LOKAL Ауторски текст Екологија

ГО Раковица највеће сметлиште Београда

Власт у Србији, а посебно у Београду, се често хвали својим успесима у области заштите животне средине. Међутим, развој догађаја у општини Раковица указује на супротно.

Општина Раковица је постала центар свих врста загађења и отпада који се производи у Београду.

То је нарочито изражено у централном делу општине, где се налази велики број различитих загађивача. Спалионица, војни отпад, фабрике Miteco и Brem group које сакупљају не опасне и опасне отпаде, каменолом који уништава природу, асфалтна база Београд пут, највећа у Београду, Armabeton, компанија за прављење бетона и бетонских производа, Vetec, стовариште грађевинског материјала и Виг метал сакупљач отпада и отпадака, само су неки од загађивача који се налазе у централном делу Раковице.

Кренимо редом, један од већих проблема у централном делу Раковице је присуство Спалионице кућних љубимаца. Ова спалионица није само непријатан мирис, већ представља и озбиљан извор загађења ваздуха, јер сагоревање органског отпада производи велику количину штетних гасова који се испуштају у ваздух. Ово представља озбиљан ризик за здравље становника Раковице, посебно за оне који живе у непосредној близини ове спалионице.

Следећи проблем је присуство војног отпада у Раковици. Овај отпад садржи опасне материје и хемикалије које могу да изазову озбиљне здравствене проблем, ако се не третирају на одговарајући начин.

Компаније Miteco и Brem group сакупљају и третирају не опасни и опасни отпад у Раковици. Међутим, постоји забринутост да ове компаније не поступају довољно одговорно и да њихов рад може да представља ризик за животну средину и здравље људи.

Каменолом у Раковици производи еколошку катастрофу и уништава природу. Ова активност не само да има озбиљан утицај на локалну флору и фауну, већ такође може да изазове ерозију тла и промене у геолошком саставу терена.

Асфалтна база Београд пут, која је највећа у Београду, такође је присутна у Раковици. Ова база производи велике количине загађења ваздуха и може да утиче на здравље становника у околини.

Компанија Армабетон се бави производњом бетона и бетонских производа у Раковици. Ова активност такође може да произведе значајне количине загађења ваздуха и представља ризик по становништво.

Уз све наведено, Раковица се суочава и са другим загађивачима, попут Vetec-а, стоваришта грађевинског материјала, који изазива велике количине прашине и загађења ваздуха, као и Виг метал-а, трговине на велико отпацима и остацима. Ове компанија представљају озбиљан ризик за здравље људи и животну средину, посебно због начина на који третирају отпад.

Поред свих наведених проблема, Раковица се суочава и са другим изазовима у вези са заштитом животне средине и екологијом. Један од тих изазова је и Топчидерска река која би могла да буде Раковичка променада. На жалост, ова река је запуштена и неуређена, а често се користи као депонија смећа, што представља озбиљан ризик за здравље људи и животну средину. Ово је посебно забрињавајуће с обзиром на то да се Топчидерска река улива у реку Саву и представља озбиљан ризик за загађење водотокова.

Напослетку, Раковица се суочава и са запуштеним фабрикама, грађевине као из хорор филмова и стецишта наркомана, 21 мај, ДМБ, ИМР, ИМР Ливница, које представљају озбиљан извор загађења и опасности. Ове бивше фабрике имају дугогодишњу историју неуспеха и банкрота, и представљају озбиљан ризик за животну средину и здравље људи у околини.

Такође, у Раковици постоји и 9 неформалних ромских насеља која су позната по томе што се налазе у изузетно нездравим условима, без адекватне инфраструктуре и услова за живот. Ова насеља често немају приступ води и струји, а становници се суочавају са здравственим проблемима и високом стопом смртности.

Сви ови проблеми представљају озбиљну претњу по здравље и безбедност грађана, а власт у општини Раковица не преузима одговорност за њихово решавање. Не смемо дозволити да грађани наставе да трпе, због неодговорности власти, која не преузима адекватне мере за решавање ових проблема.

Оваква ситуација је неприхватљива, јер не само да се загађење концентрише на једном месту, већ се то дешава у самом централном делу општине, где у окружењу живи велики број људи. Чињеница да општина Раковица нема ниједан трг или зелену површину у свом центру, већ само отпаде и загађиваче, говори о томе колико се власт брине о животној средини и добробити својих грађана.

У складу са тим, Ми ћемо по преузимању власти хитно предузети мере како би се смањило загађење и отпад на територији Раковице. Ово не само да ће позитивно утицати на животну средину, већ ће и допринети бољем квалитету живота становника читаве општине. У крајњем случају, животна средина је од суштинске важности за здравље и добробит свих грађана, и Ми ћемо преузети одговорност за њену заштиту.

Уређење општине Раковица и побољшање квалитета живота становника је веома важан задатак за нас као локалну власт.

Важно је да се општина Раковица уреди и постане место у коме се радо и лепо живи.

То ће подразумевати низ иницијатива које ће допринети унапређењу квалитета живота становника.

Једна од најважнијих иницијатива коју ћемо покренути је побољшање здравља и квалитета живота становника. То ће укључивати побољшање услова живота у ромским насељима, увођење програма за подстицање здравијег животног стила, као и подстицање развоја бициклистичких стаза и других јавних простора који ће бити коришћени за рекреацију и опуштање.

Уз то, радићемо на смањењу загађења животне средине, укључујући и борбу против загађења ваздуха и воде, као и смањење количине отпада у нашој општини. Ово би могло укључивати подршку иницијативама за рециклажу, као и подстицање развоја алтернативних извора енергије.

Чињеница је да се Раковица суочава са озбиљним проблемима у вези са заштитом животне средине и екологијом, посебно у централном делу општине. Потребно је хитно предузети мере како би се смањио утицај ових загађивача и обезбедило здравије и сигурније окружење за становнике наше општине, што ћемо Ми и урадити.

Коначно, радићемо на подстицању активног учешћа становника у процесима доношења одлука, како би се осигурало да се интереси и потребе грађана узимају у обзир.

 

Мирослав Маринковић

Одборник у ГО Раковица

Ознаке

О аутору

Мирослав Маринковић

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар