Ауторски текст Косово и Метохија

Србија је на потезу – како одговорити на Куртијеву провокацију

Курти сигурно добро зна да не може да држи српске општине на КиМ под опсадом на дужи временски рок и држи полицију и специјалце у пуној борбеној готовости да чува њихове заставе. Са друге стране, ако се ово стање одржи, и Србија не уради ништа осим празних претњи, Вучић је завршио код својих бирача још горе него што је завршио код опозиционих бирача.

Било би много глупо и штетно по њега да је ово урадио у договору са Куртијем баш у време када је довео људе са севера КиМ у Београд, чак и када би се радило о издаји (у шта не желим да верујем, а и чини Србији штету да на такав начин приступимо очувању КиМ) то би било толико очигледно да би га коштало подршке његових бирача и власти. Пре ми се чини да је Курти искористио митинг у Београду као “прилику” за до сада најозбиљнију провокацију и  уради оно што не би могао да уради да су сви људи били ту.

Тактика Курија, уз сасвим вероватан наговор и инструкције неке или више земаља Квните, је да својим једностраним, агресивним потезима увуче Србију у сукоб и тако испровоцира нову реакцију НАТО и поново отвори сукоб Србије са НАТО. Он јако добро зна да сукоб Србије и приштинске админстрације (без помоћи запада) не би добро завршио по Куртија.

Власт је повукла низ погрешних потеза у вези са КиМ. Да поменем само једну од последњих: да се Срби повуку из својих општинских администрација. Тиме су отворили пут Куртију за ово што ради сада. Тај потез би имао смисла као припрема да их Србија врати у свој уставно-правни поредак. Без тога нема много смисла.

Међутим сада није време да говоримо о грешкама. Сада је време да заштитимо КиМ. Куртијеви избори на северу су фарса. Чудно ми је када чујем људе који су бојкотовали изборе 2020. који сада говоре да су Срби бојкотовали и шта се сада буне. То никакве везе са демократијом нема.

Шта нам је чинити:

– Србија треба да захтева БЕЗУСЛОВНО повлачење свих приштинских полицајаца и специјалаца са севера КиМ. Реч БЕЗУСЛОВНО је много важна. Не од Приштине већ од НАТО. У оквиру тог захтева, Србија треба да обавести НАТО да ће иступити из Партнерства за мир уколико се то не деси. Ако КФОР не жели да истера Куртија са севера или каже да не може, онда ће Србија сама без мешања НАТО и КФОР-а. САД мора да добије јасну поруку да ће изгубити Србију ако настави да подржава опасне и неодговорне потезе Куртија.

– Србија треба да донесе Закон о Косову и Метохији. Њиме би се недвосмислено увела у наш уставно-правни поредак резолуција 1244 и потврдило да је КиМ саставни део Србије под привременом управом УН.

– Србија треба прво да суспендује све даље преговоре са Приштином до безусловног повлачења са севера и оснивања ЗСО. То је требала још давно да уради, већ 2017. када је било јасно да Приштина (из подршку Квинте) нема намеру да оснују ЗСО. Да је то тада урађено, не бисмо ни дошли до немачко-француског плана.

– Фарса од одборника и градоначелника Приштине на северу мора да се заустави. Постоји више модела. Не бих да ширим о томе.

– Власт и опозиција треба да седну за један сто и без јавности направе план за одбрану КиМ и стању иза њега. То не значи крај протеста и крај жеље да се промени власт. То значи да смо озбиљни и одговорни, у стању да раздвојимо државне и националне интересе и одбрану КиМ од политичарења.

Србија је на потезу. Ако се Курти повуче са севера, то ће бити значајна победа Србије и вероватно крај Куртијеве власти. Ако се одржи у окупацији општина, то ће бити крај власти у Србији. Ако Србија не уради ништа,  људи ће знати да је било договорено. А тек то је крај власти.

О аутору

Саша Радуловић

У Скупштини се најснажније супротставио партијском запошљавању, борио се против пљачкашких закона, против субвенција страним фирмама у којима наши радници раде за минималац, за враћање неуставно отетих пензија и плата. Поднео је бројне уставне иницијативе и кривичне пријаве против Александра Вучића.

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар