Autorski tekst Kosovo i Metohija Politika Saopštenje Spoljna politika

Da li Priština gubi podršku SAD-a ?

Da li Priština gubi podršku SAD-a ili je sve samo igrokaz za narod?

Pretpostavimo da je igrokaz. To je većini Srba mnogo bliže i potpuno se uklapa u sliku da nas SAD mrzi. Ovo o mržnji je zasnovano na činjenici da je SAD od 90-tih do danas podržao sve protivnike Srba i Srbije.

Pogledajmo dalje kako je tekao “igrokaz” kako kažu mnogi do sada:
1. Srbi podneli ostavke u svim prištinskim institucijama zato što Prištna odbija da osnuje ZSO.
2. Kurti organizovao izbore i 4 opštine na severu KiM sa 97% srpskim stanovništvom
3. Na izbore izašlo ukupno 160 birača, od toga 13 Srba.
4. Kurti krenuo da razmešta policiju i specijalce na sever KiM
5. Vučić organiziovao miting u Beogradu i povukao većinu Srba sa severa da dođu. Kurti mu dao i autobuse.
6. Kurti uleteo i zauzeo zgrade opština što ne bi mogao da uradi ili bi uradio mnogo teže da Vučić nije povukao Srbe na miting u Beograd
7. Vojska Srbije podignuta na najviši stepen borbene gotovosti i krenula da se raspoređuje po administrativnoj liniji
8. Ambasada SAD-a u Prištini odmah osudila i tražila da se povuku
9. Sutra dan kreću velike demonstracije Srba. Ulazi KFOR i spašava prištinsku policiju i policajce i sprečava krvoproliće do koga bi sigurno došli. Uz put su dobili i batine kad su krenuli da rasteruju ljude.
10. Isti dan SAD uvodi sankcije Prištini: nema novih priznanja, nema ulaska u međunarodne institucje, nema učešća na NATO vežbama, nema ulaska u SAD.
11. EU političari blago pogubljeni i iznenađeni nedvosmislenim potezom SAD-a.
12. Kurti odbija zahtev SAD-a da povuče specijalnu policiju iz zgrada opština (iako mogu tamo da budu samo zahvaljujući KFOR-u koji im bukvalno čuva glave) i deli im lekcije
13. EU ispostavlja ultimatum Prištini: povući se iz zgrada opština, organizovati nove izbore i napraviti ZSO inače će biti ozbiljne posledice
14. Kurti i dalje tvrdoglavo odbija i objašnjava da će on objasniti SAD-u i EU da su i momci koji su se sukobili sa KFOR-om, ali i učiteljice, vaspitačice, medicinske sestre i svi drugi građani na severu KiM u stvari Putinovi fašisti
15. Opozicija u Prištini traži Kurtijevu ostavku zato što je pokvario odnose sa SAD-om

Kao što rekoh, pretpostavimo da je sve ovo igrokaz SAD-a. Šta je cilj?

– da se Kurti ne povuče? Čemu onda sankcije?
– da se Kurti povuče i da se stvari vrate na kolosek francusko-nemačkog plana? Čemu onda cela igranka. Šta dobijaju ako se Vučić povuče.
– da se Kurti sruši sa vlasti i dovede neko poslušniji? Onda su ga Vučić i Ameri nasankali da uljeti, odnosno rade zajedno.
– da se spasi Vučić jer mu se drma kod kuće? Ako SAD “spašava” Vučića onda je SAD i protiv protesta u Beogradu i protiv N1. Možda je zato ponuđeno Telekomu da kupi SBB?

Postoji još jedna mogućnost koju ću staviti u kategoriju “što je babi milo, to joj se i snilo” za sve građane Srbije koji svim srcem žele da zaštite KiM.

Možda se svet promenio. Možda više ništa nije kao što je bilo. Možda EU, koja je poligon za politiku Nemačke, više nema podršku SAD-a. Možda nas Nemačka i neke druge zemlje mrze vekovima, a SAD baš briga za mržnju, već samo gledaju trenutne interese. Možda je SAD uvideo da je Klintonova politika na KiM bila kolosalna greška u koju je ušao zato što se spašavao od skandala sa Monikom Levinski. Možda im je sada jasno da je za Rusiju to bio dar sa neba jer su na KiM SAD srušile međunarodno pravo. Možda i vide da je Srbija najznačajnija zemlja u regionu i jedina koja nije potpuno pod šapom EU i Nemačke politike.

Ali kao što rekoh, to je u kategoriji “što je babi milo to joj se i snilo”. Ali bilo bi dobro, zar ne? Barem za nas koji mislimo da je KiM najveći državni i nacionalni interes Srbije i celog našeg naroda.

 

O autoru

Saša Radulović

U Skupštini se najsnažnije suprotstavio partijskom zapošljavanju, borio se protiv pljačkaških zakona, protiv subvencija stranim firmama u kojima naši radnici rade za minimalac, za vraćanje neustavno otetih penzija i plata. Podneo je brojne ustavne inicijative i krivične prijave protiv Aleksandra Vučića.

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar