VIDEO Догађај Политика

Кад имамо право да тражимо да држава уради нешто?

На првом предавању ДЈБ школе јавних политика професор Душан Павловић је увео полазнике школе у основе јавне политика уз објашњење шта је то public policy. Професор Павловић је на примерима објашњавао која питања уопште јесу и могу да буду предмет јавне политике и чиме би јавна политика требало да се бави. Чули смо да све што је друштвено, а не само приватно пожељно, представља предмет јавне политике и да то може бити било који проблем.

Шта је легитимно да буде публиц полицy проблем? Полицy проблем или проблем који јавна политика решава се често изражава чувеном реченицом – држава ‘дуради’ нешто. Дакле, питање је – када имамо права да кажемо и тражимо да држава уради нешто? Публиц полицy може да буде било који проблем иза кога стоји нека група људи која може да га наметне на јавни дневни ред.

То фактички значи да проблем јавне политике може да буде било која тема. Ако постоји мања или већа група људи која има довољну моћ да наметне неки проблем тако да и други људи морају да разговарају о њему, онда то постаје проблем јавне политике. Најчешће,  група људи која је наметнула неки проблем представља значајан политички фактор.

Нема никакве ексклузивности шта може, а шта не може да буде проблем јавне политике, уколико постоји неко ко може да га наметне као проблем. Такође, нешто не мора да буде проблем јавне политике ако не постоји нека јача друштвена група да о њему брине и да га намеће на дневни ред.

На пример, ако нека странка која у Скупштини има 30 одсто места уђе у коалицију и каже – улазимо с вама у коалицију само ако прихватите да теме које смо ми дефинисали као проблеме дођу на дневни ред, онда то постају проблеми јавне политике. У том случају проблеми могу да буду нешто што сви сматрамо да је логично, као на пример заштита човекове околине, али може да буде и нека веома специфична тема која нас се уопште не тиче, али условљена коалицијом она то постаје.

Јавна политика настаје као реакција на проблеме који се јављају у једном друштву, а које називамо тржишни фелер или друштвени фелер (енг. failure). Када у друштву или економији постоји неки проблем, онда се јавља потреба за јавном политиком или скупом мера који ће тај проблем да елиминише, реши или унапреди.