Beograd Državna uprava Politika Privreda Saopštenje

Izbacićemo partije iz gradskih preduzeća

Ukoliko dobije poverenje Beograđana, DJB će prekinuti sa praksom partijskog zapošljavanja tako što će zaposlene i rukovodioce, u skladu sa zakonom, birati na javnom konkursu. Ovo nameravamo da sprovedemo ne samo u gradskoj upravi i komunalnim preduzećima, već i u Beogradskoj Areni, PKB-u i svim drugih preduzećima u vlasništvu grada i opština.  

Ne smemo da tolerišemo direktore javnih preduzeća koji posluju sa gubitkom, a svoje finansije proglašavaju službenom tajnom. Životi ljudi zavise od uspešnosti u upravljanju javnim poslovima. Cenu neodgovornog upravljanja plaćaju građani.

Partokratija ili zloupotreba javnih resursa preko partijskog zapošljavanja košta Beograd godišnje desetine miliona evra, a subvencije 160 miliona evra. Svi gubici koje naprave preduzeća jer ih vode nestručni kadrovi pokrivaju se iz budžeta, koji se puni novcem poreskih obveznika.

Grad daje novac političkim strankama i s njima povezanim privrednicima, a građani sve teže žive. Bolnice su dotrajale, škole su u veoma lošem stanju, mnoge nemaju ni internet, gradski prevoz loše funkcioniše, roditelji jedva odvajaju za knjige, a zbog siromaštva mnogi ne mogu da pošalju decu u vrtić. Partokratija je pojela društvo.

Sadašnja gradska vlast, kao što je to radila i prethodna, namešta poslove svojim kadrovima, a svi oni zajedno nastavljaju da parazitiraju na leđima građana. Javni resursi postali su predmet koalicione podele plena.

PKB je velika agrobiznis kompanija, najveći i najstariji poljoprivredni kombinat koji sam proizvede 10 odsto mleka u Srbiji. Dug ove kompanije je zbog lošeg poslovanja dostigao 80 miliona evra, a tome su doprineli rukovodioci kompanije koji su sklapali ugovore na štetu preduzeća, a svaki proces privatizacije prošao je neuspešno.

Nećemo tolerisati neuspeh i neodgovornost u upravljanju državom i njenim resursima.  DJB će izvesti PKB na berzu.

Interes društva i njenih građana je da nas vode najbolji – u privredi, politici, obrazovanju, pravosuđu, kulturi, zdravstvu. DJB će prekinuti partijsko zapošljavanje i otvoriti prostor za stručne i odgovorne ljude. Jedino tako će celo društvo krenuti napred i jedino tako će doći i do novih radnih mesta i većih plata za sve građane.

DJB će uraditi sistematizacije radnih mesta u celom javnom sektoru, meriti radni učinak, uvesti konkurenciju, nenameštene konkurse i kvalifikacije za javne poslove. Jedino tako ćemo stvoriti pretpostavke za pozitivnu selekciju. Naš cilj je promena sistema, a prva prilika su beogradski izbori. U Beogradu ćemo pokazati kako je moguće za kratko vreme i od Srbije napraviti zemlju u kojoj se lepo i rado živi.

Povezani tekstovi:

Plan u 20 tačaka za Beograd

Šta je partokratija?

 

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Prica o tome sta cete uraditi kad dodjete na vlast je stara koliko i visestranacki sistem u Srbiji. Zasto ne zapocnete akciju provera diploma i kvalofikacija sadasnjih funkcionera? Imate kakve takve institucije pa izvolte.