Vojvodina Državna uprava Ljudska prava Saopštenje

NE ODUSTAJEMO: Šta će biti sa Švonjinim jatacima?

To što je direktor uhapšen i zatim smenjen, ne umanjuje odgovornost onih koji su ga postavili.

Katica Bengin, poslanica poslaničke grupe Dosta je bilo u Skupštini Vojvodine, postavila je 31.08.2017.godine na sednici Skupštine Vojvodine pokrajinskom sekretaru Predragu Vuletiću ponovo pitanje u vezi imenovanja Branislava Švonje za direktora Fonda za podršku izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Pitanje u vezi istog direktora postavila je i  23.11.2016. godine, a na junskoj sednici pitala zašto nema odgovora. Pitanje upućeno pokrajinskom sekretaru za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predragu Vuletiću je zašto je predložio Branislava Švonju za direktora Fonda kada se već dobro znalo da se time krši zakon. Švonja je postavljen još davnog 27.07.2016.godine. Datume navodimo kako bi  svima bilo jasno koliko dugo poslanica Bengin insistira na rešavanju ovog apsurda.


Naime, Branislav Švonja je već pre par godina imao probleme sa zakonom povodom prestupa kupovine glasova, dvostruko se politički angažovao kao kandidat na izborima i u Hrvatskoj i u Srbiji upotrebom oba državljanstva, zatim bio je u sukobu interesa jer je vlasnik firme koja se, igrom slučaja ili sa namerom, bavi poslovnom delatnošću veoma srodnom sa poslom koji vrši Fond. Naime, Fond se bavi podrškom putem davanja građevinskog materijala i otukupa kuća za izbegla lica, a Švonja je u momentu postavljenja na funkciju direktora tog fonda bio vlasnik firme koja je trgovala građevinskim materijalom. Ovo je visok rizik sukoba interesa, može se reći direktan.


Pareleno sa postavljanjem pitanja na sednici Skupštine Vojvodine, poslanica Katica Bengin je zatražila od Agencije za borbu protiv korupcije mišljenje po istom ovom pitanju. Pošto joj odgovor nije stigao, zatražila je od Sekretarijata koji vodi Predrag Vuletić informaciju da li su odgovor dobili oni. Odgovoreno je da jesu i da je nakon tog pristiglog odgovora smenjen. Link ka odgovoru


Sada se postavlja pitanje kako je moguće da se ovakve stvari dešavaju, a da niko ne odgovara i da li će se uvesti pravilo da se za javne funkcije konkursom biraju najbolji, a ne da se guraju ispod žita samo oni najpodobniji i čime je, u međuvremenu čak i uhapšen, Branislav Švonja  zaslužio da SNS-u postane podoban.


Nejasni su i kriterijum odabira ovog čoveka i motiv i krivica.

Pokrajinski odbor
Dosta je bilo

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar