Саопштењe Скупштина

Кад Маја Гојковић види невидљиве посланике СНС

Након прошлонедељне крађе четири сата за расправу о законима о образовању, председница Скупштине Маја Гојковић данас је наставила незаконито вођење седнице тако што су одлуке доношене без неопходног минималног броја народних посланика присутних у сали.

Владајућа већина није желела да призна да не може да окупи довољан број својих посланика због чега је прибегла измишљању броја присутних иако је голим оком било видљиво да у сали нема 126 посланика. Да ли је то измишљен невидљиви напитак за који само СНС и председница Маја Гојковић имају чаробну формулу?

Кворум или минималан број посланика неопходан за рад и расправу у Народној Скупштини износи 126 народних посланика. Након паузе  у раду на данашњој првој седници редовног јесењег заседања, по повратку посланика у салу, електронски систем је показао да је у сали мањи број посланика од оног који подразумева кворум.

Представници владајуће коалиције, са председницом Народне Скупштине на челу, покушали су да без обзира на непостојање кворума да наставе рад, након чега су посланици покрета ‘’Доста је било’’ бурно негодовали, тражећи да се утврди број присутних посланика у сали и установи да ли постоји кворум.

Потпредседици и председница Скупштине су то упорно одбијали правећи се невешти и одбијали да се то учини. Након тога је председница Скупштине запосленима у скупштинским службама наложила да преброје број посланика у сали, све време тврдећи да електронски систем није у функцији, иако то није  било тачно.

Тада је наставила са предлозима за допунама дневног реда приликом чега су запослени у скупштинској служби пребројавали само оне посланике који су гласали ‘’за’’. Председница Скупштине је била дужна да саопшти тачан број посланика који су гласали ‘’за’’, ‘’против’’, и који су били уздржани, међутим, одбила је да саопши укупан број посланика у сали јер би се тиме потврдило да Скупштина заседа без постојања кворума.

Председница Скупштине је одбила захтеве опозиције да се број присутних посланика утврди прозивиком, тако што ће се посланици прозивати именом и презименом како би се несумњиво утврдило њихово присуство.

Бахато понашање председнице Скупштине поприма све веће размере и више се не може сакрити. Већ је њен заштитни знак постало лажно оптуживање опозиције да је вређају, недавање права на реплику или игнорисање повреда пословника које рекламира опозиција.

Прошле недеље смо видели да је простачки викала на своју сарадницу, генералну секретарку Светиславу Булајић, и без основа избацила посланике Доста је било Сашу Радуловића и Бранку Стаменковић све у намери да заустави расправу о бесплатним уџбеницима.

У том циљу је и украла четири сата расправе о законима о образовању због чега посланици опозиције нису могли ништа да кажу о закону о високом образовању који је дао превелика овлашћења министру и олакшао приватним универзитетима добијање акредитације. Очигледно је да је владајућа већина потпуно погубила компас, па не преза да наочиглед грађана и посланика опозиције ”на силу” убацује посланике у салу, иако реално нису ту.

Народна Скупштина, као највише законодавно тело у нашој земљи, место је бесрамног гажења свих правила и закона под ‘’палицом’’ напредњачке коалиције.

Прес служба Покрета Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Дотична особа не само што не уме да прочита колико је сати (преостало до краја расправе о амандманима), већ не уме да види да ли је функцији софтвер за обраду података при гласању у скупштини. Да буде горе, она чак не уме ни да броји (колико је посланика присутно у скупштинској сали). Та њена ментална неспособност је сасвим довољна да јој се забрани да буде посланица у Народној скупштини, а камоли да води скупштину и да одлучује коме ће дати реч.
    Боље јој је да учествује у ријалити шоу-програмима на телевизијама Хепи и Пинк (којима треба одузети бенефицију националне фреквенције).
    Она је звезда за шунд емисије само на кабловским телевизијама. То је њено место. Ту је њена слава.

  • Verujem da bi u ovakvim situacijama bilo veoma korisno imati dobar odnos sa opozicijom, dogovoreuo strategiju odbrane od ovakvih incidenata, nalik na pokretanje svih (malobrojnih) opozicionih medija da stave akcenat, udruzivanje u samoj skupstini kada se Maja izbahati. Zajednicka konferencija za stampu. Itd. U samom tekstu se moze videti, poslanici DJB su ostro uzvratili, kao da ostali nisu. Bilo bi casno spomenuti Aleksandru Jerkom I Mariniku Tepic, koje gadno gaze na zulj Maji, bez obzira na njihovu stranacku pripadnost, uvaziti njihovo cinjenje, javno ga podrzati, pa mozda i mozemo da ocekujemo da pokret najzad krene da stvara dobre kontakte sa svojim slicnomisljenjicima.