Војводина Државна управа Људска права Саопштењe

НЕ ОДУСТАЈЕМО: Шта ће бити са Швоњиним јатацима?

То што је директор ухапшен и затим смењен, не умањује одговорност оних који су га поставили.

Катица Бенгин, посланица посланичке групе Доста је било у Скупштини Војводине, поставила је 31.08.2017.године на седници Скупштине Војводине покрајинском секретару Предрагу Вулетићу поново питање у вези именовања Бранислава Швоње за директора Фонда за подршку избеглим, прогнаним и расељеним лицима. Питање у вези истог директора поставила је и  23.11.2016. године, а на јунској седници питала зашто нема одговора. Питање упућено покрајинском секретару за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предрагу Вулетићу је зашто је предложио Бранислава Швоњу за директора Фонда када се већ добро знало да се тиме крши закон. Швоња је постављен још давног 27.07.2016.године. Датуме наводимо како би  свима било јасно колико дуго посланица Бенгин инсистира на решавању овог апсурда.


Наиме, Бранислав Швоња је већ пре пар година имао проблеме са законом поводом преступа куповине гласова, двоструко се политички ангажовао као кандидат на изборима и у Хрватској и у Србији употребом оба држављанства, затим био је у сукобу интереса јер је власник фирме која се, игром случаја или са намером, бави пословном делатношћу веома сродном са послом који врши Фонд. Наиме, Фонд се бави подршком путем давања грађевинског материјала и отукупа кућа за избегла лица, а Швоња је у моменту постављења на функцију директора тог фонда био власник фирме која је трговала грађевинским материјалом. Ово је висок ризик сукоба интереса, може се рећи директан.


Парелено са постављањем питања на седници Скупштине Војводине, посланица Катица Бенгин је затражила од Агенције за борбу против корупције мишљење по истом овом питању. Пошто јој одговор није стигао, затражила је од Секретаријата који води Предраг Вулетић информацију да ли су одговор добили они. Одговорено је да јесу и да је након тог пристиглог одговора смењен. Линк ка одговору


Сада се поставља питање како је могуће да се овакве ствари дешавају, а да нико не одговара и да ли ће се увести правило да се за јавне функције конкурсом бирају најбољи, а не да се гурају испод жита само они најподобнији и чиме је, у међувремену чак и ухапшен, Бранислав Швоња  заслужио да СНС-у постане подобан.


Нејасни су и критеријум одабира овог човека и мотив и кривица.

Покрајински одбор
Доста је било

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар