Autorski tekst Politika Finansije Šumadija

Crno da crnje ne može biti… Kragujevac I deo

Namera nam je da sve građane grada Kragujevca upoznamo sa situacijom u kojoj se nalazimo. Naime, zbog trenutne medijske situacije u kojoj se nalazimo, kao i zbog režima koji vlada, naši sugrađani su uskraćeni za veliki broj informacija koje su od velikog značaja za trenutni i budući standard svih koji žive i rade u Kragujevcu.

Početkom jula meseca ove godine, Fiskalni savet je izašao sa uznemiravajućim i poražavajućim podacima o lokalnim javnim finansijama četiri najveća grada (Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac). U javnosti je glasno odjeknulo da je grad Kragujevac u najlošijoj finansijskoj situaciji, odnosno da je naš grad na pragu bankrota. Samo odjeknulo, a konkretne mere ozdravljenja fiskalne politike su izostale.

Situacija je alarmantna za sva četri grada, neki problemi su im zajednički:

Niske investicije, loše poslovanje lokalnih javnih preduzeća, slabe naplate izvornih prihoda, ali iako su im ovi problemi zajednički upčljive su razlike u izraženosti ovih problema po pojedinačnim gradovima.

U donjoj tabeli, prema analizama Fiskalnog saveta predstavljeno je stanje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Analizirano je stanje u lokalnim javnim preduzećima, nivo investicija,visina javnog duga, fiskalni deficit, docnje (kašnjenja u plaćanjima, kao i nivo naplate izvornih prihoda.  Crna šrafrirana boja označava ALARMANTNO STANJE; siva – nije dramatično,  ali postoji potreba za unapređenjem i bela koja označava prihvatljivo stanje.

Iz tabele se jasno vidi da je Kragujevac jedini grad u kojem je svaki od ovih pokazatelja označen crnom bojom. Dakle, po oceni Fiskalnog saveta svi bitni pokazatelji i faktori koji imaju direktan uticaj na stanje u javnim finansijama su alarmantno zabrinjavajući.

I dok mi slušamo unakrsno svaljivanje krivice između predhodnog i sadašnjeg režima, naš grad kao i naš standard ugroženi su  zbog nesavesnog vođenja finansija, neprofesionalnog vođenja grada od strane i jednog i drugog režima.

Kroz par obraćanja gradonačelnik i vodeća garnitura su skrenuli pažnju javnosti sa realnih problema u kojima su gradske finansije, zato ćemo našim sugrađanima učiniti dostupnim, kroz ove tekstove, sve ono što je gorući problem grada a tome se nesavesno, neažurno i neprofesionalno prilazi. Činjenica u prilog ovoj tvrdnji je priložena tabela i izjava gradonačelnika da se vladajućoj gradskoj garnituri ne može ništa zameriti u funkcionisanju grada “od socijale do sporta”.

Da li zaista mislite da sa ovakvim “bojama” na tabeli naš grad funkcioniše perfektno?

Procena Fiskalnog saveta je da su javne finansije Kragujevca urušene. To je posledica dugogodišnjeg lošeg upravljanja finansijama grada. Grad je praktično pred bankrotom.

Na kraju 2014. Kragujevac je kasnio u plaćanju svojih obaveza u iznosu preko 4 milijarde dinara, što je skoro jednako godišnjem buđžetu Grada. Uz ovo, neplaćene obaveze od preko 2milijarde dinara imaju i lokalna javna preduzeća među kojima  je najveći dužnik JKP “Vodovod i kanalizacija”, u kojem paradoksalno trenutno ima skoro duplo više zaposlenih nego što to sistematizacija radnih mesta propisuje.  Na sve ovo treba dodati i ogromne gubitke Energetike (formalno državno preduzeće) čiji dug prema poveriocima iznosi preko 12 milijardi dinara.

Na kraju 2016. Sa donošenjem budžeta za 2017. Grad je uzeo dugoročni kredit od preko 20 mil dinara, od čega je vratio deo docnji, a ugovoren je i investicioni kredit sa EBRD-om, čime će Grad ukupno povećati svoje kreditno zaduženje na skoro 4mlrd din. Obzirom da ovi krediti imaju grejs period od dve godine ( znači, gradska vlast je kupila ovakav mir na dve godine) ali nakon toga grad će morati da raspolaže sa dodatnih 400-450 mil dinara godišnje za njihovu otplatu.

Po svemu sudeći, i bivši i sadašnji vladajući režim, građane Kragujevca opterećuju iznova reprogramnim kreditima, subvencijama lokalnim javnim preduzećima u kojima je skoro duplo veći broj zaposlenih nego što je po sistematizaciji određeno (partokratija na delu), troškovima eksproprijacije i sudskih presuda i još dodatnim stvarima o kojima će tek biti reči.

U sledećoj tabeli vam predstavljamo pregled odabranih preduzeća sa viškom zaposlenih.Savet je ocenio da je nešto više od trećine ukupnih subvencija usmereno ka prevelikoj zaposlenosti u Lokalnim javnim preduzećima. Ovo je problem koji Grad godinama ne rešava, već rupe krpi “ad hoc” subvencijama koje samo privremeno rešavaju problem. Dugoročno, padamo u sve veću finansijsku krizu, i velika je šansa da grad opet ponese neslavni epitet “dolina gladi”.

NAZIV PREDUZEĆABROJ ZAPOSLENIH KRAJ 2016.SISTEMATIZOVANA RADNA MESTA
JKP Vodovod i kanalizacija666348
JKP Čistoća310135
JKP Tržnice17385
JKP Gradska groblja10661
JKP Zelenilo5150
UKUPNO1306679

Partokratija, odnosno zapošljavanje radi ubiranja jeftinih političkih poena, ispostavlja se da i nije tako jeftino. Partokratija košta sve građane Kragujevca, a naročito one koji nisu u mogućnosti da se zaposle jer novih investicija nema. A investicije su i po oceni Fiskalnog saveta jedna od mera koje Grad treba da sprovede i to ne bilo kakve, već investicije u isplative projekte koje će gradu doneti veći broj radnih mesta, a samim tim i bolji standard i prihode gradskom bužetu

Moramo da naglasimo da će sa poslednjim kreditnim zaduživanjem, prema izveštaju fiskalnog saveta, Kragujevac biti u obavezi da povuče 1,2 mlrd dinara na osnovu postojećeg investicionog aranžmana sa EBRD-om (za rekonstrukciju ulica i nabavku kamiona i kontejnera za odnošenje smeća), čime će povećati dug Grada na oko 70% prihoda , što nas dodatno udaljava od zakonskog ograničenja i čini najzaduženijom lokalnom samoupravom.

I dok se oni hvale kako im je dobro išlo, ili kako im dobro ide, postavlja se samo jedno pitanje “Hoćemo li verovati subjektivnoj oceni gradonačelnika ili Izveštaju zasnovanom na podacima i analizama nezavisnog državnog organa čiji je zadatak da ocenjuje kredibilitet fiskalne politike i obezbedi javnost i odgovornost u vođenju iste?”

Zataškavanje i izbegavanje suočavanja sa podacima neće rešiti ekonomske probleme koje Kragujevac ima, već, naprotiv, odlaganje rešavanja problema, po pravilu uvećava te iste probleme.

Pitanje je samo da li ćemo svi zajedno čekati da u tabeli ekonomskih podataka, stanje javnih finansija bude označeno još jačom i tamnijom nijansom crne ili je već sada toliko crno da crnje i ne može biti.

Najopasnije od svega, čak i od zamajavanja javnosti da je u Kragujevcu situacija sasvim dobra, jeste nepostojanje bilo kakvog plana aktuelne vlasti da bilo šta u oblasti ekonomske politike promeni.

Nastaviće se…

Irena Jandrić

Sekretar odbora Dosta je bilo Kragujevac

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar