Ауторски текст Косово и Метохија Политика Саопштењe Спољна политика

Да ли Приштина губи подршку САД-а ?

Да ли Приштина губи подршку САД-а или је све само игроказ за народ?

Претпоставимо да је игроказ. То је већини Срба много ближе и потпуно се уклапа у слику да нас САД мрзи. Ово о мржњи је засновано на чињеници да је САД од 90-тих до данас подржао све противнике Срба и Србије.

Погледајмо даље како је текао “игроказ” како кажу многи до сада:
1. Срби поднели оставке у свим приштинским институцијама зато што Приштна одбија да оснује ЗСО.
2. Курти организовао изборе и 4 општине на северу КиМ са 97% српским становништвом
3. На изборе изашло укупно 160 бирача, од тога 13 Срба.
4. Курти кренуо да размешта полицију и специјалце на север КиМ
5. Вучић организиовао митинг у Београду и повукао већину Срба са севера да дођу. Курти му дао и аутобусе.
6. Курти улетео и заузео зграде општина што не би могао да уради или би урадио много теже да Вучић није повукао Србе на митинг у Београд
7. Војска Србије подигнута на највиши степен борбене готовости и кренула да се распоређује по административној линији
8. Амбасада САД-а у Приштини одмах осудила и тражила да се повуку
9. Сутра дан крећу велике демонстрације Срба. Улази КФОР и спашава приштинску полицију и полицајце и спречава крвопролиће до кога би сигурно дошли. Уз пут су добили и батине кад су кренули да растерују људе.
10. Исти дан САД уводи санкције Приштини: нема нових признања, нема уласка у међународне институцје, нема учешћа на НАТО вежбама, нема уласка у САД.
11. ЕУ политичари благо погубљени и изненађени недвосмисленим потезом САД-а.
12. Курти одбија захтев САД-а да повуче специјалну полицију из зграда општина (иако могу тамо да буду само захваљујући КФОР-у који им буквално чува главе) и дели им лекције
13. ЕУ испоставља ултиматум Приштини: повући се из зграда општина, организовати нове изборе и направити ЗСО иначе ће бити озбиљне последице
14. Курти и даље тврдоглаво одбија и објашњава да ће он објаснити САД-у и ЕУ да су и момци који су се сукобили са КФОР-ом, али и учитељице, васпитачице, медицинске сестре и сви други грађани на северу КиМ у ствари Путинови фашисти
15. Опозиција у Приштини тражи Куртијеву оставку зато што је покварио односе са САД-ом

Као што рекох, претпоставимо да је све ово игроказ САД-а. Шта је циљ?

– да се Курти не повуче? Чему онда санкције?
– да се Курти повуче и да се ствари врате на колосек француско-немачког плана? Чему онда цела игранка. Шта добијају ако се Вучић повуче.
– да се Курти сруши са власти и доведе неко послушнији? Онда су га Вучић и Амери насанкали да уљети, односно раде заједно.
– да се спаси Вучић јер му се дрма код куће? Ако САД “спашава” Вучића онда је САД и против протеста у Београду и против Н1. Можда је зато понуђено Телекому да купи СББ?

Постоји још једна могућност коју ћу ставити у категорију “што је баби мило, то јој се и снило” за све грађане Србије који свим срцем желе да заштите КиМ.

Можда се свет променио. Можда више ништа није као што је било. Можда ЕУ, која је полигон за политику Немачке, више нема подршку САД-а. Можда нас Немачка и неке друге земље мрзе вековима, а САД баш брига за мржњу, већ само гледају тренутне интересе. Можда је САД увидео да је Клинтонова политика на КиМ била колосална грешка у коју је ушао зато што се спашавао од скандала са Моником Левински. Можда им је сада јасно да је за Русију то био дар са неба јер су на КиМ САД срушиле међународно право. Можда и виде да је Србија најзначајнија земља у региону и једина која није потпуно под шапом ЕУ и Немачке политике.

Али као што рекох, то је у категорији “што је баби мило то јој се и снило”. Али било би добро, зар не? Барем за нас који мислимо да је КиМ највећи државни и национални интерес Србије и целог нашег народа.

 

О аутору

Саша Радуловић

У Скупштини се најснажније супротставио партијском запошљавању, борио се против пљачкашких закона, против субвенција страним фирмама у којима наши радници раде за минималац, за враћање неуставно отетих пензија и плата. Поднео је бројне уставне иницијативе и кривичне пријаве против Александра Вучића.

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар