Vojvodina Pravosuđe Saopštenje

Sumrak institucija

Kao retko kad, jedna odluka suda u Srbiji izazvala je buru negativnih reakcija vladajuće stranke.
Presuda Apelacionog suda kojom je Miroslav Mišković oslobođen zbog zloupotreba sa ispumpavanjem novca iz putarskih preduzeća (koja je delom ukinuta zbog utaje poreza), prvo je izazvala reakciju predsednika države koji je izjavio:

“…Evo Vam tajkuni, neka vam oni vode državu i pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno …”
Odmah nakon ove izjave oglasio se i glasnogovornik SNS-a Kikinđanin Milenko Jovanov koji je napao advokata odbrane Zdenka Tomanovića rekavši da je i on tajkunsko čedo, da bi za 500 evra uradio bilo šta, a ne samo lagao i obasipao građane tajkunskim fantazijama…

Građani Kikinde I Srbije ne smeju da zaborave činjenicu da je još jedan tajkun nedavno oslobođen svih optužbi (Bogoljub Karić), ali da ovakvih napada vladajuće stranke na pravosuđe, odnosno sam krivični postupak i aktere istog, nije bilo. Naprotiv, ovaj tajkun je danima promovisan na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

Imamo dakle, dve vrste tajkuna, podobne i ne podobne, pa bi građanima bilo bolje što pre objasniti, koji su kriterijumi ove podele. I Kikinđani svakako moraju da znaju ubuduće, da prepoznaju i otkriju pravog, odnosno lažnog tajkuna. Kako?

Pođimo od Ustava RS kao najvišeg pravnog akta:
Član 4 Ustava Republike Srbije garantuje podelu vlasti i nezavisnost sudstva, a član 5 garantuje da političke stranke ne mogu same vršiti vlast, niti je potčinjavati sebi.

SNS je svakako svoju popularnost podigla hapšenjem tajkuna, a ovakav bumerang sigurno ne ide u prilog vladajućoj većini. Hapšenje je očigledno bilo marketinški motivisano, a sada bi trebalo narodu objasniti da ipak nije još sve gotovo, odnosno da Mišković nije još u celosti oslobođen optužbi.

Imamo li mi pravnu državu, kad vladajuća stranka napada odluke suda i komentariše ih?

Ovakvi postupci sigurno ostavljaju prostor za strah i nesigurnost kod građana, ali i kod samih sudija.

Milenko Jovanov je još jednom nespretno pokušao da pojasni izjavu predsednika i ustremio se ovaj put čak i na advokatsku profesiju.

Koje su granice ovog čoveka?
On ih očigledno nema, jer je u svom životnom putu prvo krenuo sa istoka (DSS) gledajući u majku Rusiju i mrzeći sve što dolazi sa zapada. Onog momenta kada je počeo da tone u bivšoj stranci, stopio se sa evrointegracijama SNS-a i postao glavni zagovornik zapada. Po osnovu ove činjenice jasno je da političarima na vlasti nije bitan čin izgradnje institucija, već jedino goli opstanak na vlasti.

Dosta je bilo ističe da su danas institucije u Srbiji još uvek veoma slabe. Ne postoji volja da se one ojačaju Sistem je urušila partokratija. Mi se zalažemo za pravnu sigurnost, jake institucije i za poštovanje profesije. Samo takvim putem možemo krenuti napred.

“Dosta je bilo” Kikinda

DJB Kikinda

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar