Autorski tekst Mediji Politika

Traka preko usta i glava u pesku

Aktuelna vlast i njihovi koalicioni interesni sateliti razvili su i do bizarnosti doveli metod koji koriste prilikom obračuna s neistomišljenicima i kritičarima. Oni su poistovetili sebe sa Srbijom, Srbija je njihova (ne naša), i svaki napad na njih i svaku kritiku cinično označavaju kao napad na Srbiju. To je besramno, nemoralno i van svake zdrave pameti. Nakon što je KRIK objavio vest da ministar Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojim je kupio stan, Vulinov Pokret socijalista izdaje bizarno, i po zdravu pamet uvredljivo saopštenje u kome iznose budalaštine na račun glavnog urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića optužujući ga da napada Vulina, da je narkoman i da, naravno – mrzi Srbiju. Jer oni su Srbija i Srbija je njihova. Naravno, u ovom “saopštenju” ne pominje se nijedna jedina činjenica niti ikakvi dokazi kojima bi se opovrgle tvrdnje KRIK-a.

U normalnim društvima je posao istraživačkih medija da rade upravo ono čime se bavi KRIK, da otkriva slučajeve korupcije u društvu i sve političke aktere i funkcionere koji su upleteni u to, a ukoliko budu otkriveni, nosioci političkih funkcija bi trebalo da podnesu ostavke. Tako se čuva državni novac koji je novac svih nas i tako se, da podučimo malo ove što je prisvojiše, voli Srbija. Tako se čuva od svih onih koji od nje imaju korist samo dok je čerupaju.

Šokirala me je vest da su pod strahovitim političkim pritiskom ugašene Vranjske novine, koje su bile jedan od najznačajnijih lokalnih medija i redak glas zdravog razuma. Podsetimo, Vranjske novine su bile primer za sve one koji žele da osnuju medije koji će biti u interesu građana i javnosti, a ne političara i alavih funkcionera na vlasti. Da, baš onih koji ‘’vole Srbiju’’. Glavni urednik Vukašin Obradović je bio primer novinara koji odoleva pritiscima i koji pravoverno i objektivno informisanje stanovnika juga Srbije stavlja kao beskompromisni prioritet. Gašenje ovih novina rezultat je strahovitih političkih i finansijskih pritisaka čime se ostvarila sumanuta želja aktuelne vlasti da onemoguće kontrolnu ulogu medija i uguše svaki kritički glas upućenu ka njima. Jer, oni, podsetimo, ‘’vole Srbiju’’ i niko ih u toj ljubavi ne sme omesti niti joj stati na put.

Ono što je možda strašnije od ova dva slučaja koja su uistinu užasna, jeste gromoglasno ćutanje brojnih novinara,  pojedinih novinarskih udruženja i medija. Pozdravljamo protest održan ispred Vlade u utorak uveče, ali verujemo da je dužnost svakog ko sebe naziva i smatra novinarem, da se pojavljuje dan za danom na protestima. Ogromna većina kontrolisanih medija će o ovome ćutati i okretati glavu. Čini se kao da odbrana njihovih kolega koji prolaze kroz medijski linč nije njihov posao, kao da odbrana profesije ne zavisi od njih. Umesto glasne odbrane i borbe, kao da sami sebi zatežu traku oko usta koja ih sprečava da puste makar jedan glas. Kao da zaboravljaju da su oni svi odgovorni za javnu reč i interes, za objektivno, tačno i istinito informisanje građana koje je najvažnije za uspostavljanje i negovanje baš svakog demokratskog društva.

Bez slobodnih medija nema slobodnih društava, a bez odgovornih i profesionalnih novinara ovo ne biva. Svako od onih koji sebe nazivaju novinarima, moraju da skinu traku s usta i ponosno podignu glas protiv svakog napada na one svoje kolege koji časno i profesionalno, poštujući etički kodeks novinara Srbije, obavljaju svoj posao. Isto tako, njihova je dužnost da izdignu glavu iz peska i osude svaku zloupotrebu medija, svaki uticaj na medije koji ima za posledicu njihovu zloupotrebu. Ne treba da imaju ikakvih iluzija jer danas je Dojčinović meta napada i sumanutih laži, a sutra neko drugi.

Dok je nama ovakve vlasti neće biti nikako drugačije. Jasno je da se ova vlast neće zaustaviti dok ne uguši i poslednji glas kritike i zdravog razuma kako bi i dalje nesmetano mogla da ‘’voli Srbiju’’ i sačuva je od nas koji jasno vidimo njihova nedela i borimo se  protiv njih – glave visoko uzdignute iznad svakog mulja, taloga i peska.

 

Dr Ana Stevanović

narodna poslanica Pokreta Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovo je modus vivendi aktuelnog rezima, samo slabo ko iz opozicije insistira na ovim temama. Da se podsetimo – kada je On bio PPV prvo je napadnut tabloid koji nije bio njegov ‘Press’. Okarakterisan kao Miskovicev i Djilasov, kao da ova lica ne smeju da imaju novine vec je to samo nekima dozvoljeno. Nije se smirio dok ga nije ugasio. Od tada su svi tabloidi bili njegovi. Nakon toga sledi gasenje ‘Mentalnog razgibavanja’, pa ‘Utiska nedelje’. B92 postaje Happy TV, pardon Prva, pardon O2. Privatizacija medija prevodi mnoge lokalne televizije u partijski podobne ruke. Dolazi Bujke u RTS. Na RTSu sada imate dve politicke emisije nedeljno gde je glavna Upitnik. Oliverinu sestru su kazu zaposlili u Posti, pa je Krkobabic tamo gost na svaka tri meseca, a Olivera ne sme da pozove nikoga iz prave opozicije vec godinama. Veceras pocinje novu sezonu sa pogodite Kim? Sada se gase Vranjske. I sta bude? Opozicija i novinari se malo bune i to sve prekrije prasina do sledeceg puta. Ali, najvaznije je koliko ce biti kolona za BG izbore……