Ауторски текст Политика Финансије Шумадија

Црно да црње не може бити… Крагујевац I део

Намера нам је да све грађане града Крагујевца упознамо са ситуацијом у којој се налазимо. Наиме, због тренутне медијске ситуације у којој се налазимо, као и због режима који влада, наши суграђани су ускраћени за велики број информација које су од великог значаја за тренутни и будући стандард свих који живе и раде у Крагујевцу.

Почетком јула месеца ове године, Фискални савет је изашао са узнемиравајућим и поражавајућим подацима о локалним јавним финансијама четири највећа града (Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац). У јавности је гласно одјекнуло да је град Крагујевац у најлошијој финансијској ситуацији, односно да је наш град на прагу банкрота. Само одјекнуло, а конкретне мере оздрављења фискалне политике су изостале.

Ситуација је алармантна за сва четри града, неки проблеми су им заједнички:

Ниске инвестиције, лоше пословање локалних јавних предузећа, слабе наплате изворних прихода, али иако су им ови проблеми заједнички упчљиве су разлике у изражености ових проблема по појединачним градовима.

У доњој табели, према анализама Фискалног савета представљено је стање у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. Анализирано је стање у локалним јавним предузећима, ниво инвестиција,висина јавног дуга, фискални дефицит, доцње (кашњења у плаћањима, као и ниво наплате изворних прихода.  Црна шрафрирана боја означава АЛАРМАНТНО СТАЊЕ; сива – није драматично,  али постоји потреба за унапређењем и бела која означава прихватљиво стање.

Из табеле се јасно види да је Крагујевац једини град у којем је сваки од ових показатеља означен црном бојом. Дакле, по оцени Фискалног савета сви битни показатељи и фактори који имају директан утицај на стање у јавним финансијама су алармантно забрињавајући.

И док ми слушамо унакрсно сваљивање кривице између предходног и садашњег режима, наш град као и наш стандард угрожени су  због несавесног вођења финансија, непрофесионалног вођења града од стране и једног и другог режима.

Кроз пар обраћања градоначелник и водећа гарнитура су скренули пажњу јавности са реалних проблема у којима су градске финансије, зато ћемо нашим суграђанима учинити доступним, кроз ове текстове, све оно што је горући проблем града а томе се несавесно, неажурно и непрофесионално прилази. Чињеница у прилог овој тврдњи је приложена табела и изјава градоначелника да се владајућој градској гарнитури не може ништа замерити у функционисању града “од социјале до спорта”.

Да ли заиста мислите да са оваквим “бојама” на табели наш град функционише перфектно?

Процена Фискалног савета је да су јавне финансије Крагујевца урушене. То је последица дугогодишњег лошег управљања финансијама града. Град је практично пред банкротом.

На крају 2014. Крагујевац је каснио у плаћању својих обавеза у износу преко 4 милијарде динара, што је скоро једнако годишњем буђжету Града. Уз ово, неплаћене обавезе од преко 2милијарде динара имају и локална јавна предузећа међу којима  је највећи дужник ЈКП “Водовод и канализација”, у којем парадоксално тренутно има скоро дупло више запослених него што то систематизација радних места прописује.  На све ово треба додати и огромне губитке Енергетике (формално државно предузеће) чији дуг према повериоцима износи преко 12 милијарди динара.

На крају 2016. Са доношењем буџета за 2017. Град је узео дугорочни кредит од преко 20 мил динара, од чега је вратио део доцњи, а уговорен је и инвестициони кредит са ЕБРД-ом, чиме ће Град укупно повећати своје кредитно задужење на скоро 4млрд дин. Обзиром да ови кредити имају грејс период од две године ( значи, градска власт је купила овакав мир на две године) али након тога град ће морати да располаже са додатних 400-450 мил динара годишње за њихову отплату.

По свему судећи, и бивши и садашњи владајући режим, грађане Крагујевца оптерећују изнова репрограмним кредитима, субвенцијама локалним јавним предузећима у којима је скоро дупло већи број запослених него што је по систематизацији одређено (партократија на делу), трошковима експропријације и судских пресуда и још додатним стварима о којима ће тек бити речи.

У следећој табели вам представљамо преглед одабраних предузећа са вишком запослених.Савет је оценио да је нешто више од трећине укупних субвенција усмерено ка превеликој запослености у Локалним јавним предузећима. Ово је проблем који Град годинама не решава, већ рупе крпи “ад хоц” субвенцијама које само привремено решавају проблем. Дугорочно, падамо у све већу финансијску кризу, и велика је шанса да град опет понесе неславни епитет “долина глади”.

NAZIV PREDUZEĆA BROJ ZAPOSLENIH KRAJ 2016. SISTEMATIZOVANA RADNA MESTA
JKP Vodovod i kanalizacija 666 348
JKP Čistoća 310 135
JKP Tržnice 173 85
JKP Gradska groblja 106 61
JKP Zelenilo 51 50
UKUPNO 1306 679

Партократија, односно запошљавање ради убирања јефтиних политичких поена, испоставља се да и није тако јефтино. Партократија кошта све грађане Крагујевца, а нарочито оне који нису у могућности да се запосле јер нових инвестиција нема. А инвестиције су и по оцени Фискалног савета једна од мера које Град треба да спроведе и то не било какве, већ инвестиције у исплативе пројекте које ће граду донети већи број радних места, а самим тим и бољи стандард и приходе градском бужету

Морамо да нагласимо да ће са последњим кредитним задуживањем, према извештају фискалног савета, Крагујевац бити у обавези да повуче 1,2 млрд динара на основу постојећег инвестиционог аранжмана са ЕБРД-ом (за реконструкцију улица и набавку камиона и контејнера за одношење смећа), чиме ће повећати дуг Града на око 70% прихода , што нас додатно удаљава од законског ограничења и чини најзадуженијом локалном самоуправом.

И док се они хвале како им је добро ишло, или како им добро иде, поставља се само једно питање “Хоћемо ли веровати субјективној оцени градоначелника или Извештају заснованом на подацима и анализама независног државног органа чији је задатак да оцењује кредибилитет фискалне политике и обезбеди јавност и одговорност у вођењу исте?”

Заташкавање и избегавање суочавања са подацима неће решити економске проблеме које Крагујевац има, већ, напротив, одлагање решавања проблема, по правилу увећава те исте проблеме.

Питање је само да ли ћемо сви заједно чекати да у табели економских података, стање јавних финансија буде означено још јачом и тамнијом нијансом црне или је већ сада толико црно да црње и не може бити.

Најопасније од свега, чак и од замајавања јавности да је у Крагујевцу ситуација сасвим добра, јесте непостојање било каквог плана актуелне власти да било шта у области економске политике промени.

Наставиће се…

Ирена Јандрић

Секретар одбора Доста је било Крагујевац