VIDEO Државна управа Скупштина

(ВИДЕО) Не треба нам академија за јавну управу коју контролише Влада Србије

У скупштину су стигли предлог закона о националној академији за јавну управу и предлог закона о електронском документу.

Закон о националној академији предвиђа успостављање посебне академије која би државним службеницима пружила посебна знања. Постоји неколико проблема у вези са том институцијом. Нејасно је како се бирају њен директор и остали чланови управе. Претпостављамо да ће га бирати министар. Цела инситуција је изузета из важећег система акредитације, већ акредитацију издаје министар. ДЈБ сматра да је то погрешно, барем у овом тренутку и да се превише пожурило са оснивањем те институције.

У постојећим условима, националну академију треба схватити као програм за обуку службеника који ће се изводити на високошколским установама које оснива Република Србија, док се не стекну услови да постане посебна институција. Како је сада замишљена академија, у закону се даје превелики утицај политици, министру и влади. Нама треба тело које ће школовати државне службенике, али које би било професионално а не под утицајем министра и Владе Србије.

Закон о електронском документу је такође на дневном реду скупштине. Тај закон је доста широко постављен и ДЈБ сматра да је главно питање како ће се примењивати. Ми већ имамо стари закон о електронском документу, а са њим није све ишло глатко. Он је већ неколико година на снази, а ми у Скупштини Србије имамо проблеме да тај закон искористимо.

На пример, у електронском парламенту, то је сајт којем посланици имају приступ, стигао је нови закон у пдф формату, и то тако што је иницијално одштампан, печатиран, па скениран, па је стигао до посланика. Сви документи тако стижу, и то се као зову електронски документи.