Западна Србија Политика Саопштењe

Незаконита солидарна помоћ за раднике у чачанским јавним предузећима

Ако пролазите Београдом имаћете проблема не само са гужвом већ и са грађевинским радовима, реконструишу се и поправљају улице на више места у ширем центру града. Ко нема наша искуства могао би помислити да нам је кренуло на боље, међутим, прави разлог је скоро одржавање градских београдских избора. Ово није једино што је београдска власт приредила за Београђане. Неко се, између осталог, сетио и да треба да се повећају плате свим запосленим у јавним предузећима и да се тако о трошку свих пореских обвезника оснажи већ прилично уиграна партијска машина.

Наша, чачанска власт, која за себе држи да има пуно креативости, још само овај пут је преузела једну идеју од својих колега из Београда. У Чачку нема избора али кадровима треба новац а и новопостављеним директорима јавних предузећа треба да покажу свој углед пред људима и бригу за колектив. И они желе да поделе новац запосленима, па ако већ новца у републичкој каси нема за школство, здравство, судство итд., они из ЈП су сигурни да за њих треба да има пошто су најзаслужнији за наше „одлично стање“ а рекло би се и материјално најугроженији. Како се нису сетили да новац треба свим грађанима, треба и запосленим у приватним предузећима која пуне буџет из кога они себи деле вишкове ?

Сматрамо да би било доста боље да нови директори јавних предузећа за почетак покажу своје биографије и критеријуме за избор којим су постављени на функције. Познато је како СНС и њихови партнери постављају директоре и како се деле радна места у ЈП. Критеријуми постоје, њихови су пре свих, учешће у кампањи, број сигурних гласова и слично. Школско знање и звање, претходни пословни резултати, код њих нису на цени. СНС кадрови су обично људи који су почели да студирају мало касније, обично у мањим местима, велики универзитетски центри за њих нису били занимљиви јер су тобоже пуно радили. Будући да су врло вредни нису хтели да губе време у универзитетским процедурама, они су то све по кратком поступку. Исти су такви поступци и за запослење чак и на директорска места. Поједностављено, ово су кадрови са углавном купљеним испитима и дипломама а све своје заслужне колеге, са бољим везама, запошљавају на измишљена административна радна места у ЈП. Тако та брига за колектив и људе постоји само у сврху одржавања партијске машинерије СНС. За остале грађане који раде, сигурно је једино да морају да зараде за порез држави а за остало када буде и ако буде. Овако осмишљена политика коју спроводи СНС за последицу има све супротно од бриге за већину људи и запослених.

Градско веће у Чачку је одлучило да се као „солидарна помоћ“ додели новац свим запосленим у јавним предузећима у граду и то једнак износ без обзира на висину плате и радно место. На тај начин долази се до апсурдне ситуације да запослени и директори јавних предузећа који имају плату далеко већу од републичког просека од око 48.000,00 динара месечно, добију и „солидарну помоћ“. При томе се заборавља на пензионере, просветне раднике, запослене у здравству, полицији и војсци чије су плате углавном испод тог просека а који већ 2 године примају смањене плате. Зар за почетак не би било исправније да се прво њима врати оно што им је противуставно отето?!

У оваквим одлукама није једини проблем доследност логике једнакости људи пред законом и брига власти о свим грађанима, овде је дошло и до кршења закона. Прекршене су одредбе колективног уговора између ЈП и запослених као и закон о раду. Члан 120. закона о раду је одређено да се солидарна помоћ исплаћује појединцима ако се утврди да су испуњени услови који су дефинисани колективним уговором а овде о томе нема ни говора.

Ово је очигледан и недвосмислен пример како партократија, преко партијског запошљавања а уз изостанак функционисања институција, злоупотребљава власт и наноси штету већини грађана који раде, плаћају порез и живе без привилегија.

Градски Одбор странке „Доста је Било”, Чачак

ДЈБ Чачак

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар