Autorski tekst Reagovanje Šumadija

Anonimne donacije Samostalni sindikat koštaju samostalnosti

“Samostalni sindikat” Fiata je podelio novčanu pomoć radnicima koji su u julu mesecu ove godine štrajkovali. Ova pomoć je iznosila 250 000 eur, odnosno svaki radnik je dobio po 18 000 rsd u vidu pomoći, a od koga su je primili, ostalo je da nagađamo. Još jedna tajna vezana za Fiat.

Naime, po navodima lista Danas, prvo se oglasio sekretar “Samostalnog“ sindikata u Fiatu koji je tvrdio da je novac došao od sindikata, da bi ga zatim centrala demantovala, a predsednik ovog “samostalnog” sindikata Zoran Marković obavestio je javnost da novac dolazi od “anonimnih donatora”.

Da li je ceo štrajk bio pozorište, predstava u kojoj su radnici zloupotrebljeni, ostavljeni bez prava na štrajk u naredne tri godine, a rasplet prvog čina isceniran od strane isto tako “anonimnih” ličnosti?

Sve ovo nas navodi da razmišljamo u smeru da je ceo štrajk bio farsa, priča iscenirana,  a svrhu i samostalnost ovog sindikata smo imali priliku da vidimo još u julu mesecu. Ovo je samo potvrda toga.

Vođeni onom starom “Primaš poklone – gubiš slobodu” sada smo sigurni da Samostalni sindikat Fiata nije deo priče o zaštiti radničkih prava, već produžena ruka igrača koji mnoga dešavanja skrivaju pod velom tajne.  Da li je ovo pomoć na uštrb prava radnika? Koliko će ih zaista koštati?

Koliko košta sve građane Srbije?

Nepoznati rušioci, tajni ugovori, anonimni donatori, ili anonimni pokrovitelji “Samostalnog sindikata” Fiata! Da li su to sinonimi za uređeno društvo i sistem?

Naravno da nisu! Transparentno vođenje države, transparentni ugovori, transparentni tokovi novca! Sindikati koji služe radnicima a ne moćnicima!

Dosta je bilo!

Irena Jandrić

Sekretar odbora Dosta je bilo Kragujevac

 

O autoru

Aleksandar Bujić

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar