Obrazovanje Saopštenje Skupština

Vlada protiv predloga da se roditelji nasilnika i deteta žrtve moraju obavestiti o nasilju

A M A N D M A N  V

Posle člana 85, dodaje se naslov i član 85a, koji glasi:

”Obaveštavanje roditelja

Član 85a

„Školaska uprava je obavezna da roditelje, hranitelje, staratelje i sva druga lice koje staraju o detetu obaveštava bez odlaganja o okolnostima vaspitno-disciplinske odgovornosti učenika, a najkasnije danom saznanja o tom slučaju.

Svaki poziv se upućuje obavezno i pismenim putem preporučenom pošiljkom, u vidu obaveštenja, koji sadrži osnovne podatke o samom događaju, koji se odnosi na vaspitno-disciplinsku odgovornost učenika.

Prvi poziv upućuje nastavnik razredne nastave ili razredni starešina. Ako nema odgovora nakon pet (5) radnih dana, roditelju se upućuje novi poziv/obaveštenje, koji potpisuje stručna služba ustanove, sa navođenjem i dana prvog poziva na koji nije odgovoreno.

Treći poziv nakon dodatnog roka od novih pet (5) radnih dana može uputiti direktor ustanove, sa obaveštenjem roditelju da će o okolnostima slučaja i nejavljanju roditelja biti obavešten i organ starateljstva.

Ako ni nakon trećeg poziva roditelju izostane komunikacija sa roditeljima, starateljima ili drugih lica iz stava 1. ovog člana, direktor po službenoj dužnosti obaveštava o slučaju organ starateljstva, vodeći ovaj slučaj kao zanemarivanje deteta.

Nastupanje nepredviđenih okolnosti, na koje roditelj nije mogao da utiče ni ulaganjem svoje dužne pažnje (bolest, nezgoda i dr), mogu opravdati njegovo neodazivanje pozivima ustanove,ako su dostavljeni blagovremeno.

U slučaju težeg prekršaja discipline, ili incidenta koji se kvalifikuje kao treći stepen nasilja, u skladu sa Opštim i Posebnim protokolom o zaštiti dece i učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, poziv roditelju upućuje direktor ustanove.”

Obrazloženje

Ovaj amandman propisuje obaveštavanje i uključivanje roditelja u proces suzbijanja nasilja. Smatram da je neophodno da roditelji od samog početka budu uključeni u proces suzbijanja vršnjačkog nasilja, jer oni mogu najviše da doprinesu pronalaženju pozitivnih rešenja.

(Tekst amandmana preuzet je iz ”Aleksinog zakona.”)

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar