VIDEO Екологија Енергетика Преносимо Скупштина

(ВИДЕО) Посланичка питања Милоша Бошковића

Питање за Министарство заштите животне средине:

Над Старом планином се врши еколошки злочин. На Црновршкој реци је у току изградња хидроелектране. Планира се превођење Топлодолске реке у Завојско језеро. Дефинисано је више од шездесет локација за нове хидроелектране, а у целој Србији преко 600. Већина њих треба да се нађе у националним парковима, где је законом забрањено преграђивање или регулација река. На овај начин се директно крши закон. Дозволе за изградњу оваквих хидроелектрана су добијене на крајње сумњив начин. Приликом изградње, реке се измештају у цеви, а корито реке остаје без воде. Резултат је да сав биљни и животињски свет изумире, а долази и до исушивања постојећих извора. Напад на Стару планину и њене реке је злочин над природом и људима, а поврх свега је противзаконит.

Лично сам био тамо прошлог викенда и уверио се.
Нема више качкаваља, сирева, млека…

Забринути грађани су већ имали састанак са представницима из Министарства за заштиту животне средине. Питање гласи: да ли је министарство ишта предузело да преиспита градњу хидроцентрала?

Питање за Министарство заштите животне средине:

У Србији већ годинама имамо прекомерну потрошњу пластичних кеса, које се бесплатно делете у драгсторима и супермаркетима. Највећи проблем је у томе што оне често завршавају тамо где им није место – на улици, у крошњама дрвећа, у рекама, а недавно ми се пријатељ пожалио да му се једном приликом кеса са улице директно залепила на лице.

Скоро све земље из окружења су ово решиле тако што су обавезале трговце да наплаћују пластичне кесе, барем и у минималном износу. Након таквих мера, потрошња кеса се драстично смањила (одличан пример Хрватске).

Да ли наше министарство има решење за овај проблем и да ли можемо у скорије време очекивати да будемо спашени од дављења у пластици?

Питање за бившег председника Владе, а садашњег председника државе:

По 28. пут постављамо питање:

Зашто до сада није одговорио ни на једно посланичко питање које смо поставили?

Даље, да ли је коалиција СНС-а са Харадинајем увод у избацивање преамбуле о Косову из Устава Р. Србије?

Питања за председницу Народне скупштине:

Ово је 20. пут да постављамо питања Маји Гојковић. Још увек нисмо добили ниједан одговор!

Поновићу:

Када ће председавајућа на дневни ред ставити предлог о сопственој смени? Обећала је.

Као и увек, напомињемо да сте дужни да нам одговоре доставите у писаној, а не у усменој форми.

images (10)

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Apsolutna istina. Ko nije bio na Toplodolskoj reci ne moze da zna o kakvoj prirodi je rec, i da li postoji bilo kakvo ekonomsko opravdanje za prevodjenje ove reke u Zavojsko jezero. Steta od izumiranja biljnog i zivotinjskog sveta bi bila nemerljiva, a prelepi vodopadi bi nestali. A svakako nije mi jasno kako se tako nesto u parku prirode moze uopste uraditi??
  Ocigledno da mi sami moramo uzeti stvar u svoje ruke kad nadlezna ministarstva i grad Pirot to ne mogu, ne zele, nece ili im nije ni stalo. Za pocetak bi svima kojima je priroda u srcu, i zele nesto da ostave buducim narastajima, trebali barem da potpisu peticiju protiv prevodjenja Toplodolske reke u Zavojsko jezero na ovom linku

  https://www.peticije24.com/peticija_za_odbranu_toplodolske_reke_potpisimo_svi

  A pozivam i sve zainteresovane da se pridruze narednim protestima kada budu organizovani. Vise informacija na face book stranici Park prirode “Stara planina” i http://www.juznevesti.com

  • Na bagere samo i iskljucivo balvanima i traktorima,na silu – silom,ima da begaju samo tako.Sta nije jasno?

  • Нажалост, слажем се са претходним одговором. Само радкиланим мерама, се може привући пажња јавности и затражити помоћ народа у спречавању оваквог злочина над природом..