”. Iz prostog razloga. Mafija je mnooogoo JAKA. Bogate se od provizije sa raznih strana.Nikada,nikada ni jedan dolar,dojc marka i evro nije napustio Srbiju. Zaboravite Kipar,Sejsele i ostala egzoticna ostrva. Kes vole svi i jedino on nepodleze kontroli. Osveta nije zdrava iz jednostavnog razloga sto niko nije imun na MITO. On je uvek prisutan i neiskoreniv. Vazni su dobri zakoni koji brzo sprovode PRAVDU i sto je jos vaznije da jos brze sprecavaju NEPRAVDU.

    DOSTA JE BILO nevolja, vreme je za VOLJU

  • Svi vi lepo obećavate, a kad dođete u priliku sve gori od goreg! Vi, kao, ne biste? Čim ste se toga latili jasno je. Samo još da vam budale poveruju!

    • Mi se ne bavimo lažnim obećanjima. Saša Radulović je već objavio sve ugovore kad je bio ministar. Znači, može se kad se hoće. Posle odlaska iz ministarstva, napredna vlast je sve uklonila. Ne žele da vidite s kim i kako sklapaju dilove. Pogledajte ovde.