VIDEO Београд Државна управа Предавање

(VIDEO) Шта није праведно код “бесплатних” излета за пензионере

Када су у питању “бесплатни програми” које организују многе београдске општине, узећемо за пример “бесплатне излете за пензионере” и “бесплатне школе пливања”. Када су излети за пензионере у питању, нико се изгледа не пита колико је пензионера ишло на излет, нити колико је укупно пензионера у општини. Истина је заправо да сви пензионери плаћају излет за мањи број пензионера.

Исти је случај и са “бесплатним” школама пливања. Механизам је следећи – политичар у некој општини има већину, онда направи свој приватни клуб који о трошку општине организује школу “бесплатног” пливања. Прво је питање – да ли могу сва деца да похађају ту школу? На папиру могу, али свима је јасно да не можете сву децу да ставите у базен. Суштински, то значи да од све деце само мали број може да користи овај програм, али да сви плаћају.

Наравно, један од пројеката би легитимно могао да буде – Бесплатна школа пливања, али онда заиста мора да буде за сву децу. И, наравно, не могу приватне фирме председника општине да пружају услуге.