Београд Саопштењe

Која је ово година?

На седници Скупштине општине Чукарице која се одиграла 26. септембра било је више него интресантно. Неки материјали су каснили по неколико година, неки су поранили, а за неке нисмо ни знали за коју су годину. У сваком случају, одборницима владајуће већине није сметела та конфузија и они су без икаквих примедби извршавали своју улогу по зацртаном сценарију и гласали су за.

Прво су изгласали извештај извршења буџета за првих шест месеци. Члан већа је обазложио да извештај касни и због летњих промена и да већ спремају деветомесечни извештај. Издвојена су увећана средства за социјалну политику, и то је нормално јер народ је потпуно осиромашио и треба им помоћи и у опремању ђака и у спремању зимница и за лекове, а сигурно многима је потребно и за храну.

Али, та средства нису трошена у првих шест месеци, већ ће та средства потрошити углавном у задњем тромесечју и то на: „бесплатне“ излете за пензионере и за давање јесењих зимских пакета хране. Која иронија: одузмеш пензионерима део пензије, повећаш им све намете, доведеш их до стања када почињу да претурају по контејнерима и онда их водиш на „бесплатне“ излете. Ти излети су све сем бесплатних, они се плаћају нашим парама, ови излети су манипулација најстаријима и користе се за политичку пропаганду пред градске изборе. Напредњаци их дочекају и воде на ове излете.

Тако ће делити и пакете, такође „бесплатне“. Како је то могуће ? Да ли је то злоупотреба полажаја? Да ли је то кажњиво ? Могуће је. Јесте злоупотреба. Кажњиво је , али сада нема ко да их казни , али доћи ће време и за то.

Након тога смо усвајали Извештај о реализацији стратегијског плана за 2016 и 2017 годину ( као да је битно што 2017 није прошла). Извештај о мониторингу дају исти они који и спроводе стратегијски план?! Стратегијски план спроводи веће, веће такође врши мониторинг и веће на крају извештава. Чули смо да доста тога није спроведено , али да стање никада није боље. Чули смо да на Макишу неће да гради Карић , чули смо да нам се прљавштина и ђубре на Чукарици само причињава , чули смо , … Изгласали су и то.

Следећа тачка је била усвајање Програма развоја спорта за општину Чукарицу у периоду од 2016-2018 године (сада је крај 2017. Године).. Позитивно јесте што је коначно направљен један програм , али доста ствари недостаје : анализа стања у клубовима, број жена , негативне појаве у спорту, школска друштва.

Позитиван је и део програма који им је случајно промакао или је само тренутак искрености ,који набраја реалне проблеме са којима се треба суочити у реализацији програма: „ Девастирана економија, пад стандарда , недостајауча спортска инфраструктура, финансијска ограничења, ….“. Кажу нема свести код грађана за бављене спортом, али бурно су реаговили на предлог да дају пример и да су уместо три милиона динара потрошених средстава за нове аутомобиле требали да купе два бицикла и покажу примером потребу за бављењем спортом, а вишак средстава пребаце за спорт и тако утичу на свест грађана…

Али, можемо ми да причамо шта год хоћемо . Они су и то успешно изгласали и нису имали никаквих примедби. Што рече један одборник они су ту из формалних разлога: ћуте, изгласавају и узму дневницу од 7000 динара.

На крају смо имали и извештај о пољопривреди. Мада се на Чукарица налази око 3.000 ха коришћеног пољопривредног земљишта овакава анализа је први пут написана(?!) , све остало је занемарљиво, нема акционог плана, нема рокова, нема датума. Више личи на ауторски текст него на документ на основу којег би требало предузети неке активности.

Рекло би се, по темама, једна од важнијих седница Скупштине Чукарице, а после седнице горки укус у устима и празнина. Чули смо од председника општине (можда је у питању зараза) да на Чукарици никада није било боље. Вероватно њима.

ОО ДЈБ Чукарица

 

Ознаке

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар