Економија Јужна Србија Политика Привреда

Перпетум мобиле предузеће

Запошљавање је горући проблем у сваком месту у Републици Србији, али у Медвеђи је однос према запошљавању апсолутно егзистенцијан и увек везан за партију која је на власти. То се пластично манифестује и кроз фирму “Јабланица Еко” у Медвеђи, која је основана 2011. године, а ефективно је радила само четири месеца.

Радници су запошљавани по налогу бившег председника општине и тај пројекат је званично почео у предизборној кампањи СПС-а и доласком Ивице Дачића у Медвеђу. По ко зна који пут пресечена је врпца и направљена је медијска помпа о „новом запошљавању 50 радника који ће производњом палета доприносити извозу у вредности од 30 милиона евра на годишњем нивоу“. Ово је био медијски пројекат који је пропао и на који је отишао новац грађана Медвеђе и Србије без икаквог ефекта и покрића.

Недуго затим фабрика је затворена, а радници су и даље примали зараду, да би потом тужили и на суду добили спор вишемилионске вредности који је исплаћен из буџета општине Медвеђа. Дакле, цену су платили сви људи који редовно плаћају порез, као и родитељи оних који су високообразовани, а без посла.

Данас фирма „послује“ са једним запосленим који ревносно завршава „послове“ које му диктира председник општине. Ово радно место је веома тражено. То је место директора. Највећи апсурд је што он редовно прима месечну плату, а општина плаћа месечни закуп хале бившег Термовента, као и припадајуће комуналне трошкове и порезе.

Како изгледа хала и круг фабрике можете видети на фотографијама.

Иначе, на листи националне службе за запошљавање у Медвеђи са факултетском дипломом има преко 20 особа, док се у незваничним круговима помиње број већи од 30, који су отишли у друга места јер не могу да нађу стално запослење.

Апсурдно је што у Медвеђи раде лица из околних места којима општина Медвеђа плаћа путне трошкове, док високо образовани људи беру малине, узимају дневнице за рад у шуми или одлазе у већа места и у иностранство.

images (5)

Доста је било Медвеђа