VIDEO Ауторски текст Београд Економија Скупштина Финансије

(ВИДЕО) Диспропорција између планираног и извршеног буџета у ГО Земун

На последњој седници Скупштине ГО Земун потврђен ми је одборнички мандат и са нестрпљењем сам чекао другу тачку дневног реда – извештај о извршењу буџета ГО Земун од почетка године до 30. јуна 2017. Седницама сам присуствовао и раније, али не као одборник већ као грађанин. Наиме, сваки грађанин има право да присуствује седницама јер су оне јавне, па сам тако и ја на седницама уназад користио то право.

Према подацима објављеним о усвојеном буџету у децембру 2016. налазимо да је укупан износ планираног буџета 796.048.590,00 дин. Извршен је ребалансу буџета у јулу ове године, па је сада износ буџета повећан за више од 150.000,00 дин и укупно износи 947.025.020,00 дин. Међутим, по одлуци о извршењу буџета за првих 6 месеци, износ буџета је 902.452.629,00 дин. Што значи да је враћено нешто мање од 45 мил дин у градски буџет, без објашњења зашто и како је до тога дошло.

Извештај о извршењу буџета је веома штур, посебно у сегментима где би морао бити веома опширан и детаљан. Са друге стране, формалности су описане нашироко и надугачко. О томе где је тачно потрошен новац известиоци су написали једва неколико речи, тако да ни одборници, али ни грађани, из приложеног извештаја не могу ништа сазнати или у најбољем случају остају збуњени. Како бих био још прецизнији осврнућу се на један комплетан програм, односно на све његове пројекте.

Програм 15 – Опште услуге локалне самоуправе садржи следеће пројекте:

Обележавање верских празника / Бадњи дан и Богојављење

За овај пројекат буџетирано је 609.569,00 дин, без било какаве спецификације шта је ушло у тај трошак. И то није све. По извршењу буџета додато је још 600.000,00 дин, са објашњењем да се то односи на сталне трошкове. Наравно, није наведено који су то стални трошкови.

Финансирање рада Одсека за лична стања грађана, вођење матичних књига и изборна права

Уз овај пројекат готово да нема објашњења. Наведено је да је за неки материјал буџетирано 550.000,00 дин. Интересантно је да се сваке године буџетира 700.000,00 дин, али се потроши 50.000,00 динара. Закључак би могао бити да они само пишу цифре које не значе ништа, из чега се намеће питање – због чега уопште раде буџетирање ако се ту ништа ни приближно не подудара.

Награда  Полицајац и ватрогасац месеца

Распоређене су апропријације од 300.000,00 дин за доделу месечне награде најбољем полицајцу и ватрогасцу месеца. Како нема никаквих информација, надамо се да су награде отишле онима који то заиста и заслужују.

Ванредне ситуације

За овај програм се буџетира 3.000.000 дин, опет без потребног објашњења како се баш тај износ буџетира. Зашто није на пример 5.000.000,00 дин или 1.000.000 дин. Како су дошли до буџетираног износа? У првој половини ове године није ништа реализовано.

Изградња и одржавање објеката на којима ГО Земун има право коришћења

По буџету, апропријације су у износу од 8.533.264,00 дин, а по извршењу да су планирали 12.500.000,00 дин да потроше на зграде и грађевинске објекте. То се битно разликује једно од другог. У достављеној документацији нема објашњења, а када поставите питање у Скупштини добијете одговор који нема везе са питањем. У овом пројекту је потрошено још и 3.633.264,00 дин за набавку машина и опреме. Погађате – није нигде наведено које су то машине и опрема. Приликом постављања питања добио сам одговор да су то “штампачи и тако то”. Замислите колико шампача се може купити за 3,6 мил дин? Наравно, у извршењу буџета нису наведена аналитичка конта, како би се знало да ли ће бити куповине, изградње итд.

Набавка и одржавање опреме и набавка нематеријалне имовине

Буџетирано је 33.248.073,00 дин, а по извршењу буџета планирано је 20.000.000,00 дин. Потрошено је нешто мало више од 5.000.000,00 дин и ово је још један пример где је потрошено 25% планираног буџета. Ових пет милона је потрошено на материјал, машине, текуће одржавање и нематеријалну имовину. То је све што знамо и што можемо да сазнамо – ни које машине, ни који материјал, ни шта се одржава, а камоли на шта је потрошено под појмом “нематеријална имовина”.

Одржавање сеоских, пољских и других некатегорисаних путева и путних прелаза на железници

Овај је пројекат у потпуности нетранспарентан. Могло би се рећи да је неприметан и небитан јер у читавом извештају о буџету за првих пола године о овом пројекту нема ни речи. Највише се новца троши, али најмање информација о томе како и на шта – 29,5 милиона динара у првој половини текуће године. Не знамо чак ни локацију где се радило, а камоли шта се од радова на тим локацијама спроводило.

У 2016. години на име некатегорисаних путева потрошено је преко милион евра. У том извештају наведено је само да се нешто радило у Угриновцима и Батајници.

Када то све знамо, онда нас не може чудити зашто Господска улица, која је строги центар велике општине Земун, изгледа толико лоше и након реконструкције, која успут будиречено још није завршена.

Ми смо послали захтев да нам општина достави комплетну документацију и о овом пројекту. То подразумева све, од израде пројекта, преко избора извођача радова и надзора за време извођења грађевинских радова. Наравно и документацију о свим плаћањима извођачу по окончаним ситуацијама, као и времена свих уплата.

Заштита животне средине

Овај пројекат је занимљив због тога што је је буџетирано 6.000.000,00 дин, а да у првих 6 месеци није потрошено ништа. То на први поглед делује чудно, али заправо и није јер је тендер расписан тек 30.06.2017.године. А зашто је расписан тек сад није наведено.

Најлепши божићни излог и најлепша цветна алеја

Издвојене су апропријације у износу од 200.000,00 дин за трошкове организације манифестација за избор најлепшег  божићног излога и најлепше цветне алеје.

Лето на Лиду

Издвојене су апропријације у износу од 13.600.000,00 дин за трошкове организације манифестација и коришћење летње плаже. Претпостављам да мисле на мост, али нема информација.

Канцеларија за локални и  економски развој

Та канцеларија нас коста 2.600.000 динара годишње, а њени резултати нису наведени, можда то за њих и није много важно да се напише.

Информисање

Овај пројекат нам односи 7.200.000,00 дин и служи за финансирање јавног обавештавања о питањима од значаја за живот и рад грађана. У извршењу буџета за прву половину 2017. године потрошено је 2.100.000 дин, што значи да је буџетирање поново урађено погрешно.

Развој заједнице

Распоређене апропријације од 19.160.000,00 динара за побољшање услова живота грађана у складу са законом – шта, како и коме… не зна се.

Као што можете приметити појављују се велике диспропорције између планираног и извршеног буџета. Да ли се план само преписује, па се накнадно ребалансом коригује, не знам и не могу да тврдим. Могу да претпоставим да је тако. Ближи се децембар, ближи се усвајање буџета за 2018. годину. Надам се да неће бити поново ЦТРЛ+Ц, ЦТРЛ+В.

Стеван Грбић

одборник Доста је било – Земун

ДЈБ Земун

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Odlicno,da vide gradjani,koji nemaju pojma niocemu,cemu sluze budalastine u tabloidima.Pa,da se ne vidi kako se dekra,muze,sisa,tj.otima.Ovo odstampajte i podelite nam da informisemo narod,za pocetak u Zemunu.